Rudolph (naast meesterbakker óók meesterkok) deelt zijn recept voor spareribs, of baby back ribs, zoals de Amerikanen ze noemen. Hij gebruikt hiervoor het recept voor Memphis-style ribs. Een bepaalde manier van bereiding die afkomstig is uit de Amerikaanse stad Memphis in de staat Tennessee. 

De grootste fout die mensen maken bij het bereiden van spareribs is dat ze de ribben voorkoken. Hierdoor wordt het vlees ontzettend taai. ,,Het vlees moet juist langzaam garen'', legt Rudolph uit. ,,Dat doe je óf op indirecte hitte van de barbecue of in de oven op een lage temperatuur.'' 

Vlies verwijderen

Iets wat vaak vergeten wordt in Nederland is het verwijderen van het vlies. ,,Wat ik niet genoeg kan benadrukken, is dat je dit moet verwijderen. Het is een heel dun vlies en zit aan de holle kant van de ribben. Je moet dit eraf trekken, anders zijn je spareribs te taai'', legt Rudolph uit. Door wat zout op je vingertoppen te doen heb je meer grip en trek je het er gemakkelijker vanaf. Of gebruik een schone theedoek. 

Dry rub

,,Er is maar één manier om spareribs te bereiden en dat is de Amerikaanse manier'', vertelt Rudolph. ,,De spareribs worden gemarineerd met een dry rub. Dat is een droog kruidenmengsel waarmee de spareribs worden ingewreven.'' Zorg dat je dit kruidenmengsel er goed in wrijft. Zo smeer je de smaak in het vlees. Dek het hierna af en laat het 3 uur marineren in de koelkast. 

Bakplaat

Leg de spareribs met de bolle kant naar boven. Rudolph: ,,Zo zorg je ervoor dat het vlees de bakplaat niet te veel raakt, maar enkel de ribben langs de zijkanten. Zo kan de warme lucht overal langs in de oven. Giet als laatste een klein beetje water op de bakplaat om uitdrogen te voorkomen.'' 

Afbakken

,,Dek de spareribs af met aluminiumfolie, zo gaar je ze in de oven'', aldus Rudolph. ,,De spareribs moet je niet blootstellen aan te veel hitte. Zo drogen ze uit. Dus we garen ze in de oven, met wat water aan de zijkant op 170 graden Celsius voor 2,5 uur.'' Na 2,5 uur zijn de spareribs gaar en valt het vlees gemakkelijk van het bot. Je kunt de spareribs eventueel nog insmeren met wat barbecuesaus.