Wat is hollandaisesaus?

De basis van hollandaisesaus bestaat uit eidooiers, azijn, witte wijn en vooral veel boter. Hierdoor lijkt het een beetje op mayonaise, maar dan op basis van boter in plaats van olie. Een goede hollandaisesaus is lobbig, luchtig en fluweelzacht van structuur. Dit krijg je door eidooiers perfect luchtig te kloppen. Dat is even een werkje (grote kans op vermoeide polsen), maar dat is het zeker waard! 

Hoe maak je hollandaisesaus?

Klop 3 eierdooiers met 2 el azijn en 4 el witte wijn au bain-marie in 5-10 minuten luchtig. Voeg heel langzaam (druppel voor druppel!) 250 g gesmolten boter toe aan het eidooiermengsel. Zorg ervoor dat de boter en het eidooiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur zijn, om schiften te voorkomen. Breng de Hollandaisesaus op smaak met peper en zout.

Serveer de saus direct, opnieuw opwarmen is niet mogelijk omdat het ei dan zal gaan stollen. 

Eerste hulp bij schiften

Whoops... Is de saus toch gaan schiften? No worries. Je zou de saus nog kunnen redden door er een klein scheutje warm water aan toe te voegen. Even goed kloppen... Probleem opgelost! Toch niet helemaal gelukt zoals je wilt? Geef niet op, het blijft een moeilijk klusje. Met een beetje oefenen en een beetje geluk, lukt het de volgende keer wel.