Wat is hollandaisesaus?

De basis van hollandaisesaus bestaat uit eidooiers, azijn, witte wijn en vooral veel boter. Hierdoor lijkt het een beetje op mayonaise, maar dan op basis van boter in plaats van olie. Een goede hollandaisesaus is lobbig, luchtig en fluweelzacht van structuur. Dit krijg je door eidooiers perfect luchtig te kloppen. Dat is even een werkje (grote kans op vermoeide polsen), maar dat is het zeker waard! 

Hoe maak je hollandaisesaus?

Klop 3 eierdooiers met 2 el azijn en 4 el witte wijn au bain-marie in 5-10 minuten luchtig. Voeg heel langzaam (druppel voor druppel!) 250 g gesmolten boter toe aan het eidooiermengsel. Zorg ervoor dat de boter en het eidooiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur zijn, om schiften te voorkomen. Breng de Hollandaisesaus op smaak met peper en zout.

Serveer de saus direct, opnieuw opwarmen is niet mogelijk omdat het ei dan zal gaan stollen. 

Eerste hulp bij schiften

Whoops... Is de saus toch gaan schiften? No worries. Je zou de saus nog kunnen redden door er een klein scheutje warm water aan toe te voegen. Even goed kloppen... Probleem opgelost! 

Recept hollandaisesaus

 elf hollandaisesaus maken? Dit makkelijke recept van Rudolph is een echte aanrader. De truc is om tijd te nemen om de eierdooiers luchtig te kloppen voor een lobbige, luchtige en fluweelzachte structuur. Hij legt het hier stap voor stap uit.

Miniatuur