Gezonde recepten

Gezonde recepten
Gezonde recepten: groenten uit de oven

Gezonde recepten blijven winnen aan populariteit. Niet gek, want je hebt maar een lijf en daar wil je zuinig op zijn. Ben je op zoek naar gezonde recepten met afvallen als doel, naar een gezonde lunch of gezond ontbijt voor de doordeweekse dag of ben je op zoek naar gezonde snacks? Dan heb je beet! We hebben een berg aan lekkere én voedzame recepten voor je. Dat hoeft helemaal niet veel ingewikkelds te betekenen, er zitten ook genoeg makkelijke recepten tussen. Van salades, via koolhydraatarme recepten, tot vegetarische recepten. Je hoeft in elk geval niet op smaak in te leveren en af en toe zondigen is natuurlijk ook geen ramp. Wij helpen je graag een handje om van gezond eten een gewoonte te maken met onze uitgebreide collectie aan gezonde recepten onderaan de pagina.

Gezonde recepten & afvallen

Heb je de ambitie om kilo’s kwijt te raken, dan gaat jouw voorkeur waarschijnlijk uit naar gezonde recepten om af te vallen, oftewel: gezonde recepten met weinig calorieën. Het is ook slim om te kiezen voor koolhydraatarme recepten, want die hebben over het algemeen minder calorieën in zich en zijn erg geschikt voor mensen die gezonder willen eten en willen afvallen. Koolhydraatarm eten houdt in dat je minder granen, pasta, aardappelen en brood eet. In plaats daarvan eet je meer groenten en eiwitten. Eiwitten haal je uit yoghurt, vis, eieren en peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en bruine bonen.

Gezonde ontbijt recepten

Gezonde ontbijt recepten

Een gezonde basis begint natuurlijk bij een gezond ontbijt. Een gezond ontbijt bestaat volgens het Voedingscentrum uit een ontbijt dat pak 'm beet 300 tot 400 calorieën bevat. Belangrijk is om er de tijd voor te nemen, omdat je je er dan meer bewust van bent wat je eet. Gezonde ontbijtjes zouden ontbijtjes zijn met volkorenbrood, magere yoghurt en zuivel met ontbijtgranen en/of fruit. Begin je dag bijvoorbeeld met een ontbijtflip met rood fruit of een ontbijtpizza met avocado en spiegelei. Maak een feestje van de eerste maaltijd van de dag met de gezonde ontbijt recepten op 24Kitchen. 

Gezonde lunch recepten

Gezonde lunch recepten

Met een gezonde lunch kun je er op een makkelijke manier voor zorgen dat je aan je dagelijkse portie voedingsstoffen komt. Wanneer je jezelf een lunch vol met groenten voorzet (denk aan een rijke salade of soep), behaal jij de geadviseerde ‘groentedoelen’ van 250 gram per dag. Lunches waarmee je groentepunten scoort zijn bijvoorbeeld de groene shakshuka en de surinaamse telo met tempe. Geen inspiratie? We hebben genoeg gezonde lunch recepten die lekker genoeg zijn om jezelf te vriend te houden.

Gezonde maaltijd

Gezonde maaltijd

Een gezonde maaltijd is makkelijker dan je denkt. Heb je overdag gesmokkeld en wil je de 'schade' tijdens je avondmaal inhalen, of werk je sowieso graag voedingsstoffen naar binnen, dan kun jij je lol op met onze recepten voor een gezonde maaltijd. (Af en toe) een stukje vlees skippen kan ook z'n voordelen voor je gezondheid met zich meebrengen. Is dat meer aan jou besteed, dan hebben we ook een hele rits aan vegetarische recepten. Omdat gezond eten soms een mening lijkt te zijn, houden we met onze gezonde recepten rekening met wat het voor je lichaam doet. Zijn de voornaamste eigenschappen het voeden van jouw lichaam, jou voorzien van energie (en natuurlijk een lekkere smaak!), dan mag het wat ons betreft in de categorie 'gezonde maaltijd'. Sommige recepten kun je makkelijk een gezondheids-upgrade geven. Zo kun je witte pasta makkelijk vervangen door volkorenpasta en swap je witte rijst met bruine rijst. 

gezonde snacks

Gezonde snacks

Een gezonde lifestyle gaat natuurlijk hand-in-hand met het skippen van je dagelijkse reep chocolade en moddervette snacks. Helaas pindakaas. Maar er zijn genoeg gezonde snacks waarmee je het kunt vervangen. De recepten van die gezonde snacks hebben we verzameld. Want dat maakt een gezond bestaan wel zo leuk en makkelijk.