De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ratatouille recept

Ratatouille is een een Franse klassieker. Bibi Looman's deelt haar beste recept voor ratatouille.

20 min voorbereidingstijd
20 min wachttijd
Ratatouille

Een recept van

Bibi Loomans

Bibi Loomans

"Ratatouille is een bekend Frans gerecht, zoals je waarschijnlijk wel weet van de Disney-film Ratatouille, dat zich afspeelt in oui oui Paris. Ratatouille is een ratjetoe van gestoofde groenten. Supermakkelijk én gezond!"

Bereidingswijze

Ratatouille

  1. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd 6 tomaten en de paprika in blokjes. Haal de tijmblaadjes van de takjes. Snijd de courgettes, aubergine en de rest van de tomaten in plakjes.

  2. Verhit de olie in een pan en fruit de de ui en de knoflook. Voeg de paprika, stukjes en tomaat toe en laat langzaam garen tot een saus.

    Liever een snellere saus? Fruit dan 2 tenen knoflook en uitje. Schenk er daarna een fles passata bij. Breng op smaak met Provençaalse kruiden.

  3. Pureer de saus en breng op smaak met zout en peper en verwarm de oven voor op 170 °C.

  4. Doe de saus in een pan of ovenschaal. Leg de plakjes groente om en om dakpansgewijs in de saus tot de hele pan vol is en dek af met een stuk met boter ingevet bakpapier.

  5. Schuif de pan in de voorverwarmde oven en bak circa 20 minuten tot de groenteschotel gaar is.

Wat is ratatouille?

Ratatouille is een heerlijke Franse groentestoof, die zowel warm als koud gegeten kan worden. Dat het woord ratatouille Frans is, kan geen twijfel over bestaan, het woord is afgeleid van het Franse werkwoord touiller wat 'gemengd' betekent. 

Miniatuur

Wat zit er in ratatouille?

De basis van een ratatouille bestaat vaak uit een combinatie van rode paprika, knoflook, tomaten, aubergine en courgette. Maak je ratatouille in het najaar? Probeer dan een versie met knolgroenten als pastinaak of pompoen. 

courgettesoep moestuin

Wat eet je bij ratatouille?

Deze Franse klassieker kun je met allerlei gerechten serveren. Wij noemen: brood, rozemarijn aardappeltjes, pasta of rijst. Til het Franse gerecht naar een nóg hoger niveau met een eitje. Verdeel de ratatouille in een ovenschaal, maak in het midden een kuiltje en breek het ei. Plaats de schaal 10 tot 15 minuten in de oven, tot het eiwit gestold is. 

Ratatouille brood

Provencaalse ratatouille

Een Provençaalse ratatouille kan op twee manieren worden bereid, waarover chefs het nooit eens lijken te worden. Je kunt de groenten allemaal tegelijk bakken, of ze afzonderlijk bereiden en daarna samenvoegen.

provencaals ratatouille

Hoe maak je ratatouille?

Ratatouille maak je door groenten als aubergine, courgette in dunne plakken of blokjes te snijden en te laten sudderen in een tomatensaus met rozemarijn en tijm. Volg het hele recept hierboven.

Ratatouille brood

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Alle stappen nauw gevolgd .. het is droog, rauw en ik heb nog tijm liggen die ik van de takjes hrb afgehaald, maar wat ik er verder mee moet? Kortom, waardeloos recept!
11-07-2023
Hi!

Dat is vervelend om te horen... Het kan zo zijn dat het met jouw oven de tijdsindicatie te kort is. Voor de volgende keer zou je kunnen proberen om 'm zo'n 10 minuten langer in de oven te laten staan of totdat alle groenten zacht zijn.

De afgeriste tijm zou je kunnen laten drogen en bewaren in een potje voor een ander recept. Of natuurlijk voor de volgende keer dat je ratatouille maakt.

Groeten,
Amber van 24Kitchen
24 kitchen
20-09-2023

Ook lekker