De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

mosselen op z’n vlaams met lookstengels

Een heerlijke maaltijd; deze mosselen op z’n Vlaams met lookstengels. Serveer de mosselen met de lookstengels en de mosterdsaus.

75 min kooktijd
Mosselen op z’n Vlaams met lookstengels

Een recept van

Wim Ballieu

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

De lookstengels

Meng de bloem en het griesmeel met een snuifje zout in een kom. Voeg hierbij 3 eetlepels olijfolie en de gist. Roer alle ingrediënten door mekaar. Meet 1,5dl lauw water af en voeg het water scheutje per scheutje toe aan het bloemmengsel. Blijf water toevoegen en mengen tot het deeg mooi gebonden is en los komt van de kom. Kneed het deeg zo’n 5 minuten. Leg een handdoek op de kom, zet op een warme plaats en laat een half uur rijzen.

Smelt de hoeveboter in een ruime pan. Voeg hierbij 10 hele takjes tijm. Pel een 10-tal teentjes knoflook en halveer. Voeg deze bij het warme botermengsel.

Verstuif wat bloem en griesmeel op je werkblad, leg hierop het gerezen deeg en duw plat, tot een dikte van circa 1 centimeter. Neem een groot mes en snijd het deeg in reepjes van circa 1 centimeter breed. Rol deze een beetje over je werkblad om afgeronde hoeken te krijgen. De reepjes deeg mogen ongelijk zijn. Leg bakpapier op je bakplaat en leg hierop de deegstengels. Bestrijk rijkelijk met het boter-look-mengsel. Bak zo’n 13 minuten in een hete oven van circa 195°C.

De mosselsaus

Doe 3 eierdooiers in een kom en voeg een flinke eetlepel mosterd toe. Meng met een garde. Voeg scheutje per scheutje de arachideolie toe terwijl je stevig klopt met de garde. Dit kan ook met een handmixer. Blijf olie toevoegen en blijf goed kloppen tot de saus stevig wordt zoals mayonaise. Kruid met peper van de molen en zout. Voeg het sap van een halve citroen toe. Zet de saus koel tot het tijd is om te serveren.

De mosselen

Spoel de mosselen in ruim water. Gooi mosselen die beschadigd zijn of al open staan, weg. Snijd de uien in halve ringen. Snijd de selder in stukken van een centimeter, hier mag ook het loof bij zitten. Spoel de selder en spoel de peterselie. Hak de peterselie grof. Doe de ui, selder en peterselie in een grote kookpot. Vetstof is niet nodig. Voeg 5 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en een 10-tal zwarte peperbollen toe. Voeg hierbij nog een klein scheutje water. Zet op een hoog vuur en doe de mosselen bij de groenten. Laat 3 à 5 minuten stoven. Schud de pan met mosselen halverwege even om. Controleer of de mosselen gaar zijn voor je ze opdient.

Serveer de mosselen met de lookstengels en de mosterdsaus.

Onze Vlaamse kok Wim Ballieu steekt in de nieuwe reeks ‘De Streken van Wim’ de grens over voor een culinaire roadtrip door Nederland. Tien afleveringen lang maakt hij klassieke Belgische gerechten op basis van de beste Hollandse ingrediënten. Met zijn jeep en mobiele keuken trekt hij van streek naar streek, op zoek naar typisch Nederlandse producten en de gepassioneerde mensen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces. 

De reis brengt hem langs kwekers en telers, boeren en bakkers en hij leert niet alleen hen, maar vooral hun producten beter kennen. Voorbeelden zijn stoofvlees met Friese mosterd en bier, steak tartaar met Amsterdamse tafelzuren en vol-au-vent met Chaams hoen. 

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker