Pizza van de BBQ? Dat is zeker mogelijk. Wij verklappen alvast een ding. Dit smaakt naar meer.

Ingredienten

1
Porties

Pizzadeeg

  • 250 g bloem
  • 1 snuf zout
  • 1 tl suiker
  • 150 ml lauwwarm water
  • 7 gram gedroogde gist (of 17 gram verse gist)
  • 1 el olijfolie

Tomatensaus

  • olijfolie
  • 8 rijpe tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 10 blaadjes basilicum
  • 100 g tomatenblokjes
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden

Formaggio

  • 1 bol mozzarella
  • 100 g taleggio
  • 100 g provolone
  • 100 g blauwe kaas
  • 1 takjes rozemarijn
  • 1 takje oregano
  • 100 g geraspte belegen kaas

Garnering

  • versgemalen peper
  • handje rucola
  • olijfolie

Extra nodig

  • BBQ met deksel voor indirect en direct grillen
  • gietijzeren rooster voor direct grillen
  • pizzasteen
  • pizzaschep
  • pizzasnijder
  • skillet
  • keukenmachine + deeghaak
  • staafmixer

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 45 minuten

Steek de BBQ aan en zorg voor een temperatuur van 300-320 °C. Verwarm de pizzasteen tot 280 °C. 

Pizzadeeg 
Meng de bloem en het zout in de kom van de keukenmachine. Los de gist en de suiker al roerend op in het water. Laat de keukenmachine op lage stand draaien en voeg langzaam het water-gistmengsel toe. Voeg de olie toe en laat de keukenmachine circa 7-8 minuten kneden tot een soepel elastisch deeg. Voeg, als het deeg te droog is, wat olijfolie en/of water toe en als het te vochtig is een beetje extra bloem. Vet een kom in met olijfolie en laat het deeg op een warme plek, afgedekt met een vochtige theedoek, circa. 2 uur rijzen. Je kunt met dit deeg 2 pizza’s maken.  

Tomatensaus 

Stap 1: 
Verhit een skillet met een scheutje olie op het rooster van de BBQ. Halveer de tomaten. Snijd de helft van de ui in ringen (deze bewaar je voor de garnering van de pizza) en snipper de andere helft. Snijd de knoflook fijn. 

Stap 2: 
Leg de tomaten met de binnenkant naar beneden in de pan en voeg de ui en knoflook toe. Scheur de basilicum in stukjes en voeg toe aan de pan. Breng alvast op smaak met versgemalen peper en zout. Laat de tomaten circa 6-8 minuten bakken totdat ze zacht geworden zijn. Voeg de tomatenblokjes en de Italiaanse kruiden toe aan de tomaten en bak nog circa 5 minuten. Pureer met de staafmixer tot een grove saus.  

Tip van Ralph:  
Je kunt de tomaten ook grillen op de BBQ. Bestrijk met olie en laat circa 20 minuten grillen.  

Samenstellen pizza 

Stap 1: 
Verdeel voor 1 pizza het deeg in twee stukken. Rol één stuk uit tot circa 1 ½ mm dikte (gebruik een beetje bloem om plakken te voorkomen). Schep een soeplepel saus op het deeg en verdeel tot 1 cm van de randen van het deeg. Bestrooi, als de pizzasteen de juiste temperatuur heeft, een pizzaschep met bloem en schuif het deeg erop. 

Stap 2: 
Scheur of snijd de mozzarella en de taleggio in stukjes, rasp de provolone en verbrokkel de blauwe kaas. Ris de rozemarijn en de oregano. Verdeel de geraspte provolone, belegen kaas, taleggio, blauwe kaas, achtergehouden uienringen, rozemarijn en de oregano over de pizza. Schuif de pizza op de pizzasteen en bak de pizza circa 4 - 6 minuten. Garneer de pizza met versgemalen peper, rucola en een beetje olie. 

Tip van Ralph: 
Maak met de rest van het deeg een pizza prosciutto. Bestrijk het deeg met de tomatensaus, verdeel er wat geraspte kaas, Italiaanse rauwe ham en olijven in ringetjes gesneden over. Garneer, net als de pizza formaggio, met rucola, versgemalen peper en een beetje olijfolie.  

Geef je waardering

79
Pizza Prosciutto
Pizza Prosciutto