De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

spareribs van de barbecue met gegrilde groenten

Spareribs, misschien wel het meest geliefde stukje vlees van de BBQ. Maak ze nu zelf volgens het recept van onze echte barbecue helden. 

210 MIN
Ouderwets Lekkere Spareribs

Een recept van

Spareribs zijn misschien wel het meest geliefde stukje vlees voor op de BBQ. Wij leggen je alles uit van kerntemperatuur tot marinades en geven je het ultieme sparerib recept van onze barbecue-helden. Tip van de sluier: zij doen dit low and slow, door de spareribs te roken voor 3,5 uur. 

Bereidingswijze

Spareribs met BBQ-rub 
Bereid de bbq voor tot een temperatuur van 140 °C. Mix de kruiden voor de BBQ-rub. Bestrooi de ribs met de kruidenmix. Rook de ribs op de barbecue in circa 3 ½ uur gaar. Voeg beukenhout toe voor een rooksmaak.  

BBQ-spray 

Stap 1: 
Vul het koffiezetapparaat met vier kopjes water. Vul het filter met de rest van de BBQ-rub en de suiker en zet het koffiezetapparaat aan. Schenk de vloeistof in een plantenspuit en voeg de worcestersaus en het sap van de citroen toe.  

Stap 2: 
Spray iedere 30 minuten het vlees in met de BBQ-spray. Het vlees is gaar als je er makkelijk in kan prikken. Verpak de spareribs in aluminiumfolie en laat even rusten. 

Gegrilde wortels 
Kook de wortels circa 8-10 minuten. Meng de honing, ketjap en de olie en besmeer de wortels ermee. Grill de wortels op een rooster boven directe hitte heel kort om en om. 

Groene asperges met Parmezaanse kaas 

Stap 1: 
Rooster de pijnboompitten in een pan en breng op smaak met een beetje zout.  

Stap 2: 
Snijd de truffelsalami in plakjes en bak in een pan om en om circa 2 minuten . Verwijder de uiteindes van de asperges en grill ze boven directe hitte op de barbecue. Bestrooi met de kaas, truffelsalami en de pijnboompitten. Serveer de gegrilde spareribs en wortels bij de spareribs.  

Spareribs: wat voor soort vlees?

Er bestaan twee soorten ribs. De meest bekende is de sparerib: dit stuk vlees ligt lager in de ribbenkast van het varken. Dit deel bestaat uit relatief lange botten met veel en stevig vlees. Spareribs bevatten veel vet en vragen om een lange bereidingstijd.

St. Louis cut

Een onderdeel van de sparerib is de St. Louis cut ribs. Deze zijn populair onder echte BBQ-fanaten. Dit is in wezen het 'premium' stuk van de spareribs dat het meeste vlees bevat doordat het borstbeen recht wordt afgesneden. Wat je overhoudt zijn platte, vlezige ribben die gelijkmatiger garen op de barbecue.

Baby back ribs

Hoger op de rug van het varken vind je de baby back ribs. Ze worden zo genoemd omdat de botten daar kleiner zijn dan bij de laaggelegen spareribs. Baby ribs bevatten minder vlees, maar zijn daarentegen malser en magerder. Ze hebben een kortere bereidingstijd.

Krabbetjes

Een ander soort varkensrib die in de vergetelheid is geraakt zijn de krabbetjes. Deze ribs worden uit het gedeelte gesneden dat tegen het borstbeen ligt. Krabbetjes bevatten weinig vlees en worden vaak door de erwtensoep gebruikt. 

Spareribs maken: voorkoken of niet?

Spareribs kun je zowel in de oven als op de bbq bereiden. Hier legt chef Rudolph uit hoe je malse ribs in de oven klaarmaakt. Om malse spareribs te maken op de barbecue kun je twee dingen doen: spareribs voorkoken of lang garen.

Door spareribs voor te koken (of voorgekookt te kopen) kun je de barbecuetijd terugdringen naar een half uur. Een echte barbecue-expert zal er altijd voor kiezen om spareribs volledig op de barbecue te bereiden op een lage temperatuur. Dat duurt, afhankelijk van de dikte, zo'n 4 à 5 uur. 

Ontvliezen

Nog voordat je aan de slag gaat met een marinade of rub moet je de sparerib ontvliezen. Dit vlies zit altijd aan de holle kant van de ribben en verwijder je door er met een bot (tafel)mes onder te wrikken. Zit je mes eronder, kun je het vlies gemakkelijk in in zijn geheel lostrekken van de ribben.

Rub

Spareribs worden bijna altijd gemarineerd of ingesmeerd met een rub voor extra smaak. Een bbq rub bestaat uit droge kruiden die in de spareribs gewreven (rubbing, in het Engels) worden. Zo'n rub is vaak zoet, en bestaat in de basis uit suiker, zout en peper waarna er naar smaak meer ingrediënten aan worden toegevoegd. Laat de rub een uurtje intrekken voordat je het vlees op de barbecue legt. 

Marinade

Je kunt ook voor een natte marinade kiezen. Laat de spareribs dan een nacht marineren voordat je ze gaat garen. Wil je spareribs voorkoken? Voeg dan wat extra water toe aan de marinade en kook de spareribs daarin gaar. Dat duurt zo'n 2 uur. Laat de spareribs na het koken afkoelen. Daarna grill je ze op de barbecue in zo'n 30 minuten gaar. 

Hier delen we een recept voor een sparerib marinade van kersencola

Spareribs op de BBQ

Haal de spareribs een half uur voor bereiding uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Breng ondertussen de barbecue op temperatuur. De ideale temperatuur ligt tussen de 100 en 130 graden Celsius. Dit kun je gemakkelijk meten met een oventhermometer. 

Verdeel de kolen zo dat de spareribs nooit direct boven de hete kolen liggen. Anders verbranden de suikers in de marinade of dry rub.

Wanneer de barbecue op temperatuur is, plaats je de spareribs met de holle kant naar beneden op de barbecue. Hierna gaat de deksel op de barbecue.

Sparerib glaze

Een laatste stap is een glaze of laksaus maken voor over de spareribs. In de basis is een glaze een dikke, vaak zoete saus, waarmee je het vlees bestrijkt tegen het einde van het barbecueproces. Dit 'aflakken' zorgt voor extra smaak. Een glaze kan ook als saus dienen, of andersom. 

Kerntemperatuur spareribs

Spareribs zijn gaar bij een kerntemperatuur tussen de 80 en 90 graden celsius. Andere indicatoren zijn dat het vlees zeker een centimeter is losgetrokken van het uiteinde van het bot. Ook moet het vlees gemakkelijk los laten of moet je de ribben gemakkelijk uit elkaar kunnen trekken. 

Zelf aan de slag met spareribs? Hieronder delen we het ultieme spareribs recept voor op de barbecue.

Steek de barbecue maar weer aan. BBQStreet is terug met een gloednieuw seizoen volop nieuwe inspiratie en tips.

BBQStreet 2023

Laat weten wat je van dit recept vindt

Ook lekker