Mosselen schoonmaken: hoe doe je dat?

Laten we beginnen bij het begin: het schoonmaken van mosselen. Hoe doe je dat? En waarom moet je mosselen eigenlijk schoonmaken? 

De tips van chef Oren:

Rotte mosselen

Ten eerste wil je natuurlijk geen rotte mosselen eten. Chef Oren: “Dat los je op door alle gebroken mosselen weg te gooien. Een gebroken mossel betekent vaak een dode mossel, en daarbij is de kans groot op een rotte mossel.”

Dode mosselen

Mosselen moeten nog leven als je ze gaat koken, wat je kunt zien aan de schelp. Dichte mosselen met hele schelpen kun je gelijk gebruiken. Wil je zeker weten dat-ie nog leeft? Je kunt makkelijk checken of een mossel dood is. Dit doe je voor het koken. Chef Oren: “Klop de open mossel op het aanrecht. Als de mossel niet dichtgaat, is hij dood en kun je ‘m weggooien.”

Zand en ander vuil verwijderen

Verder zorg je er bij het schoonmaken voor zorgt dat het zand en ander vuil weghaalt. De meesten leggen de mosselen in een bak water, maar chef Oren pakt het anders aan:

“In het restaurant bootsen we de stroming van de zee na. Dan hebben de mosselen het gevoel dat ze in de zee liggen. We laten de mosselen ongeveer een half uur onder een licht stromende kraan liggen. Sommige chefs voegen ook wat zout toe aan het water."

Tip: voelt een dichte mossel verdacht zwaar? Doe 'em dan ook weg: waarschijnlijk zit er zand in.

Maak niet alleen de buitenkant schoon

"Je moet er namelijk voor zorgen dat je niet alleen de buitenkant schoonmaakt, maar ook de binnenkant. Daar zit vaak zand verstopt. Sommige mosselen hebben aan de buitenkant ook vuil. Dat halen we weg met een mesje.”

Controleer alle ‘goede’ mosselen ook op baarden (een soort haren die uit de schelp komen) en trek deze indien nodig los. 

In de winter zijn mosselen viezer

Veel mensen denken dat er maar 1 seizoen is, maar in feite is het mosselseizoen opgedeeld in twee delen. Chef Oren: “Er zijn twee seizoenen. In het warme seizoen groeien de mosselen aan touwen in de zee. In het winterseizoen worden ze van de grond geplukt. De mosselen uit het winterseizoen zijn dus vaak viezer en moet je grondig schoonmaken."

(Tekst loopt door onder de afbeelding.)

Hoe lang moeten mosselen koken?

Zijn je mosselen goed schoon? Dan kun je ze gaan klaarmaken. Koken is de meest gangbare methode om mosselen klaar te maken. Welke pan je gebruikt maakt niet veel uit volgens chef Oren. “Wel is het belangrijk dat je een goede deksel hebt. Mosselen garen namelijk door de stoom in de pan.” De smaken die je toevoegt gaan dan extra goed in de mosselen zitten. Lekker!

Hoe lang de mosselen moeten koken, is per mossel verschillend. Timing is alles: houd ongeveer 3-5 minuten aan. En kook ze vooral niet te lang, want dan worden de mosselen taai. Schud tijdens het koken een aantal keer goed met de pan en controleer na 3 minuten koken en na 4 minuten koken of ze goed open staan. Hoe meer mosselen open staan, hoe minder tijd te nodig hebben.

Mosselen bakken

Mosselen bakken kan natuurlijk ook. Zorg ook dan voor een goede deksel, want zoals chef Oren zegt: ze moeten gaar stomen. In dit recept bak je ze in 5-7 minuren heerlijk in bruine boter en salie.

Geheime smaaktip van de chef

De smaakklassieker? Oren: “Dat is witte wijn, knoflook en peterselie. Maar wij maken ‘m bij Bar Fisk met witte wijn, gepekelde citroen en dragon."

"Mijn geheime tip? We maken ‘m af met een klont boter. Daar wordt de saus zo romig van.”

Tip! Mosselen over? Ongekookte mosselen kun je bewaren tot de datum die staat aangegeven op de verpakking. Lees hier hoe je gekookte mosselen kunt bewaren.

Mosselen maken?

Loopt het water je in de mond? Als je trek hebt gekregen in mosselen (dat moet haast wel), check snel 24Kitchen’s mossel-recepten >

Miniatuurvoorbeeld