De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

ratatouille recept

Ratatouille is een gerecht dat je waarschijnlijk kent van de populaire Disney-film Ratatouille. Met dit recept maak je het zelf. Supermakkelijk én gezond!

40 min kooktijd
Ratatouille

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Ratatouille is een bekend Frans gerecht, zoals je waarschijnlijk wel weet van de Disney-film Ratatouille, dat zich afspeelt in oui oui Paris. Ratatouille is een ratjetoe van gestoofde groenten. Supermakkelijk én gezond!"

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd 6 tomaten en de paprika in blokjes. Haal de tijmblaadjes van de takjes. Snijd de courgettes, aubergine en de rest van de tomaten in plakjes.

  2. Verhit de olie in een pan en fruit de de ui en de knoflook. Voeg de paprika, stukjes en tomaat toe en laat langzaam garen tot een saus.

  3. Pureer de saus en breng op smaak met zout en peper en verwarm de oven voor op 170 °C.

  4. Doe de saus in een pan of ovenschaal. Leg de plakjes groente om en om dakpansgewijs in de saus tot de hele pan vol is en dek af met een stuk met boter ingevet bakpapier.

  5. Schuif de pan in de voorverwarmde oven en bak circa 20 minuten tot de groenteschotel gaar is.

Wat is ratatouille?

Ratatouille is een heerlijke Franse groentestoof, die zowel warm als koud gegeten kan worden. Dat het woord ratatouille Frans is, kan geen twijfel over bestaan, het woord is afgeleid van het Franse werkwoord touiller wat 'gemengd' betekent. De basis van een ratatouille bestaat vaak uit een combinatie van rode paprika, knoflook, tomaten, aubergine en courgette.

Miniatuur

Geschiedenis van ratatouille

Ratatouille zou z’n oorsprong in 1778 in Frankrijk vinden, toen het er vooral ‘rata’ werd genoemd. Rata, zoals de militairen het gerecht noemden, was voor hen een mengsel van bonen, aardappelen, groenten en vet vlees. En vooral was het lekker snel en makkelijk klaar, zoals de militairen dat destijds graag hadden. Ratatouille zoals we dat nu kennen is hartstikke vegetarisch en bestaat vooral uit groenten. 

Maar de ratatouille (en waarschijnlijk ook ál die andere vergelijkbare gerechten) zoals we ‘m nu eten heeft naar alle waarschijnlijkheid een veel latere oorsprong dan 1778. Voor die tijd zouden nog helemaal niet alle ingrediënten in Europa verkrijgbaar zijn. Neem de aubergine, de courgette en de tomaat: allemaal ingrediënten die pas na de 16e eeuw naar Europa trokken. Sommigen nog veel later. 

Ratatouille frans

Wat eet je bij ratatouille?

Deze Franse klassieker kun je met allerlei gerechten serveren. Wij noemen: brood, rozemarijn aardappeltjes, pasta of rijst. Til het Franse gerecht naar een nóg hoger niveau met een eitje. Verdeel de ratatouille in een ovenschaal, maak in het midden een kuiltje en breek het ei. Plaats de schaal 10 tot 15 minuten in de oven, tot het eiwit gestold is. Eet smakelijk!

Ratatouille brood

Provencaalse ratatouille

Terug naar de Provençaalse ratatouille: die zou je van oorsprong op twee manieren kunnen bereiden, waar chefs het nooit over eens zullen zijn. Je kunt de groenten namelijk tegelijk bakken of juist apart van elkaar en dan samen serveren. Wat juist is, zal altijd een discussie blijven onder chefs. 

provencaals ratatouille

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

2 reacties

Alle stappen nauw gevolgd .. het is droog, rauw en ik heb nog tijm liggen die ik van de takjes hrb afgehaald, maar wat ik er verder mee moet? Kortom, waardeloos recept!
Jeff van Raamsdonk
11-07-2023
Hi!

Dat is vervelend om te horen... Het kan zo zijn dat het met jouw oven de tijdsindicatie te kort is. Voor de volgende keer zou je kunnen proberen om 'm zo'n 10 minuten langer in de oven te laten staan of totdat alle groenten zacht zijn.

De afgeriste tijm zou je kunnen laten drogen en bewaren in een potje voor een ander recept. Of natuurlijk voor de volgende keer dat je ratatouille maakt.

Groeten,
Amber van 24Kitchen
24 kitchen
20-09-2023

Ook lekker