Of het nu gaat om meer groenten eten, minder (geraffineerde) suikers binnen krijgen of een paar pondjes kwijtraken: tijdens de hele maand januari (én natuurlijk daarna!) helpen wij jou met je goede voornemens. Zo kun je lekkere recepten verwachten, handige tips en weetjes, maar ook elke dag een quizvraag met uitgebreid antwoord, om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. Doe je mee? 

Vraag 26. Waarom drinken veel sporters bietensap?:

  • A. Bevordert de zuurstofopname
  • B. Bevat veel ijzer voor spieropbouw
  • C. Bevat veel (natuurlijke) suikers voor energie

 

                                   Klik hieronder voor de lekkerste bietrecepten:

Het juiste antwoord: A. Bevordert de zuurstofopname. Bacteriën in de mond zetten nitraat om in nitriet, wat vervolgens weer wordt omgezet in stikstofmonoxide. Een verhoogde concentratie van stikstofmonoxide zorgt er onder andere voor dat de bloedtoevoer wordt verhoogd met zuurstof. Hierdoor kan het uithoudingsvermogen met maar liefst 16% verhoogd worden. Dit omdat de spieren beter gebruik kunnen maken van de zuurstof én er is minder zuurstof nodig bij dezelfde inspanning.

Grijp je nu gelijk naar het bietensap? Drink dan twee tot drie uur voor het (duur)sporten een flink glas bietensap. Let wel: het zorgt niet bij iedereen voor een stijging van het uithoudingsvermogen en is afhankelijk van je lichaam.

Meer weten over eten? Kijk dan elke dag op Facebook.com/24Kitchen voor een nieuwe vraag + weetjes!

De Frisse Start-quiz is tot stand gekomen in samenwerking met AD Koken & Eten