De smaak van huisgemaakte pasta is niet te evenaren (zelfs niet door de verse variant uit de supermarkt). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echt niet alleen weggelegd voor chefkoks en Italianen.
In dit familierecept nemen we je mee terug naar de basis: waar Italiaanse nonna’s al generaties lang perfect pastadeeg kneden, uitrollen en vormen met niets meer dan hun handen en een deegroller.
Hoe maak je pasta?
Voor authentiek pastadeeg zeef je de bloem en leg je dit op een hoop op je keukenblad. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin de eieren. Klop met een vork de eieren los en mix het voorzichtig door de bloem heen tot alles is gemixt.
Hierna kneed je het zo'n 5 tot 10 minuten tot een stevig deeg. Pak het in plastic folie en leg het nu 30 minuten in de koelkast om te rusten. Maak je pastadeeg zonder machine? Dan rol je het daarna uit met een deegroller en snijd je het in de vorm die je wilt.
Ingrediënten pastadeeg
Voor het maken van de bekendste pastasoorten als spaghetti, tagliatelle en lasagnevellen gebruik je tipo-00 bloem. Hieronder delen we het ultieme pastadeegrecept voor 4 personen.
- 400 g pastabloem (tipo 00)
- 1 tl zout
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- 2 tl olijfolie extra vergine
Zelf pasta maken (zonder pastamachine!) recept
Welke bloem gebruik je voor pasta?
Voor het maken van pasta gebruik je doorgaans tipo-00 bloem of semolina-bloem, afhankelijk van de soort pasta die je wilt maken.
Tipo-00 bloem: dit is een zéér fijngemalen tarwebloem met een laag eiwitgehalte. Ideaal om er pastadeeg (of pizzadeeg!) van te maken. Je gebruikt dit type bloem hoogstwaarschijnlijk het meeste. Ideaal voor soepel pastavormen als spagehti, tagliatelle, fettuccine, of lasagnevellen.
Semolina-bloem: dit is een grovere bloem gemaakt van harde durumtarwe (grano duro). Deze bloem gebruik je voor pastadeeg zónder ei. Bijvoorbeeld gnocchi of orichietti. Dit geeft het eindresultaat een stevigere stuctuur.
Hoeveel pastadeeg voor 1 persoon?
De vuistregel voor 1 persoon is: 100 g pastabloem en 1 ei. Zo kun je eenvoudig de hoeveelheid aanpassen voor meerdere personen. In het recept hierboven voegen we extra eidooiers en een scheutje olijfolie toe voor een nog rijker pastadeeg.