Barbecueën

Wie houdt er in de zomer nu niet van een lekker stuk vlees van de grill? Helaas wil het nog weleens voorkomen dat het vlees blijft plakken. Dat is niet alleen onwijs irritant, maar beïnvloed ook de garing en de smaak van het vlees.

Goed om te weten: hoe magerder het vlees, hoe groter de kans dat het aan de grill blijft plakken. Kipfilet, vis en varkenshaas zijn daarom ook de grootste boosdoeners. Gelukkig is er genoeg ander vlees in de kuip. Toch aan de slag met mager vlees? Wij hebben de beste tips en tricks voor je verzameld.

Tip 1: schoonmaken

Als eerst is het niet geheel onbelangrijk om te beginnen met een schone barbecue. Een vuil bakrooster is namelijk nummer 1 oorzaak van aangekoekt vlees. Een goede schoonmaakbeurt is daarom onvermijdelijk. Hoe je dat het beste kunt doen, leggen we je uit in dit artikel. En zeg eerlijk: er is toch niks zo lekker als grillen op een glimmend rooster.

Tip 2: hot, hot, hot

Om ervoor te zorgen dat het vlees vlotjes van het rooster komt, moet de temperatuur van de BBQ goed op temperatuur zijn. Als de grill niet heet genoeg is, blijft het vlees kleven omdat er te weinig geleidende warmte in het metaal zit wat resulteert in een chemische binding tussen het vlees én het metaal. Letterlijk! Om dit te voorkomen kun je het beste de barbecue voorverwarmen.

Tip 3: citroenschijfje

Het enige wat je in huis moet halen voor deze tip is een citroen. Hoe werkt het? Snijd de citroen in schijfjes en bestrijk het rooster met één schijfje citroen. Het zuur van het citroensap neutraliseert het bakrooster en vormt een extra beschermlaag. Op deze manier creëer je als het ware een barrière tussen het vlees en het rooster. Een perfecte win-win, want niet alleen kun je je vlees nu moeiteloos optillen, ook wordt het voorzien van een lekkere smaak. Goed om te weten: deze stap moet je wel meerdere keren herhalen om het goed te laten werken, vandaar de schijfjes (meervoud).

Tip 4: olie

Het toevoegen van olie tijdens het grillen kan zorgen voor een makkelijkere BBQ-sessie. Let op: gebruik de olie niet om te smeren op de grillroosters, maar juist voor op het vlees. Anders komt er te veel rook vrij en krijg je een gevalletje 'help, ik zie geen hand voor de ogen!' 

Trek gekregen? Wij hebben de lekkerste BBQ-recepten voor je verzameld.