De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

pastadeeg

Het is zondag, je hebt geen plannen. Dus wat doe je? Zelf pastadeeg maken! Met dit pastadeegrecept van Roberta Pagnier tover je vanavond de lekkerste verse pasta op tafel.

45 min voorbereidingstijd
60 min wachttijd
pastadeeg maken

Een recept van

Roberta Pagnier

Miniatuurvoorbeeld

"Pastadeeg maken is een kunst dat van nonna op kleindochter wort overgedragen. Kuiltje maken, eieren erin, kneden en vooral met liefde werken. Dit is het pastadeegrecept van mijn familie."

Bereidingswijze

Pastadeeg maken

  1. Zeef de bloem op het aanrecht of in een kom en meng met een snufje zout. Maak een kuiltje in het midden.
     

  2. Doe de eieren en de eidooier in het kuiltje. Klop de eieren met 1 theelepel olijfolie los met een vork terwijl je steeds een beetje bloem meeneemt. Blijf kloppen met de vork tot het niet meer kan en kneed dan verder met je handen.

  3. Kneed circa 5 minuten tot er een soepel en egaal deeg ontstaat. Voeg wat bloem toe als het deeg te nat blijft. Als het te droog blijft, kun je wat water toevoegen.

  4. Rol een bal van het deeg en bestrooi deze met wat bloem. Laat de deegbal circa 1 uur gewikkeld in plasticfolie rusten.

Verse pasta maken met pastamachine

  1. Verdeel het deeg in 4 delen. Begin met 1 deel en laat de rest in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.

    Geen pastamachine? Geen paniek. Lees hier hoe je pasta maakt zónder pastamachine.

  2. Bestuif je werkblad en deeg met bloem en rol je pasta uit tot langwerpige lap. 

  3. Zet de pastamachine op de breedste stand en rol je pastalap voorzichtig door de machine. Bestuif opnieuw met bloem en herhaal op dezelfde stand. 

    De standen op een pastamachine bepalen hoe dun het pastadeeg wordt uitgerold. Bij de meeste handmatige pastamachines, zijn de standen genummerd van 0 tot 9. Begin altijd op de breedste stand (0 of 1) en werk geleidelijk naar de gewenste dikte toe, waarbij je de pastalap telkens bestuift met bloem om plakken te voorkomen.

  4. Zet de machine vervolgens een stand lager. Bebloem je pastalap opnieuw en haal er voorzichtig doorheen. 

  5. Bebeloem je pastalap, en herhaal dit 1 keer per stand. De uiteindelijke dikte van je pastalap hangt af van het type pasta dat je maakt. Gebruik de volgende vuistregel:

    • Spaghetti: stand 5-6
    • Tagliatelle en pappardelle: stand 6-7
    • Lasagne: stand 6-8
    • Ravioli: stand 7-9

Hoe maak je pastadeeg?

Voor pastadeeg zeef je de bloem en leg je het in een hoop op je werkblad. Maak een kuiltje in het midden en breek hier de eieren in. Meng de eieren langzaam met de bloem tot een stevig deeg. Volg het stap-voor-stap recept hierboven voor specifieke uitleg!

Miniatuurvoorbeeld

Welke bloem gebruik ik voor pastadeeg?

Voor pastadeeg gebruik je tipo 00 bloem of semola (griesmeel van harde tarwe, ook wel grano duro genoemd), afhankelijk van het type pasta wat je wilt maken.

  • Tipo 00 bloem: dit is superfijngemalen Italiaanse bloem met een laag eiwitgehalte, waardoor je er geweldig stug pastadeeg (en pizzadeeg!) van kunt kneden. 
  • Semola: grover van structuur en ideaal voor pastadeeg zonder ei. Je gebruikt het bijvoorbeeld voor orecchiette of gnocchi. 
meel

Wat is een pastamachine?

Een pastamachine helpt je om pastadeeg uit te rollen tot dunne vellen. Met de meeste machines kun je de pasta ook in verschillende vormen snijden zoals spaghetti, fettuccine of tagiatelle. Pastamachines voor thuis bestaan er in 3 soorten:

  • handmatige pastamachine: een klassiek model met een slinger die je zelf aandraait.
  • automatische pastamachine: deze doet het zware werk voor je! 
  • een pastahulpstuk voor op je keukenmachine (zoals een KitchenAid): je zet het pasta-opzetstuk op de keukenmachine, zet 'm aan en deze rolt het pastadeeg voor je uit. 
pastamachine

Heb ik een pastamachine nodig om zelf pasta te maken?

Vergeet die pastamachine, want nonna in Italië doet alles met spierkracht en een deegroller. Wil jij dat ook proberen? Lees hier hoe je pasta maakt zonder pastamachine!

pasta recepten

Vanuit Amsterdam kookt Roberta Pagnier de modern Italiaanse keuken. Haar inspiratie haalt ze uit Rome, waar ze elke aflevering de couleur locale opsnuift, proeft, ruikt en voelt. Ze ontmoet allerlei mensen en stuit op culinaire schatten. Dit brengt ze terug naar haar eigen keuken waar ze laat zien dat de Italiaanse keuken meer is dan alleen pasta en pizza.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker