De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

mounieh (ingemaakte groente)

Breng het water met het zeezout aan de kook. Laat iets afkoelen en meng met de azijn. Schil de meiknolletjes en het bietje en snijd in partjes. Vul een weckpot met de meiknolletjes, de bietjes en de takjes oregano tot de pot zo goed als vol zit.

Mounieh (ingemaakte groente)

Een recept van

Nadia en Merijn

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Roze meiknolletjes
Breng het water met het zeezout aan de kook. Laat iets afkoelen en meng met de azijn. Schil de meiknolletjes en het bietje en snijd in partjes. Vul een weckpot met de meiknolletjes, de bietjes en de takjes oregano tot de pot zo goed als vol zit. Schenk het gezouten azijnwater in de pot. Mocht de pot nog niet tot aan de rand gevuld zijn, maak dan nog wat zout water (in dezelfde verhouding) en voeg dat toe. Laat minstens 2 weken staan.

Komkommertjes met dille
Breng het water met het grof zeezout aan de kook. Laat circa 10 minuten afkoelen en meng met de azijn. Was de komkommers. Maak de pepertjes schoon, snijd ze in en verwijder de zaadlijsten. Vul een weckpot met de komkommers en pepertjes tot de pot zo goed als vol zit. Strooi het dille- of venkelzaad erover. Schenk het gezouten azijnwater in de pot. Mocht de pot nog niet tot aan de rand gevuld zijn, maak dan nog wat gezouten azijnwater (in dezelfde verhouding) en voeg dat toe. Laat de pot met komkommers circa 4 dagen in het raam of buiten staan zodat deze wat zonlicht krijgt om het fermentatie proces op gang te krijgen. Zet de pot vervolgens nog 2 dagen in de koelkast. Hou je van zeer krokante komkommertjes voeg dan in verhouding een scheutje meer azijn toe, dan blijven de komkommers steviger.

Gevulde paprika’s
Breng het water met het zeezout aan de kook. Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd de walnoten en de kleine worteltjes fijn. Snijd het kapje van de paprika en verwijder de zaadjes. Vul ze met de gemengde fijngesneden groente. Vul een weckpot op dezelfde manier als de komkommertjes en meiknolletjes met de gevulde paprika’s en net zo veel gezouten azijnwater (weer in dezelfde verhouding) tot de pot tot aan de rand toe vol zit. Ga verder op dezelfde manier als hierboven.

De ingemaakte groente zijn heerlijk bij broodjes, zoals: shawarma, Msabbha, hummus of falafel!

Tips voor zelf inmaken

  • Steriliseer de potten: was ze zo heet mogelijk in de vaatwasser of kook ze enkele minuten in ruim kokend water. Laat de potten ondersteboven goed drogen. 
  • Gebruik goed afsluitbare inmaakpotten. Heb je een pot met een metalen deksel, leg dan eerst een vel plasticfolie op de pot. Draai dan pas de metalen deksel vast. Zo komt het zout-azijnwater niet in aanraking met het metaal. 
  • Gebruik om te potten te vullen of om er later het ingemaakte lekkers uit te halen altijd schoon gereedschap. Zo voorkom je schimmel. 
  • Vul de potten zo vol mogelijk en probeer luchtbellen in de pot te voorkomen: vul de potten, schroef de deksel vast en zet de gevulde potten ondersteboven. Als het goed is, trekken ze nu vacuüm. 
  • Label de potten met een datum. De meeste ingemaakte groente zijn minstens 6 maanden koel houdbaar.

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker