Deze typische Franse bladerdeegkoekjes zijn krokant en passen perfect bij iedere borrel. Sterker nog, ze kunnen eigenlijk niet erbij ontbreken.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

15
Porties

Bladerdeeg

  • 250 g bloem
  • 140 g water
  • 5 g zout
  • 50 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g koude boter

Vulling

  • 1 eidooier
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el zeezoutvlokken

Balsamico-dip

  • 100 g balsamicoazijn
  • 100 g suiker

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 58 minuten

Bladerdeeg
1) 
Zelf je bladerdeeg maken klinkt ingewikkeld, maar is heel leuk om te doen. Geen zin in? Koop dat eenvoudig een kant- en klaar rol bladerdeeg uit de koeling.

2) Om het zelf te maken doe je de bloem, water, zout en 25 g boter op kamertemperatuur in een kom. Dit kneed je kort samen tot een geheel. Vorm hier een bal van en leg deze in plasticfolie voor 30 minuten in de koeling.

3) Nu maak je van de koude boter een plak. Dit is het makkelijkste door de koude boter tussen twee stukken plasticfolie te leggen en het op die manier uit te rollen tot een vierkante plak van ongeveer 1 cm dik. Verpak het in het folie en leg het in de koeling tot gebruik.

4) Haal nu je deeg uit de koeling en bestuif je aanrechtblad licht met wat bloem. Druk de bal een beetje plat en rol 4 punten een beetje meer uit. Hou in je achterhoofd dat de boter zo in het midden moet passen.

5) De koude plak boter leg je nu midden op de deegplak. De vier punten sla je er nu overheen. Zorg dat de boter helemaal bedekt is. Rol dit nu in zijn geheel uit tot een langwerpige plak. Het moet drie keer zo lang zijn als breed. Vouw de plak nu als een envelop op in drie stukken, beginnend aan de korte kant.

6) Nu draai je het deeg een kwartslag. Rol nog een keer uit en vouw het dan weer op de dezelfde manier in drieën. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast. Herhaal deze stap nog twee keer met 30 minuten rusttijd per toer. Laat voor gebruik nog een keertje 30 minuten rusten.

Zo maak je de koekjes + vulling
1) Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dik. Laat ongeveer 5 minuten rusten. Klop de eidooier los. Ris de blaadjes van de rozemarijn af en hak deze fijn. Bestrijk de deegplak met de losgeklopte eidooier en de fijngehakte rozemarijn. Rol het deeg strak op tot een mooie deegrol en wikkel deze in plasticfolie. Leg in de diepvries om op te stijven.

2) Verwarm de oven voor op 190 ˚C.

3) Snijd de licht bevroren deegrol in plakjes van 1 cm dik. Bestrooi je werkblad met wat bloem. Leg elk deegplakje plat op je werkblad en rol deze uit tot ongeveer 1 mm dik.

4) Leg deze arlettes op de bakplaat, dek af met een stuk bakpapier en plaats hier een andere bakplaat bovenop. Zo bakken ze mooi dun!

5) Zet de bakplaten in de oven en bak de arlettes in ongeveer 15 minuten gaar en krokant.

Balsamico-dip
1) Doe de azijn en de suiker in een steelpan en breng deze op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur zachter zodra het mengsel kookt, kook het mengsel verder rustig ongeveer 15-20 minuten verder in. De siroop krijgt ongeveer de dikte van limonadesiroop. Laat de balsamico-siroop afkoelen voordat je deze serveert met de arlettes.

Geef je waardering

5
ARLETTES
ARLETTES