Jaarvoorraad

Nieuwe Haring wordt in zes weken tijd gevangen: meestal vanaf eind mei tot juli. Alle haring die in die periode wordt gevangen, goed vet is, op traditionele manier wordt gekaakt, gezouten en meteen wordt ingevroren, wordt Nieuwe Haring genoemd. Na vangst gaat de haring gekaakt en gepekeld de diepvries in. Ingevroren haring kan maandenlang worden bewaard, waardoor je het hele jaar door kan genieten van Nieuwe Haring. De hele jaarvoorraad wordt dus in zes weken gevangen. De haring die later wordt gegeten, kan door het uiterst trage rijpingsproces in het vrieshuis zelfs iets voller van smaak zijn.

Maagdelijke haring

Er bestaat nogal wat verwarring over de termen ‘Nieuwe Haring’ en ‘maatjesharing’. Volgens de Warenwet mag haring Nieuwe Haring genoemd worden vanaf de start van het seizoen in juni tot en met 30 september. Daarna moet de haring officieel maatjesharing genoemd worden. Deze naam komt van de vroegere benaming ‘maagdelijke haring’, omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. Maatjesharing is verder hetzelfde als Nieuwe Haring, met hetzelfde vetgehalte en door de toepassing van de moderne, snelle vriestechniek van dezelfde kwaliteit als de eerste Nieuwe Haring van het seizoen. Haring is dus het hele jaar rond lekker en gezond!

Haring is van 'gewoon' al heerlijk, maar verwerk je ook in de lekkerste gerechten!

Gezond

Haring is een vette vis, boordevol omega 3. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega 3 vetten is 450 mg. Door het eten van 2 haringen per week krijg je voldoende omega 3 binnen.

Lees ook: voedingswaarde van haring.

Vers

Wanneer de haring wordt aangeboden, bij voorkeur direct na het schoonmaken, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer bevatten. Een haring die enige tijd blijft liggen en aan de lucht wordt blootgesteld, gaat achteruit in kwaliteit. Het vet in de vis gaat onder invloed van zuurstof oxideren en de haring kan na verloop van tijd een ranzige smaak krijgen.
De beste haring wordt ter plekke schoongemaakt. Een redelijk alternatief voor haring vers-van-het-mes is voorverpakte haring. In supermarkten wordt haring verkocht in een afgesloten verpakking. Daarin is zuurstof vervangen door stikstof, die de houdbaarheid vergroot. Er zijn ook consumentenverpakkingen met diepgevroren schoongemaakte haring.

Bekijk hier alle recepten met haring