Zelf pasta maken is namelijk enorm eenvoudig en dure pasta-apparaten en fancy gadgets zijn overbodig. De enige benodigdheden zijn: een deegroller, een scherp mes en een goed stel spierballen. Aan de slag!
Zelf pasta maken (zonder pastamachine!)

De smaak van huisgemaakte pasta is niet te evenaren (zelfs niet door de verse variant uit de supermarkt). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echt niet alleen weggelegd voor chefkoks en Italianen.
In dit familierecept nemen we je mee terug naar de basis: waar Italiaanse nonna’s al generaties lang perfect pastadeeg kneden, uitrollen en vormen met niets meer dan hun handen en een deegroller.
Hoe maak je pasta?
Voor authentiek pastadeeg zeef je de bloem en leg je dit op een hoop op je keukenblad. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin de eieren. Klop met een vork de eieren los en mix het voorzichtig door de bloem heen tot alles is gemixt.
Hierna kneed je het zo'n 5 tot 10 minuten tot een stevig deeg. Pak het in plastic folie en leg het nu 30 minuten in de koelkast om te rusten. Maak je pastadeeg zonder machine? Dan rol je het daarna uit met een deegroller en snijd je het in de vorm die je wilt.
Ingrediënten pastadeeg
Voor het maken van de bekendste pastasoorten als spaghetti, tagliatelle en lasagnevellen gebruik je tipo-00 bloem. Hieronder delen we het ultieme pastadeegrecept voor 4 personen.
- 400 g pastabloem (tipo 00)
- 1 tl zout
- 4 eieren
- 2 eidooiers
- 2 tl olijfolie extra vergine
Zelf pasta maken (zonder pastamachine!) recept
Ingredriënten voor pastadeeg samenvoegen
Leg je een berg bloem op tafel, maak daarin een kommetje. Hierin plaats je de eieren, zoals te zien op de foto.

Pastadeeg mengen
Klop je met een vork het ei door de bloem tot een vaste massa ontstaat.

Pastadeeg kneden
Kneed het deeg tot een mooie vaste bal. Flink duwen met die handpalmen! Dit duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Pak het deeg in in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Rol het pastadeeg uit
Rol de deegbal met een deegroller 5 à 6 keer uit tot de gewenste dikte. Hoe dik jouw pasta moet zijn, is afhankelijk van de pastasoort.
Vuistregeldikte:
Tagliolini 3 mm
Tagliatelle 7 mm
Papardelle 2,5 cm

Snijd de pasta in je favoriete vorm
Rol het uitgerolde deeg op en snijd - afhankelijk van persoonlijke voorkeur - tot dikke of dunne slierten.

Pasta koken
Nu is het klaar om te koken. Let op! Verse pasta heeft minder lang nodig dan gedroogde pasta, ongeveer 2 minuten koken zou voldoende moeten zijn. Dus, zo maak je pasta zonder pastamachine. Succes!

Welke bloem gebruik je voor pasta?
Voor het maken van pasta gebruik je doorgaans tipo-00 bloem of semolina-bloem, afhankelijk van de soort pasta die je wilt maken.
Tipo-00 bloem: dit is een zéér fijngemalen tarwebloem met een laag eiwitgehalte. Ideaal om er pastadeeg (of pizzadeeg!) van te maken. Je gebruikt dit type bloem hoogstwaarschijnlijk het meeste. Ideaal voor soepel pastavormen als spagehti, tagliatelle, fettuccine, of lasagnevellen.
Semolina-bloem: dit is een grovere bloem gemaakt van harde durumtarwe (grano duro). Deze bloem gebruik je voor pastadeeg zónder ei. Bijvoorbeeld gnocchi of orichietti. Dit geeft het eindresultaat een stevigere stuctuur.
Hoeveel pastadeeg voor 1 persoon?
De vuistregel voor 1 persoon is: 100 g pastabloem en 1 ei. Zo kun je eenvoudig de hoeveelheid aanpassen voor meerdere personen. In het recept hierboven voegen we extra eidooiers en een scheutje olijfolie toe voor een nog rijker pastadeeg.
45 x populaire pastarecepten
Pastabloem in huis? Check. Stappenplan doorgenomen? Check. Tijd om zelf pasta te maken! Hier zijn 45 heerlijke recepten om je nieuwe pastakunsten op los te laten.
Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam