De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

chinese babi pangang

Deze Chinese babi pangang is een verrukkelijk recept uit de Aziatische keuken. Het kost wat tijd, maar de beloning is het meer dan waard!

25 MIN
babi pangang

Een recept van

Danny Jansen

Danny Jansen

Niet zo lekker als zelfgemaakte babi pangang, met krokant gefrituurd spek en een saus om je vingers bij af te likken. Wil je zelf Chinese babi pangang maken? 24Kitchen's chef Danny Jansen deelt hier zijn familierecept en hét geheim voor de perfecte saus...

Bereidingswijze

Babi pangang spek - voorbereiding

Stap 1:

Breng het vlees in koud water (zoveel, tot het onderstaat) met de steranijs, zout, verkruimeld bouillonblokje, twee soorten sojasaus en rijstwijn aan de kook.

Stap 2:

Zet het vuur zacht en laat het vlees afgedekt in circa 2 uur gaarkoken. Schuim het water regelmatig af.

Stap 3:

Haal het vlees uit de pan en laat afkoelen.

Babi pangang saus

Stap 1:

Pel en hak de ui en de knoflook. Schil en hak de gember fijn.

Stap 2:

Maal de ui, knoflook, gember en sambal tot een gladde boemboe in het hakmolentje van de staafmixer.

Stap 3:

Smelt de boter en bak de boemboe met de steranijs en komijnpoeder circa 10 minuten.

Stap 4:

Meng de tomatenpuree en suiker erdoor. Voeg kokend water toe en breng aan de kook.

Stap 5:

Leng wat maïszetmeel aan met een scheutje water en bind de saus ermee af. Breng op smaak met een scheutje wijnazijn en eventueel nog wat suiker.

Babi pangang afmaken

Stap 1:

Verhit de frituurolie tot 180 °C. Frituur het vlees in circa 3 minuten krokant.

Stap 2:

Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 3:

Snijd het vlees in plakken. Leg de atjar op een schaal, rangschik het vlees erop en lepel de saus erover.

Nog zo'n topper: snelle pekingeend met Chinese pannenkoekjes >

Om te beginnen het antwoord op de veelgestelde vraag: is er een verschil tussen Chinese babi pangang en de Nederlandse variant?

Jazeker. In de Chinese keuken wordt het spek eerst gekookt in een heerlijk kruidige bouillon en daarna gefrituurd. En precies dat laatste maakt de Chinese babi pangang zo lekker krokant.

Hoe krijg je het babi pangang spek extra krokant?

Voor je begint met frituren, stuit je op een flink stuk zwoerd aan de varkensnek. Danny: 'Dat kun je laten zitten als je ervan houdt. Ik hou snij er meestal een deel af.' Hoeveel je eraf snijdt, dat is aan jou. Zorg in ieder geval dat je íets laat zitten, want, zoals Danny zegt: ‘In de Chinese keuken houden ze van een vetje. Vet is smaak.'

Een aantal tips van Danny voor extra krokant babi pangang vlees:

  • Dep het spek na het garen goed droog.
  • Zorg je genoeg gereedschappen in de buurt hebt om het vlees uit de olie te halen. 
  • En dat er een bord met keukenpapier klaar staat om het op uit te laten lekken na het frituren.

Je kunt het spek natuurlijk in de frituurpan doen, in een pan is fijner. Laat het voorzichtig in de olie zakken en mooi krokant en bruin worden.

Het geheim van de ultieme babi pangang saus

Babi pangang zonder saus is natuurlijk geen babi pangang. Super makkelijk om te maken en vreselijk lekker bij het krokante spek. Hoe zorg je dat jouw saus jaloersmakend lekker wordt?

  1. Uiteraard door te oefenen. Hoe vaker je de saus maakt, hoe beter het wordt. Hou je van spicy? Wees dan vooral niet te zuinig met de sambal. Vergeet ook niet een scheutje azijn toe te voegen voor het zuurtje. 
  2. En hét geheime ingrediënt van Danny: een klontje boter. Je zou het wellicht niet verwachten in de Chinese keuken, maar juist een flinke klont zorgt voor de smeuïgheid van de saus. (Niet verder vertellen: bij de nasi goreng voegt Danny op het laatst ook altijd een klein klontje boter toe.)
  3. Test of je saus goed is. Hoe? Haal een lepel door de saus haalt en check of het aan de achterkant hangen. Ja? Dan is je saus klaar om geserveerd te worden. 

Serveer jouw zelfgemaakte babi pangang met zoetzure atjar als onderdeel van een Chinese rijsttafel, met bijvoorbeeld foe yong hai!

Zoveel landen, zoveel smaken: nog zoveel om te ontdekken en te proeven! Grenzeloos Koken is terug met een nieuw seizoen en weer brengen onze chefs de beste recepten en smaken van over heel de wereld naar jouw keuken. Dit keer delen de chefs Miljuschka, Giovanni, Estée, Danny en Mounir hun herinneringen en recepten met je.

 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker