Mosselen op z’n Vlaams met lookstengels

1
Gemiddeld

Bereidingswijze

75 minuten totale tijd

De lookstengels

Meng de bloem en het griesmeel met een snuifje zout in een kom. Voeg hierbij 3 eetlepels olijfolie en de gist. Roer alle ingrediënten door mekaar. Meet 1,5dl lauw water af en voeg het water scheutje per scheutje toe aan het bloemmengsel. Blijf water toevoegen en mengen tot het deeg mooi gebonden is en los komt van de kom. Kneed het deeg zo’n 5 minuten. Leg een handdoek op de kom, zet op een warme plaats en laat een half uur rijzen.

Smelt de hoeveboter in een ruime pan. Voeg hierbij 10 hele takjes tijm. Pel een 10-tal teentjes knoflook en halveer. Voeg deze bij het warme botermengsel.

Verstuif wat bloem en griesmeel op je werkblad, leg hierop het gerezen deeg en duw plat, tot een dikte van circa 1 centimeter. Neem een groot mes en snijd het deeg in reepjes van circa 1 centimeter breed. Rol deze een beetje over je werkblad om afgeronde hoeken te krijgen. De reepjes deeg mogen ongelijk zijn. Leg bakpapier op je bakplaat en leg hierop de deegstengels. Bestrijk rijkelijk met het boter-look-mengsel. Bak zo’n 13 minuten in een hete oven van circa 195°C.

De mosselsaus

Doe 3 eierdooiers in een kom en voeg een flinke eetlepel mosterd toe. Meng met een garde. Voeg scheutje per scheutje de arachideolie toe terwijl je stevig klopt met de garde. Dit kan ook met een handmixer. Blijf olie toevoegen en blijf goed kloppen tot de saus stevig wordt zoals mayonaise. Kruid met peper van de molen en zout. Voeg het sap van een halve citroen toe. Zet de saus koel tot het tijd is om te serveren.

De mosselen

Spoel de mosselen in ruim water. Gooi mosselen die beschadigd zijn of al open staan, weg. Snijd de uien in halve ringen. Snijd de selder in stukken van een centimeter, hier mag ook het loof bij zitten. Spoel de selder en spoel de peterselie. Hak de peterselie grof. Doe de ui, selder en peterselie in een grote kookpot. Vetstof is niet nodig. Voeg 5 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en een 10-tal zwarte peperbollen toe. Voeg hierbij nog een klein scheutje water. Zet op een hoog vuur en doe de mosselen bij de groenten. Laat 3 à 5 minuten stoven. Schud de pan met mosselen halverwege even om. Controleer of de mosselen gaar zijn voor je ze opdient.

Serveer de mosselen met de lookstengels en de mosterdsaus.

Ingredienten

4
Personen

Voor de lookstengels

  • 150 gr fijne bloem
  • 120 gr griesmeel
  • zout
  • lauw water
  • olijfolie
  • 1 zakje instant gist (11 gr)
  • 100 gr hoeveboter
  • verse tijm
  • 0.5 bol knoflook

Voor de mosselsaus

  • 3 eidooiers
  • mosterd
  • arachideolie
  • peper
  • zout
  • halve citroen

Voor de mosselen

  • 4 kg Zeeuwse mosselen
  • 2 grote witte uien
  • 1 selder met loof
  • 0.5 bos krulpeterselie
  • laurierblaadjes
  • verse tijm
  • peperbollen

Extra nodig

  • grote kookpot
Geef je waardering
1