Ratatouille is een bekend Frans gerecht, zoals je waarschijnlijk wel weet van de Disney-film Ratatouille, dat zich afspeelt in oui oui Paris. Ratatouille is een ratjetoe van gestoofde groenten. Dat kan van alles zijn, vaak hebben de recepten rode paprika, knoflook, tomaten aubergine en courgette in de basis.

Rudolph van Veen

Hier vind je het ratatouille recept van Rudolph, zoals het ook in de betekende film wordt gemaakt. Maar eerst een klein geschiedenislesje over dit gerecht dat vele recepten kent.

Wat is ratatouille?

Ratatouille is een groentestoof uit de Franse Provence. Dat het woord ratatouille Frans is, kan geen twijfel over bestaan, afgeleid van het Franse werkwoord touiller. Maar hoe Frans is het nou werkelijk? In verschillende landen heb je namelijk wel een vorm van ratatouille. Zo vind je in de Catalaanse keuken een vergelijkbaar gerecht, samfaina en kent Mallorca het gerecht tombet. In Malta heet het kapunata, dat met gegrilde vis geserveerd wordt, wat in Sicilië dan weer caponata wordt genoemd. Allemaal vertonen ze vergelijkingen met de Franse ratatouille. Ook in het Spanje van tegenwoordig zou je een vergelijkbaar gerecht terugvinden onder de naam pisto, de Hongaarse keuken kent ‘m als Lecsó en in de Bulgaarse en Roemeense keuken luistert-ie naar ghiveci. En de Kroatische en Servische keuken kennen een variant op ratatouille, dan heet het đuveč en eet je het met bonen en rijst. 

Geschiedenis van ratatouille

Ratatouille zou z’n oorsprong in 1778 in Frankrijk vinden, toen het er vooral ‘rata’ werd genoemd. Rata, zoals de militairen het gerecht noemden, was voor hen een mengsel van bonen, aardappelen, groenten en vet vlees. En vooral was het lekker snel en makkelijk klaar, zoals de militairen dat destijds graag hadden. Ratatouille zoals we dat nu kennen is hartstikke vegetarisch en bestaat vooral uit groenten. 

Maar de ratatouille (en waarschijnlijk ook ál die andere vergelijkbare gerechten) zoals we ‘m nu eten heeft naar alle waarschijnlijkheid een veel latere oorsprong dan 1778. Voor die tijd zouden nog helemaal niet alle ingrediënten in Europa verkrijgbaar zijn. Neem de aubergine, de courgette en de tomaat: allemaal ingrediënten die pas na de 16e eeuw naar Europa trokken. Sommigen nog veel later. 

Provencaalse ratatouille

Terug naar de Provençaalse ratatouille: die zou je van oorsprong op twee manieren kunnen bereiden, waar chefs het nooit over eens zullen zijn. Je kunt de groenten namelijk samen koken of apart en ze daarna pas samenvoegen. Wat juist is, zal altijd een discussie blijven onder chefs. 

Ingredienten

4
Personen

Ratatouille

 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 10 tomaten
 • 1 rode paprika
 • 4 takjes tijm
 • 1 groene courgette
 • 1 gele courgette
 • 1 aubergine
 • olijfolie
 • zout
 • versgemalen peper

Bereidingswijze

40 minuten

Stap 1:

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd 6 tomaten en de paprika in blokjes. Haal de tijmblaadjes van de takjes. Snijd de courgettes, aubergine en de rest van de tomaten in plakjes.

Stap 2:

Verhit de olie in een pan en fruit de de ui en de knoflook. Voeg de paprika, stukjes en tomaat toe en laat langzaam garen tot een saus.

Stap 3:

Pureer de saus en breng op smaak met zout en peper en verwarm de oven voor op 170 °C.

Stap 4:

Doe de saus in een pan of ovenschaal. Leg de plakjes groente om en om dakpansgewijs in de saus tot de hele pan vol is en dek af met een stuk met boter ingevet bakpapier.

Stap 5:

Schuif de pan in de voorverwarmde oven en bak circa 20 minuten tot de groenteschotel gaar is.

Geef je waardering

Ratatouille