De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

surinaamse bami recept

Ben je ook zo gek op Surinaamse bami? Met dit recept kun je het eenvoudig zelf op tafel zetten. Binnen 30 minuten klaar mét sambal. Maak het met 24Kitchen.

30 MIN
Surinaamse bami

Een recept van

Job en Perry

Miniatuurvoorbeeld

Surinaamse bami, oftewel: Sranang Bami, is een heerlijk kruidig recept. Maar pas op, het kan er ook flink spicy aan toegaan. Dit Surinaamse bami recept kun je zo pittig maken als je zelf wilt. Een recept waarmee je eindeloos kunt variëren.

Bereidingswijze

Stap 1:

Breng een pan water met zout aan de kook. Pluk het vlees van de kip.

Stap 2:

Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Snijd de helft van de bladselderij fijn. Doe de mie in het kokende water, zet het vuur uit, laat 4 minuten wellen, haal los en spoel koud.

Stap 3:

Optioneel: sambal zelf maken. Trek plastic handschoenen aan, snijd de pepers fijn en meng door elkaar. Verwarm de azijn in een steelpan. Doe de pepers in een schone glazen pot en schenk de hete azijn erop. Sluit af en bewaar op kamertemperatuur.

Stap 4:

Verkruimel de trassi. Verhit de wok, voeg een scheut olie toe. Bak de trassi. Voeg de ui, knoflook en selderij toe. Roerbak.

Stap 5:

Verkruimel het bouillonblokje boven de wok. Voeg driekwart van de geplukte kip toe. Snijd de paksoi grof, toe aan de wok en bak mee. Voeg een scheutje water toe, gevolgd door de mie.

Stap 6:

Zet het vuur uit en breng op smaak met zoete en zoute ketjap.

Surinaamse bami serveren

Snijd de overige bladselderij. Schep de bami in kommen of op borden en verdeel de overgebleven kip erover. Bestrooi met bladselderij en schep er een klein beetje sambal op.

Surinaamse bami moet je eigenlijk wel serveren met een Surinaamse sambal. Maar vind je dat een tikkie te gewaagd, dan kun je ‘m natuurlijk ook weglaten of kiezen voor een mildere sambal, zoals een simpele oelek. In dit recept serveer je de kip door het gerecht heen, maar je kunt de kip ook apart serveren naast de bami.

Surinaamse bami variaties

Ben je gek op bami en wil je weleens wat afwisseling, maak dan eens bami goreng met gamba’s. Eet je liever bami zonder vlees of vis, dan kun je het natuurlijk weglaten, maar je kunt ook vegetarische bami maken. 

Zo maak je de lekkerste Surinaamse bami. Zin in meer lekkere recepten? Bekijk ze hier. Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

      Geschiedenis van Surinaamse bami

      Meerdere wereldkeukens kennen bami-gerechten. Zo heb je natuurlijk Indonesische bami, Chinese bami en Surinaamse bami. De vergelijkingen zijn niet voor de poes. Dat heeft allemaal met de geschiedenis ervan te maken. Vanuit Indonesië kwamen er Javanen aan in Suriname die bami als souvenir uit hun thuisland meenamen. Die bami werd bereid met de ingrediënten uit Suriname, waar Surinaamse bami uit ontstond, mét surinaamse sambal.

      De Surinaamse bami wordt vaak gegeten met kip erdoorheen of als bijgerecht naast de bami. De bami kleurt wat donkerder door de zoute en zoete ketjap die erin gebruikt wordt. Ingrediënten die je veel terugziet in Surinaams eten, net als madame Jeanette en trassi. 

      Tips van de chefs

      Met dit recept van Surinaamse bami ga je de bami na het koken nog wokken. Belangrijk is dan om de bami te garen en vervolgens koud af te spoelen, geeft Job aan. Nog een goede tip is pepertjes voor de bijpassende Surinaamse sambal te snijden met handschoentjes aan. Oftewel: de Madame Jeanette en Adjuma met fluwelen handschoentjes aan te pakken, want ze staan niet bekend om hun zachtaardigheid. Ze staan bekend als ‘bekbrandertjes’, dus na het snijden wil je de sappen ervan nergens krijgen. Zelfs je neus snuiten kan nog voor een rode neus zorgen als er sap van deze hete pepers aan je handen zit. Wil je niet, dus: handschoentjes aan. Als je de sambal maakt, maak dan een hele pot. Dan heb je meteen een hele voorraad.

      ‘Wat Eten We Vandaag?’ Hiermee wordt het voor iedereen een peulenschil om elke dag een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel te zetten. Gebaseerd op jullie wensen en voorkeuren bieden we 365 dagen per jaar een nieuw recept op alle platformen: op tv, online en social media.

      Miniatuur

      Laat weten wat je van dit recept vindt

      Ook lekker