Paddenstoelen, zijn enorm veelzijdig. Er is voor ieder wat wils en ze zijn ook nog eens gezond. Wat je favoriet ook is - cantharel, oesterzwam, shiitake of portobello - alle paddenstoelen zitten bomvol vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Hieronder delen we nóg zeven redenen om vaker paddenstoelen te eten.
7 redenen om vaker paddenstoelen te eten (+ recepten!)

Dit artikel is geschreven door Annemiek. Als health blogger voor Puurfiguur.nl schrijft ze met veel plezier over gezond eten en afvallen. Zelf is ze een echte lekkerbek en eet ze het liefst vers, onbewerkt en biologisch.
1. Goed humeur en sterke botten
Paddenstoelen bevatten vitamine D. Deze zonneschijnvitamine geeft je een goed humeur en zorgt voor sterke botten. Dat levert deze pasta met paddenstoelen en knoflook je dus ook op.

2. Meer energie
We hebben B-vitamines nodig voor meer energie en paddenstoelen reiken die op een presenteerblaadje aan. Vooral witte champignons en oesterzwammen bevatten behoorlijk wat vitamine B2 en B3. Veel paddenstoelen zijn rijk aan het mineraal koper, dat eveneens goed is voor je energiepeil. Maak eens een mantar kavurmasi om van dat energieverhogende effect te profiteren.

3. Goed voor je blaas
Shiitakes zijn goed voor je blaas door de grote hoeveelheid selenium die deze paddenstoelen bevatten. Hoe meer selenium in ons lijf, hoe beter onze blaas beschermd is. Maak eens een hoisin witlofwok met shiitakes om te genieten van deze lekkere paddenstoelen en hun gezondmakende effect. .

4. Sterke weerstand
Er zijn aanwijzingen dat gewone witte champignons onze weerstand kunnen versterken. Dat doen ze onder andere door de gunstige bacteriën in onze darmen te voeden. Als je weet dat zo’n 80 procent van onze weerstand zich in onze darmen bevindt, begrijp je dat paddenstoelen kunnen bijdragen aan een krachtig immuunsysteem. Gebruik champignons dus volop in allerlei gerechten, van pastasaus tot groenteomelet. Ook lekker en gezond zijn champignons bourguignon. Dit is een recept met kastanjechampignons, maar je maakt het net zo goed met hun witte broertjes.

5. Goed voor je hart
Alle paddenstoelen bevatten een soort vezels die je cholesterolwaarden verbetert en je hart gezond houdt. Ook het mineraal kalium is in grote hoeveelheden in paddenstoelen aanwezig. Portobello’s bevatten zelfs evenveel kalium als bananen. Dit mineraal speelt een belangrijke rol als het gaat om de gezondheid van je hart. Wil je van dit gunstige effect gebruikmaken, maak dan eens portobello-burgers.

6. Goed voor je gewicht
Paddenstoelen hebben een hoge voedingswaarde en bevatten vrijwel geen calorieën. Dat is perfect als je wilt afvallen of je gezonde gewicht wilt behouden. Met slechts weinig calorieën krijg je namelijk een heleboel voedingsstoffen binnen, zodat je lange tijd een verzadigd gevoel hebt. Daardoor grijp je minder snel naar ongezonde tussendoortjes. Een recept voor een lekker vullend tussendoortje met paddestoelen zijn onze vegetarische worstenbroodjes.

7. Goed voor je algehele gezondheid
Vooral groenten en fruit met felle kleuren zouden veel celbeschermende antioxidanten bevatten. Maar vergeet portobello’s niet. Deze paddenstoelen bevatten evenveel antioxidanten als rode peper. Je had vast nooit gedacht dat zo’n heerlijk gerecht als tortilla met paddenstoelen je cellen en weefsels zou beschermen.

Andere gezondheidsvoordelen van paddenstoelen
De vezels in paddenstoelen die gezond zijn voor je hart, helpen daarnaast je suikerspiegel in balans te houden. Hierdoor heb je minder kans op het ontwikkelen van suikerziekte ofwel diabetes type 2. Wil je eens wat bijzonders eten en volop van alle gezonde eigenschappen van paddenstoelen profiteren, maak dan een pad thai met shiitakes, gember en sesamzaad. Niet alleen gezond, maar ook heel lekker!

Ook interessant
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam
- In dit themapark eet je bij een Michelin-sterrenchef
- Een gezellige dag in Bathmen met Sjaak
- Een herbeleving in Harlingen met Tania Kross
- Een dag vol herinneringen in Amsterdam met Stijn van Vliet
- Een lopend buffet in Olst en omstreken met Marloes Coenen
- Een reis door de kunstwereld van Nuenen met Soenil Bahadoer
- Op zoek naar de beste roti in Utrecht met Amber Brantsen
- Jamie Westland onthult zijn favoriete plekken in Den Haag
- Foodtrends: Wat eten we in 2025?
- 7x smaakvolle budgetproof recepten voor iedereen
- 12 praktische tips voor lekker én gezond eten voor weinig geld
- Let op! Deze voedingsregels veranderen per 2025
- Verken Miljuschka’s 13 nostalgische hotspots in Amsterdam