De voordelen van een 24K account

 • Recepten bewaren
 • Exclusieve content en aanbiedingen
 • Gratis e-books

käsespätzle

Dit typisch Oostenrijkse gerecht laat je even voelen alsof je echt in de Alpen bent. In Heerlijk Oostenrijk laat Laura de Grave je zien hoe je het maakt.

30 min kooktijd
käsespätzle

Een recept van

Laura de Grave

Laura de grave

“Dit is echt zo‘n comfort food dat een knuffel in je buik geeft. Als je gasten over de vloer krijgt voor het diner, is het handig om stap 1 t/m 4 alvast ‘s middags uit te voeren. Op de avond zelf kun je het gerecht dan met stap 5 afmaken.”

Bereidingswijze

Käsespätzle

 1. Breng een pan met ruim water en wat zout aan de kook. Meng ondertussen de bloem, eieren, 100 ml water en een mespunt zout met een garde in een kom tot een vrij nat deeg.

 2. Leg de Spätzlerasp op de rand van de pan. Schep de helft van het beslag in de Spätzlerasp en haal ‘m van voor naar achteren en weer terug. Er ontstaan nu een soort kleine pastasliertjes die in het kokende water vallen.

 3. Kook de Spätzle circa 1 minuut tot ze naar boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een vergiet en spoel af met koud water. Herhaal met de rest van het beslag. Bewaar een beetje kookvocht.

 4. Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de Spätzle, een scheutje kookvocht en de kaas toe, roer en laat smelten. Breng op smaak met peper.

 5. Snijd de bieslook fijn. Serveer de Käsespätzle met de Röstzwiebeln erop en garneer met de bieslook.

Rostzwiebln

 1. Meng de bloem, paprikapoeder en zout in een kom.

 2. Snijd de uien in dunne ringen van circa 1 mm. Maak de uienringen los van elkaar en haal ze vervolgens door het bloemmengsel.

 3. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180°C. Check met een stukje ui of de olie heet genoeg is (de olie begint dan rondom meteen te bruisen).

 4. Frituur de uienringen in circa 5 minuten goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.

Wat voor kaas gaat er in käsespätzle?

“Bij Panoramagasthof Kristberg gebruiken ze 50% Bergkäse van 3 jaar oud, 10% Bergkäse van 1 jaar oud, 10% Sura Kees, 10% Emmentaler, 10% Räskäse en 10% Raclette-kaas. Thuis kun je elke lokale kaas gebruiken. Belangrijk is dat er in de kaasmix voldoende vet zit zodat er kaasslierten ontstaan. In Nederland kun je Goudse boerenkaas gebruiken.“

laura de grave

Ontdek Vorarlberg in Heerlijk Oostenrijk

In deze aflevering bezoekt Laura Vorarlberg. Deze deelstaat staat vol met adembenemende Alpen, waar overheerlijke kazen worden gemaakt. Laura bezoekt een boer die sura kees maakt, waar ze vervolgens Käsespätzle mee maakt. Ze neemt je ook mee naar de onontdekte regio Schwarzwald, waar ze in alle rust geniet van de omgeving én een bijzondere lokale lekkernij van witte maïs maakt.

Vorarlberg

Ontdek samen met culinair journalist Laura de Grave een andere kant van Oostenrijk. Reis mee langs de mooiste plekken en de gepassioneerde ambachtslieden.

Heerlijk Oostenrijk Logo

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker