Wat is varkenshaas?

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, deze bevindt zich in de rug van het varken en wordt beschouwd als het meest luxe stukje vlees. Varkenshaas kun je braden in de pan, bereiden in de Airfryer of grillen op de barbecue

Welke kruiden op varkenshaas?

Er zijn veel manieren om varkenshaasjes te kruiden en op smaak te brengen, maar smaak is voor iedereen anders. Je kunt ervoor kiezen om het stukje vlees alleen met zout en peper te kruiden of met een goede basisisaus bestaande uit wijn, azijn of boter. Voeg daarbij lekkere smaakmakers toe, zoals tijm, knoflook, oregano, rozemarijn en komijn en je hebt een heerlijk kruidig varkenshaasje. 

Hoeveel gram varkenshaas per persoon?

Voor een hoofdgerecht reken je zo'n 150 gram vlees en 200 gram vis per persoon. Dus raden we ook zo'n 150 g varkenshaas per persoon aan als hoofdgerecht tijdens een diner.

Hoe bak je varkenshaas?

Een goede varkenshaas begint bij goede kwaliteit. “Koop je vlees bij de slager”, adviseert Bootsma, “geen vlees van de supermarkt, want die is vaak geïnjecteerd met water. Daardoor kun je de varkenshaas niet goed bakken en wordt-ie droog.”

Varkenshaas uit de pan

 1. Haal de varkenshaas een half uur voordat je 'm gaat bereiden uit de koelkast, zodat-ie op temperatuur kan komen. 
 2. Breng het vlees op smaak.
 3. Bak de varkenshaas in zonnebloemolie in een goede, hete pan totdat het begint te kleuren. “Als ik het in tijd moet aangeven: ongeveer anderhalve minuut om-en-om aanbakken. Dan draai je het gas naar middelhoog vuur, doe je er boter bij en ga je het met die boter ongeveer 5 minuten arroseren (bedruipen). Op die manier ontvangt de varkenshaas van alle kanten tegelijk warmte en vet.” 
 4. Laat de varkenshaas na het bakken zo’n 5 tot 10 minuten rusten.

Varkenshaas uit de airfryer

 1. Verwarm de airfryer op 180 ºC. 
 2. Breng het vlees op smaak.
 3. Besprenkel het vlees lichtjes met olie en leg de varkenshaas in de airfryer.
 4. Bak de varkenshaas circa 10 minuten. 
 5. Laat de varkenshaas na het bakken zo’n 5 tot 10 minuten rusten.

Varkenshaas van de bbq

 1. Marineer het vlees en laat dit voor minimaal 2 uur intrekken.
 2. Bak de varkenshaas zo'n 8 minuten en keer om de 2 á 3 minuten om.
 3. Laat de varkenshaas na het bakken zo’n 5 tot 10 minuten rusten.
 4. Snijd het vlees aan en serveer.

Wanneer is varkenshaas gaar?

Bij een kerntemperatuur van 63/64 graden Celsius is de varkenshaas mooi rosé. De kerntemperatuur van je stukje vlees kun je meten doormiddel van een kernthermometer.

Hoe roze mag varkenshaas zijn?

''Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van een varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten.''

Wat eten bij varkenshaas?

Varkenshaas kun je serveren met alles wat je lief is. Wij noemen: een romige aardappelgratin, spruitjes met mandarijndressing, groene asperges, haricots verts met spek, friet of rijst. 

Welke wijn bij varkenshaas?

Rode wijn sluit het beste aan bij rood vlees en witte wijn bij wit vlees. Varkenshaas zit er precies tussenin (afhankelijk van garing en voorkeur). Eet je je varkenshaas het liefst rosé? Kies dan voor een ronde, fruitige rode wijn zoals Pinot Noir of Cabernet Sauvignon. Wit vlees? Kies dan voor een witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio. 

Inspiratie nodig om aan de slag te gaan met varkenshaas?

Dit zijn de lekkerste én makkelijkste recepten met varkenshaas:

Varkenshaas airfryer

Gevulde varkenshaas met krieltjes en bloemkool uit de airfryer

Bekijk
Varkenshaas met kersencompote, geroosterde worteltjes en krieltjes

Varkenshaas met kersencompote, geroosterde worteltjes en krieltjes

Bekijk