Anders dan de naam doet vermoeden is de zoete-aardappel, ook wel bataat genoemd, geen familie van de aardappel. Voedingsdeskundige Manon Wouters snapt de verwarring. ,,De zoete-aardappel lijkt qua structuur natuurlijk best veel op een aardappel. Maar de zoete-aardappel is een knolgewas en onderdeel van de windefamilie. De normale aardappel behoort tot de nachtschadefamilie.”

Meer koolhydraten en suiker

De zoete-aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika maar wordt door zijn populariteit inmiddels over de hele wereld geteeld. De zoete-aardappel wordt geprezen om haar gezonde karakter ten opzichte van de aardappel. Toch blijken beide producten niet veel te verschillen in voedingswaarde. ,,De zoete-aardappel bevat zelfs iets meer koolhydraten en suiker”, stelt Wouters. 

Ter vergelijking: een normale aardappel bevat bijna geen suiker. ,,De zoete-aardappel 4,2 gram per 100 gram”, vertelt Wouters. ,,Dat is een behoorlijk verschil, maar niet heel verwonderlijk. Zoete-aardappel smaakt ook daadwerkelijk zoeter en dat komt door de extra suikers die de knol bevat.”

Voedingsvezels

Kijkend naar eerdergenoemde de voedingswaarde kunnen we dus niet stellen dat een zoete aardappel gezonder is.  Wel bevat het knolgewas meer gezonde voedingsvezels vertelt Wouters. ,,Voedingsvezels zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Door het hoge aantal voedingsvezels heeft de zoete-aardappel een lage glykemische index (GI). Dat is ook direct het gezondheidsvoordeel.”

Kijkend naar de glykemische index scoort de oer-Hollandse aardappel hoog: 78 op 50 gram koolhydraten. De zoete-aardappel blijft steken op 35, bijna de helft. ,,De lage glykemische index van de zoete-aardappel zorgt uiteindelijk voor een langer verzadigingsgevoel.” Volgens Wouters is een stabiele bloedsuikerspiegel is uiteindelijk ook beter voor je gezondheid. 

Betacaroteen

Hoe zit het dan met het verschil in vitaminen? ,,Zoete aardappel bevat vooral veel betacaroteen”, vertelt Wouters. ,,Dit zit met name in oranjekleurige producten zoals wortel, paprika en dus ook de zoete aardappel met oranje vruchtvlees. Betacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Zoete aardappel bevat ook meer calcium en vitamine C.”  Al moet de gewone aardappel niet worden onderschat volgens Wouters: ,,Deze scoort weer hoger op magnesium en vitamine B6.”