Deze typische Franse bladerdeegkoekjes zijn krokant en passen perfect bij iedere borrel. Sterker nog, ze kunnen eigenlijk niet erbij ontbreken.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

8
Personen

Bladerdeeg

  • 250 g bloem
  • 140 g water
  • 5 g zout
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g koude boter

Vulling

  • 1 eidooier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el zeezoutvlokken

Balsamicodip

  • 100 g balsamicoazijn
  • 100 g suiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur

Bladerdeeg 

Stap 1: 
Kneed de ingrediënten voor het deeg (behalve de koude boter) kort tot een samenhangend geheel en vorm hier een bal van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. 

Stap 2: 
Leg de koude boter tussen twee stukken plasticfolie en rol uit tot een vierkant van 1 cm dik. Verpak in het plasticfolie en leg tot gebruik in de koelkast. 

Stap 3: 
Druk de deegbal op een lichtgebloemd werkblad plat en rol vier punten uit. Plaats de koude plak boter in het midden en sla de vier punten eroverheen. Rol het deeg langwerpig uit zodat het drie keer zolang is als het breed is. Vouw de plak drieën. 

Stap 4: 
Draai het deeg een kwartslag. Rol dan weer uit tot drie keer zijn lengte. Vouw dan op in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog twee keer met 30 minuten rusttijd per toer. Laat voor gebruik nog een keertje 30 minuten rusten. 

Arlettes 

Stap 1: 
Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik en laat ca 5 min rusten.  Klop de eidooier los. Ris de blaadjes van de rozemarijn af en hak fijn. Bestrijk de deegplak met losgeklopte eidooier en de fijngehakte rozemarijnblaadjes. Rol het deeg strak op tot een mooie deegrol, wikkel deze in plasticfolie en leg in de diepvries om stevig te worden. 

Stap 2:
Verwarm de oven voor op 190 ˚C. Snijd de rol in plakjes van 1 cm dik. Bestrooi je werkblad met wat bloem. Leg een deegplakje plat op je werkblad en rol deze uit tot ca 1 mm. Leg de arlettes op de bakplaat, dek af met een stuk bakpapier en plaats hier een andere bakplaat bovenop. Zet de bakplaten in de oven en bak de arlettes in ca 15 min gaar en krokant. 

Balsamicodip 
Doe de azijn en de suiker in een pannetje en breng op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur zachter als het mengsel kookt en kook de azijn en suiker rustig in voor ongeveer 15-20 minuten. De siroop zal ongeveer de dikte moeten krijgen van limonadesiroop. Laat even afkoelen voordat je het serveert met de arlettes. 

Geef je waardering

3
ARLETTES
ARLETTES