Stoofpotje maken
Chef aan het woord
"Als ik aan thuis denk, denk ik aan een stoofpot die uren op het vuur staat te pruttelen. Nog voordat de bladeren van de boom zijn gevallen staat er bij mij al een stoofpot met vis, groenten of kip op het fornuis. Hier zijn mijn favoriete recepten."
Wist je dat bijna elke cultuur een eigen variant van een stoofpot heeft? Denk: Franse boeuf bourguignon, Nederlands Zuusvlees, Belgisch stoofvlees, Hongaarse goulash of een Marokkaanse tajine. Stoofpotjes is slow food avant la lettre. Het is de originele form van slow cooking, nog ver voordat die term trending werd.
Rundvlees stoofpotje
Bij een rundvlees stoofpotje bak je het vlees eerst bruin. Bestrooi het met peper, zout en bloem voor binding. Bak in olie op hoge temperatuur en voeg later boter toe voor extra smaak.
Vleeskeuze
Kies vet vlees zoals sukadelappen. Dit is malser en smaakvoller dan magere stukken. Vraag de slager om advies en let op de paarse kleur voor kwaliteit.
Afblussen met wijn
Blus het vlees af met rode wijn. De zuren breken de eiwitten af, waardoor het vlees malser wordt. Geen wijn? Gebruik dan azijn.
Garingstijd
Lang garen is niet altijd beter. Julius Jaspers stelt dat te lang koken het vlees uitdroogt. Gaar het vlees 1,5 tot 3 uur met het deksel op de pan om het sappig te houden.
Kipstoofpotje
Gebruik voor een kipstoofpotje kippendijen. Ze zijn malser dan kipfilet en drogen minder snel uit. Bestrooi de kip met peper en zout en bak bruin in olie.
Voeg vocht toe
Zorg dat de kip goed gaar is en voeg daarna voldoende vocht toe om het stoofpotje lekker smeuïg te houden.
Stoofpot-recepten
Vaak kiest men voor een rundvlees stoofpotje of een kipstoofpotje, maar een groentestoofpotje is zeker ook het proberen waard. Probeer deze 12 heerlijke stoofpot-recepten.
Stoofpot recepten
Stoofpot in de oven
Je kunt naast het gasfornuis, ook stoven in de oven. Stel de temperatuur op 175 °C in en zorg ervoor dat je pan en deksel geschikt zijn voor de oven. Deksel op de pan en stoven maar!
Waarom een deksel op de pan tijdens stoven?
Door het deksel op de pan te houden, sluit je het bereidingsproces af. Zo blijft het vochtgehalte op peil. Gebruik daarnaast een pan met een dikke bodem, zodat je een optimale warmteverdeling hebt.
Welke kruiden passen bij een stoofpot?
Gebruik kruiden zoals laurierblad, kruidnagel, rozemarijn, tijm en steranijs om je stoofpot extra smaak te geven.
Kun je groenten en fruit stoven?
Prei, pompoen, paddenstoelen, bonen, tomaten, paprika’s, knolselderij, courgette, rode kool: bijna elke groente is ‘stoofbaar’. En ook fruitsoorten kun je stoven, denk maar aan stoofperen en appels. Maak de groenten (of fruit) schoon en snijd ze in stukken.
Tip: laat het vet aan het vlees zitten in je stoofpot
Laat stukken vet aan het vlees zitten. Vet komt de smaak ten goede en maakt het vlees malser. Je kunt het vlees voor het serveren uitbenen en het (overtollige) vet verwijderen.
Gebruik tomatenpuree, azijn of wijn
Bak het vlees, de vis of de groente op hoog vuur aan. Blus af met een scheutje water, bouillon/fond, azijn, tomatenpuree, citroensap, wijn, port of bier. De zuren in azijn, wijn, citroensap en tomatenpuree maken vlees en vis nog malser.
Wat eet je bij een stoofpotje?
Bij een traditioneel stoofpotje past aardappelpuree of gebakken of gekookte aardappelen. Maar een stuk krokant brood of een frisse salade werken ook erg goed.
Kan een stoofpot te lang opstaan?
Jazeker. Vlees kan droog of te draderig worden wanneer het te lang opstaat (en het vocht is verdampt). Vis kan te zacht of uit elkaar vallen en groenten kan te papperig worden.