Hoe kook je mosselen?
Koken is de meest makkelijke manier om mosselen te bereiden. Het lijkt misschien spannend maar als jij onderstaande tips ter harte neemt dan gaat het je ongetwijfeld lukken.
Waar moet je op letten als je mosselen bereidt?
Een pan met goede deksel is het allerbelangrijkste onderdeel van het koken van mosselen. Chef Oren: “Mosselen garen namelijk door de stoom in de pan.” De smaken die je toevoegt gaan dan extra goed in de mosselen zitten. Dat is precies waar ze zo lekker van worden.
Hoe lang moeten mosselen koken?
Hoe lang de mosselen moeten koken, is per mossel verschillend. Timing is alles: houd ongeveer 3-5 minuten aan. En kook ze vooral niet te lang, want dan worden de mosselen taai. Schud tijdens het koken een aantal keer goed met de pan en controleer na 3 minuten koken en na 4 minuten koken of ze goed open staan. Hoe meer mosselen open staan, hoe minder tijd te nodig hebben.
Tip: Liever mosselen bakken? Dan hebben ze zo'n 5-7 minuten nodig.
Hoe weet je dat mosselen gaar zijn?
Je weet zeker dat je mosselen gaar zijn als de schelpen helemaal openstaan en het vlees wit of oranje is gekleurd. Zitten er nog dichte mosselen in de pan? Gooi die weg, want die zijn niet goed.
Hoe breng je mosselen op smaak?
De smaakklassieker? Chef Oren: “Dat is witte wijn, knoflook en peterselie. Maar wij maken ‘m bij Bar Fisk met witte wijn, gepekelde citroen en dragon. Mijn geheime tip? Ik maak ‘m af met een klont boter. Daar wordt de saus zo romig van.”
Hoe maak je mosselen schoon?
Wanneer je mosselen kookt, begin je bij het schoonmaken van de mosselen. Hieronder lees je waar je op met letten. Chef Oren legt het uit in 3 stappen:
Stap 1: Gooi de dode en rotte mosselen weg
Ten eerste wil je natuurlijk geen rotte mosselen eten. Chef Oren: “Dat los je op door alle gebroken mosselen weg te gooien. Een gebroken mossel betekent vaak een dode mossel, en daarbij is de kans groot op een rotte mossel.”
Het is goed om te weten dat mosselen moeten nog leven als je ze gaat koken. Je kan dat controleren door dit handige trucje te gebruiken voordat je ze gaat koken. Chef Oren: “Klop de open mossel op het aanrecht. Als de mossel niet dichtgaat, is hij dood en kun je ‘m weggooien.”
Stap 2: Verwijder zand en ander vuil
Als tweede zorg je er bij het schoonmaken voor dat je het zand en ander vuil weghaalt. De meesten leggen de mosselen in een bak water, maar chef Oren pakt het anders aan:
“In het restaurant bootsen we de stroming van de zee na. Dan hebben de mosselen het gevoel dat ze in de zee liggen. We laten de mosselen ongeveer een half uur onder een licht stromende kraan liggen. Sommige chefs voegen ook wat zout toe aan het water."
Extra tip: voelt een dichte mossel verdacht zwaar? Doe 'em dan ook weg: waarschijnlijk zit er zand in.
Stap 3: Haal de baarden van de mossel weg
"Je moet er namelijk voor zorgen dat je niet alleen de buitenkant schoonmaakt, maar ook de binnenkant. Daar zit vaak zand verstopt. Sommige mosselen hebben aan de buitenkant ook vuil. Dat halen we weg met een mesje.”
Controleer alle ‘goede’ mosselen ook op baarden (een soort haren die uit de schelp komen) en trek deze indien nodig los.
Goed om te weten! In de winter zijn mosselen viezer
Veel mensen denken dat er maar 1 seizoen is, maar in feite is het mosselseizoen opgedeeld in twee delen. Chef Oren: “Er zijn twee seizoenen. In het warme seizoen groeien de mosselen aan touwen in de zee. In het winterseizoen worden ze van de grond geplukt. De mosselen uit het winterseizoen zijn dus vaak viezer en moet je grondiger schoonmaken."