Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.

Cranberry's zijn rijk aan vezels en vitamine C, A en K. Daarnaast bevatten ze verschillende B-vitamines, vitamine E en mineralen. Ook vind je in cranberry's krachtige antioxidanten, die onze cellen beschermen en op deze manier onze gezondheid ondersteunen. Daarnaast leveren ze zelfs een beetje eiwitten en vetten. Inderdaad een gezond besje dus!

Goed voor blaas en nieren?

Cranberry's staan vooral bekend om hun gezonde invloed op blaas en nieren. Zo zouden ze urineweginfecties kunnen helpen voorkomen en de genezing ervan bespoedigen. Voor deze werking zouden vooral de antioxidanten in cranberry's verantwoordelijk zijn.

Helaas moet je extreem grote hoeveelheden antioxidanten binnenkrijgen om dit effect te bereiken. Je zou dus wel heel veel bananen-cranberry smoothie moeten drinken voor een gezonde blaas.

Bovendien hebben gedroogde cranberry's sowieso niet dezelfde voedingswaarde als verse cranberry's. Geniet dus gerust van deze heerlijke wokschotel, maar verwacht er niet al te veel van als het om je blaas en nieren gaat.

Gezonde mond

Er zijn wel aanwijzingen dat de antioxidanten in cranberries een gezondmakende werking hebben op je mond. Ze kunnen namelijk voorkomen dat bacteriën zich aan je tanden hechten.

Ook de conditie van je tandvlees kan verbeteren onder invloed van de antioxidanten in cranberry's. Terwijl je hazenrug met cranberrycompote eet, werk je dus aan een gezonde mond.

Tip: vervang de suiker in de cranberrycompote door pure stevia, wat dat is beter voor je tanden en je gewicht.

Gunstig voor je hart

Dat cranberry's goed zijn voor hart en bloedvaten, is minder bekend. Toch zijn er aanwijzingen dat bepaalde stofjes in de besjes helpen om een hoge bloeddruk te verlagen en de opbouw van bloedplaatjes te voorkomen.

Van dit gezondmakende effect op je hart profiteer je dus van als je cranberry's eet. Bijvoorbeeld als je deze lekkere kippenpootjes met spruitjes en cranberry's klaarmaakt.

Miniatuurvoorbeeld

Vers, diepvries of gedroogd?

Verse cranberry's kun je rond de feestdagen in veel supermarkten vinden. De rest van het jaar kun je diepvriescranberry's kopen. Mogelijk is de voedingswaarde iets minder dan de verse variant, maar het is nog altijd een goed alternatief.

Cranberry's bevatten van zichzelf weinig calorieën. Toch moet je bij het kopen van cranberry's even opletten, want de gedroogde variant zit soms vol suiker. Check de verpakking even om te zien of deze alleen cranberry's bevat of dat er nog allerlei toevoegingen in zitten.

Gedroogde cranberry's bevatten meer calorieën dan verse besjes. Je kunt ze daarom het beste behandelen als snoep, hoewel je spijsvertering wel profiteert van de vele vezels die ze bevatten.

Cranberry's zoeten

Cranberry's hebben van zichzelf een wat wrange, zure smaak. Om ze te zoeten, kun je natuurlijk suiker toevoegen, maar dan krijg je een heleboel calorieën en ongezonde koolhydraten binnen.

Een goed alternatief voor suiker is de natuurlijke zoetstof stevia, die geen calorieën en koolhydraten bevat. Check wel even of je met pure stevia te maken hebt. Sommige merken voegen er alsnog suiker of suikervervangers aan toe.

Je kunt cranberry's op een gezonde manier zoet maken door ze te koken samen met dadels, versgeperst sinaasappelsap, sinaasappelschil en kaneel. Het is in het begin misschien even wennen dat de cranberry's minder zoet smaken, maar op een gegeven moment weet je niet beter.

Miniatuurvoorbeeld