Prei-aardappelgratin
-
Maak de prei schoon, laat de onderkant eraan en halveer in de lengte.
-
Schil de aardappels en schaaf of snijd in flinterdunne plakken.
-
Pel en hak de knoflook fijn en rasp de kaas.
-
Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ovenschaal in.
-
Blancheer de prei voor 3 minuten in gezouten water. Haal uit het water en laat uitlekken op keukenpapier.
-
Verhit de boter in een steelpan. Voeg de knoflook, mosterd, kerriepoeder, 2 takjes tijm en laurier toe. Roer door en voeg de slagroom en nootmuskaat toe.
-
Breng de room langzaam aan de kook. Zet het vuur uit en laat de smaken intrekken. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm. Breng op smaak met zout en peper.
-
Bedek de bodem van de ingevette ovenschaal met de aardappelplakjes. Leg hier de geblancheerde prei bovenop. Verdeel het roommengsel en bestrooi als laatst met de geraspte kaas.
-
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de prei-aardappelgratin 35 minuten in het midden van de oven.
-
Verwijder het folie en bak nog 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
-
Meng in een kommetje de panko met olijfolie, tijm en chilivlokken. Strooi over de prei-aardappelgratin en bak nog 5-10 minuten tot het broodkruim krokant is.
0 reacties