Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

1. Bomvol vezels

Zoete aardappels bevatten een indrukwekkende hoeveelheid vezels. Zo vind je in één ongeschilde bataat maar liefst 6 gram van deze gezonde stoffen. Vezels zijn niet alleen heel goed voor je darmen, maar ook voor je suikerspiegel en je gewicht.

Vezels stimuleren je darmen en bevorderen zo een gezonde spijsvertering en stoelgang, maar ze doen meer. Door de aanwezigheid van vezels worden de natuurlijke suikers in zoete aardappel minder snel door je lichaam opgenomen.

Doordat je lijf met zoete aardappel geleidelijk aan steeds wat natuurlijke suiker binnenkrijgt, stijgt je suikerspiegel niet of nauwelijks als je een gerecht met zoete aardappel eet. Zoals je wellicht weet, is een stabiele suikerspiegel heel goed voor je gezondheid. Zo helpt het om diabetes type 2 en andere kwalen te voorkomen.

Een stabiele bloedsuikerspiegel heeft nóg een voordeel voor je gezondheid. Het zorgt namelijk voor een gezond gewicht. Dat is een ingewikkeld verhaal, maar in het kort komt het erop neer dat je hierdoor vetopslag en daarmee overgewicht voorkomt. Nóg een reden om eens een ovenschotel met zoete aardappel klaar te maken.

Lees ook: 7 redenen om vaker paddenstoelen te eten >

2. Boordevol vitamine A

Eén ons zoete aardappel levert jou meer vitamine A op dan je dagelijks minimaal nodig hebt om gezond te blijven. Dat is niet alleen goed nieuws voor je ogen en je weerstand, ook je algehele gezondheid en je lichaamscellen profiteren daarvan.

Vitamine A is ook belangrijk als je zwanger bent en borstvoeding geeft. Daar komt meteen nóg een voordeel van zoete aardappel om de hoek kijken. In deze gezonde groente zit namelijk een voorloper van vitamine A: bètacaroteen.

Uit bètacaroteen kan je lichaam zelf vitamine A maken. Doordat je lijf nooit méér vitamine aanmaakt dan het nodig heeft, loop je met zoete aardappel geen risico op een teveel aan vitamine A. Maak dus gerust een grote pan zoete aardappelsoep, want daar profiteert je gezondheid alleen maar van.

3. Krachtige weerstandsbooster

Je weerstand krijgt niet alleen een boost door de vitamine A in zoete aardappel. Daar zorgt vooral de combinatie met vitamine C en E voor. Deze weerstandsvitamines stimuleren je weerstand op een krachtige manier.

Voel je een verkoudheid of griepje opkomen? Maak dan dit lekkere gerecht met zoete aardappel klaar. Zo help je je immuunsysteem een handje!

4. Rijk aan kalium

Zoete aardappels zijn rijk aan kalium en daar profiteer je van als je deze falafelbowl met zoete aardappel klaarmaakt. Eén middelgrote zoete aardappel levert ruim 500 milligram kalium. Per dag heb je best veel van dit mineraal nodig voor een gezonde bloeddruk en een goede vochtbalans. Zoete aardappel helpt mee om in je kaliumbehoefte te voorzien.

Lees ook: Zo gezond én lekker zijn cranberry's >

5. Bron van choline

Heb je nog nooit van choline gehoord? Dan wordt het nu tijd dat je met dit krachtige stofje gaat kennismaken. Het helpt je namelijk om goed te slapen, te bewegen, te leren en dingen te onthouden.

Choline werkt ook nog eens zuiverend en het is goed voor je cellen en zenuwen. Bovendien helpt het mee om vet uit voeding op te nemen. En, niet onbelangrijk, choline is in zoete aardappel te vinden. Terwijl jij van een boerenkoolstamppot met deze groente geniet, wordt er in je lijf dus hard gewerkt aan je gezondheid.

Wat ga jij vandaag maken met zoete aardappel? Deel het hieronder in de reacties!

Miniatuurvoorbeeld