Het mosselseizoen is geopend! Dat betekent dat je aan de slag kan met een mosselpannetje. Hier vind je 7 verschillende recepten met stap-voor-stap uitleg hoe je mosselen kookt én hoe je ze op smaak brengt.
Mossel-recept? 7x variaties op de mosselpan
Wanneer is het mosselseizoen?
Afhankelijk van de groei van de mosselen begint het mosselseizoen meestal in de maand juli. De mosselen zijn te koop tot en met februari. Vroeger begon het mosselseizoen als de 'r' in de maand was, maar omdat we tegenwoordig gekoeld vervoer hebben, kan dat seizoen eerder beginnen.
Welke pan heb ik nodig om mosselen te koken?
Mocht je thuis aan de slag gaan hóef je niet per se een mosselpan te gebruiken. Wel is het belangrijk om een grote pan te gebruiken die je tot maximaal 1/3 vult met mosselen. Dit, omdat mosselen tijdens het koken extra ruimte nodig hebben.
Pan gevonden? Ga dan aan de slag met 1 van deze 7 recepten.
1. Mosselen op klassieke wijze
Klassieke mosselen maak je met ui, prei en bleekselderij. Dit geheel blus je af met witte wijn. Hoe je dat precies doet, lees je stap-voor-stap na in dit recept.
2. Mosselen met chili
Limoen, vissaus en flink wat pit bij de mosselen? Zeker! Maak dan dit recept voor mosselen met chilisaus bij voor extra pit. Even nablussen kan met de geurige kokosrijst.
3. Mosselpan met pangrattato
Pangrattato is het Italiaanse woord voor broodkruim. De broodkruim geeft een krokante bite aan het gerecht. Deze variatie is een heerlijke twist op de klassieke variant.
4. Mosselen in rijstazijn
Versterk de zilte smaak van de mosselen met een flinke scheut rijstazijn. Door ingrediënten als gember en een chilipeper toe te voegen geef je dit mossel-recept een heerlijke en perfect pittige nabrander.
5. Thaise mosselen
Meer fan van een wat romiger resultaat? Een scheutje kokosmelk doet wonderen. Met dit recept vol met Thaise smaakmakers proef je mosselen zoals je dat nog nooit eerder hebt gedaan.
6. Mosselen op z'n Vlaams
Onze zuiderburen weten hoe ze moeten koken. Zij bereiden mosselen met lookstengels. Dit zijn de stengels van een knoflookbol die een subtiele knoflooksmaak afgeven aan het gerecht. Perfect voor een date!
7. Mosselen met chorizo
Mosselen met een knipoog naar de Spaanse keuken! In dit recept voeg je chorizo, tomaat en flink wat knoflook toe aan je mosselpan. Het ultieme vakantiegevoel in 3..2..1..
Ook interessant
- 3 onmisbare culinaire steden in Oostenrijk
- Culinaire hotspots in Salzburg die je niet mag missen
- Hier moet je eten in Graz
- 24Kitchen-chefs stelen de show in nieuwe &C-special
- Een snufje te veel: waarom we nog steeds te zout eten
- Kan Hugo schapenhoeden als een local?
- Hugo proeft de Wild Atlantic Way
- Hugo ontdekt de Ierse dans
- Zo eet je traditionele Ierse bloedworst met een Corkonische twist
- Zo leef je authentiek in Dingle
- Zo leef je als een echte Dubliner
- Verrassing! Douwe Bob en MEAU te zien in special De Brigade
- &C x 24Kitchen - tips and tricks
- Is kwark gezonder dan yoghurt?
- Wat is het verschil tussen döner, kebab en shoarma?
- 10 x onweerstaanbare recepten met zeevruchten
- Bij deze pop-up haal je een gratis ijsje
- Met deze tips is jouw gebakken rijst net zo lekker als uit de toko
- Dit zijn de 8 lekkerste gerechten met ananas
- Fred van Leer deelt zijn guilty pleasure in Rotterdam