’s Middags voorbereiden
Abrikozensaus
Wel de abrikozen minstens 2 uur in ruim lauw water. Giet de abrikozen op een zeef. Breng de abrikozen met het sinaasappelsap en kardemompeulen aan de kook. Voeg de likeur toe. Pureer alles met behulp van de staafmixer. De saus kan zowel koud als warm worden geserveerd bij de flaugnarde.
Beslag flaugnarde
Roer de slagroom met de melk en de eieren goed los. Voeg rasp van een halve citroenrasp toe. Meng de bloem met de suiker en het zout. Schenk er het room-eimengsel bij en roer tot een glad beslag. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Vulling
Wel de cranberries circa 5 minuten in lauw water en giet ze daarna op een zeef. Snijd de pruimen in smalle reepjes. Snijd de bitterkoekjes in zessen.
’s Avonds afmaken
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Vulling
Schil en snijd de peren in parten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in stukjes. Pel en snijd de banaan in schuine plakken van een halve centimeter dik.
Flaugnarde
Bestrijk de diepe borden of eenpersoonsschaaltjes licht met olijfolie. Schep er een lepel beslag in. Verdeel er banaan en peer over en schep er weer beslag op. Verdeel er pruimen, cranberries en bitterkoekjes over en schep er weer een lepel beslag op. Verdeel er nog een beetje banaan en peer over en schep er een beetje beslag op. Zet de borden 18-20 minuten in de oven tot de flaugnarde gaar maar nog zacht in het midden is.
Opmaak bord
Bestuif de flaugnarde licht met poedersuiker. Schep een lepel abrikozensaus in het midden. Serveer het gerecht warm.Afbakken krokante mousseline
Wijntip
Het mysterie van de Loire
Verdeljo is een druif die je tegenwoordig vooral tegenkomt in Spaanse wijnen. Maar zo’n 200 jaar geleden is deze druif ook aangeplant geweest in de Noord Frankrijk gelegen Loire. Hoewel dit avontuur niet lang duurde, kom je hem hier en daar nog wel eens tegen. Vaak tussen andere rassen aangeplant en soms totaal niet herkend, laat staan erkend.
Er zijn echter ook wijnboeren die het tot een kunst verheven hebben om deze druif te maken tot een fantastische dessertwijn. Rijp, zoet, zwoel met een overdaad aan smaak en geur. Een hoorn des overvloed op zichzelf. De wijn wordt dan verkocht onder het predicaat tafelwijn (een wijn zonder specifieke afkomst) omdat de Verdeljo druif officieel niet (meer) is toegestaan in de Loire. Laat je hierdoor niet weerhouden, want dit is echt lekker!
door Corria Houthuizen
Meld je aan en praat mee