Wat is een zoete aardappel?
De zoete aardappel, ook wel bekend onder de naam bataat, is helemaal geen familie van de aardappel. Het is een knol en valt dus onder groenten. Het heeft de naam te danken aan het feit dat ze op een aardappel lijkt, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua smaak en groeiwijze.
Je herkent de zoete aardappel aan de rode schil en dieporanje binnenkant. Deze soort komt het meest voor in Nederland, er zijn echter vele kleurvarianten, van wit tot paars. Hoewel de zoete aardappel veel weg heeft van de Nederlandse pieper zijn ze toch best verschillend.
Hoe gezond is een zoete aardappel?
De zoete aardappel bevat iets meer suikers (en koolhydraten) dan een normale aardappel. De aardappel smaakt daardoor ook zoeter. Echter bevat de zoete aardappel weer meer voedingsvezels dan de Nederlandse pieper. Dit draagt bij een langer gevoel van verzadiging. Hier lees je de verschillen tussen beide aardappels.
Zoete aardappel bereiden
Qua bereiding lijkt de zoete aardappel wel veel op de Nederlandse variant. Je kunt 'm koken, bakken, poffen of grillen. Je vervangt de normale aardappel ook gemakkelijk door zoete aardappel in een stamppot of ovenschotel. Benieuwd naar recepten? Wij hebben er hieronder verschillenden verzameld.
Lekker recept met zoete aardappel gezocht? Die vind je hier: