Meestgemaakte fouten en tips bij…

… het schoonmaken van mosselen:

  • Vaak weten mensen niet hoe en waarom je mosselen moet schoonmaken. Ten eerste wil je natuurlijk geen rotte mosselen eten. Chef Oren: “Dat los je op door alle gebroken mosselen weg te gooien. Een gebroken mossel betekent vaak een dode mossel, en daarbij is de kans groot op een rotte mossel.”
  • Verder is het de bedoeling dat je bij het schoonmaken ervoor zorgt dat je het zand en ander vuil weghaalt. De meesten leggen de mosselen in een bak water, maar chef Oren pakt het anders aan: “In het restaurant bootsen we de stroming van de zee na. Dan hebben de mosselen het gevoel dat ze in de zee liggen. We laten de mosselen ongeveer een half uur onder een licht stromende kraan liggen. Sommige chefs voegen ook wat zout toe aan het water. Je moet er namelijk voor zorgen dat je niet alleen de buitenkant schoonmaakt, maar ook de binnenkant. Daar zit vaak zand verstopt. Sommige mosselen hebben aan de buitenkant ook vuil. Dat halen we weg met een mesje.”
  • Veel mensen denken dat er maar 1 seizoen is, maar in feite is het mosselseizoen opgedeeld in twee delen. Chef Oren: “Er zijn twee seizoenen. In het warme seizoen groeien de mosselen aan touwen in de zee. In het winterseizoen worden ze van de grond geplukt. De mosselen uit het winterseizoen zijn dus vaak viezer en moet je grondig schoonmaken."

…mosselen koken en bakken:

  • Mosselen klaarmaken? Je kunt makkelijk checken of een mossel dood is. Dit doe je voor het koken. Chef Oren: “Klop de open mossel op het aanrecht. Als de mossel niet dichtgaat, is hij dood en kun je ‘m weggooien.”
  • Welke pan je gebruikt maakt niet veel uit volgens chef Oren. “Wel is het belangrijk dat je een goede deksel hebt. Mosselen garen namelijk door de stoom in de pan.” De smaken die je toevoegt gaan dan extra goed in de mosselen zitten. Lekker!

Smaaktips

  • De smaakklassieker? Oren: “Dat is witte wijn, knoflook en peterselie. Maar wij maken ‘m bij Bar Fisk met witte wijn, gepekelde citroen en dragon. Geheime tip? We maken ‘m af met een klont boter. Daar wordt de saus zo romig van.”
  • Check snel 24Kitchen’s mossel-recepten >