De smaak van huisgemaakte pasta is niet te evenaren (zelfs niet door de verse variant uit de supermarkt). In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het echt niet alleen weggelegd voor chefkoks en Italianen. 

In dit familierecept nemen we je mee terug naar de basis: waar Italiaanse nonna’s al generaties lang perfect pastadeeg kneden, uitrollen en vormen met niets meer dan hun handen en een deegroller. 

Hoe maak je pasta?

Voor authentiek pastadeeg zeef je de bloem en leg je dit op een hoop op je keukenblad. Maak in het midden een kuiltje en breek hierin de eieren. Klop met een vork de eieren los en mix het voorzichtig door de bloem heen tot alles is gemixt. 

Hierna kneed je het zo'n 5 tot 10 minuten tot een stevig deeg. Pak het in plastic folie en leg het nu 30 minuten in de koelkast om te rusten. Maak je pastadeeg zonder machine? Dan rol je het daarna uit met een deegroller en snijd je het in de vorm die je wilt. 

Ingrediënten pastadeeg

Voor het maken van de bekendste pastasoorten als spaghetti, tagliatelle en lasagnevellen gebruik je tipo-00 bloem. Hieronder delen we het ultieme pastadeegrecept voor 4 personen.

  • 400 g pastabloem (tipo 00)
  • 1 tl zout
  • 4 eieren
  • 2 eidooiers
  • 2 tl olijfolie extra vergine

Zelf pasta maken (zonder pastamachine!) recept

Ingredriënten voor pastadeeg samenvoegen

Leg je een berg bloem op tafel, maak daarin een kommetje. Hierin plaats je de eieren, zoals te zien op de foto. 

 

Miniatuur

Pastadeeg mengen

Klop je met een vork het ei door de bloem tot een vaste massa ontstaat. 

Miniatuur

Pastadeeg kneden

Kneed het deeg tot een mooie vaste bal. Flink duwen met die handpalmen! Dit duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Pak het deeg in in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Miniatuur

Rol het pastadeeg uit

Rol de deegbal met een deegroller 5 à 6 keer uit tot de gewenste dikte. Hoe dik jouw pasta moet zijn, is afhankelijk van de pastasoort. 

Vuistregeldikte:
Tagliolini 3 mm
Tagliatelle 7 mm
Papardelle 2,5 cm 

 

Miniatuur

Snijd de pasta in je favoriete vorm

Rol het uitgerolde deeg op en snijd - afhankelijk van persoonlijke voorkeur - tot dikke of dunne slierten. 

pasta snijden

Pasta koken

Nu is het klaar om te koken. Let op! Verse pasta heeft minder lang nodig dan gedroogde pasta, ongeveer 2 minuten koken zou voldoende moeten zijn. Dus, zo maak je pasta zonder pastamachine. Succes!

pasta koken

Welke bloem gebruik je voor pasta?

Voor het maken van pasta gebruik je doorgaans tipo-00 bloem of semolina-bloem, afhankelijk van de soort pasta die je wilt maken. 

Tipo-00 bloem: dit is een zéér fijngemalen tarwebloem met een laag eiwitgehalte. Ideaal om er pastadeeg (of pizzadeeg!) van te maken. Je gebruikt dit type bloem hoogstwaarschijnlijk het meeste. Ideaal voor soepel pastavormen als spagehti, tagliatelle, fettuccine, of lasagnevellen.

Semolina-bloem: dit is een grovere bloem gemaakt van harde durumtarwe (grano duro). Deze bloem gebruik je voor pastadeeg zónder ei. Bijvoorbeeld gnocchi of orichietti. Dit geeft het eindresultaat een stevigere stuctuur. 

Hoeveel pastadeeg voor 1 persoon?

De vuistregel voor 1 persoon is: 100 g pastabloem en 1 ei. Zo kun je eenvoudig de hoeveelheid aanpassen voor meerdere personen. In het recept hierboven voegen we extra eidooiers en een scheutje olijfolie toe voor een nog rijker pastadeeg.

45 x populaire pastarecepten

Pastabloem in huis? Check. Stappenplan doorgenomen? Check. Tijd om zelf pasta te maken! Hier zijn 45 heerlijke recepten om je nieuwe pastakunsten op los te laten.

pasta recepten