Recepten weekmenu 1

Maandag: Groentewok met romige knoflookgamba's en tagliatelle
Dinsdag: Geroosterde nectarines met geitenkaas en bloemkoolrijst
Woensdag: Gehaktballen met haricots verts en aardappelen
Donderdag: Plaatpizza met salami en paprika en salade mista
Vrijdag: Slavinken met bloemkool-aardappelschotel

Boodschappenlijst

Vis/Vlees:

Groenten en fruit:

Uit de voorraadkast:

 

600 g gamba’s (schoon, diepvries)

2 rode paprika’s

Pak tagliatelle

 

900 g half-om-halfgehakt

2 gele paprika’s

Zout en peper

 

2 pakjes ontbijtspek

800 g haricots verts of boontjes

Zonnebloemolie

 

125 g spekblokjes

2 grote bloemkolen

Olijfolie extra vergine

 

1 pakje salami

1 rode ui

Balsamicoazijn en/of stroop

 

 

7 witte uien

Komijnzaad

 

Zuivel:

1 bol knoflook

Kerriepoeder

 

250 g ongezouten roomboter

1 bos verse tijm

Chilivlokken

 

250 ml slagroom

1 bos verse basilicum

Nootmuskaatpoeder

 

300 g verse geitenkaas

4 stuks nectarines

Gedroogde oregano

 

1 grote bol buffelmozzarella

100 g granaatappelpitten

Gedroogde peterselie

 

1 stuk Parmezaanse kaas

1 klein zakje rucola

Gladde mosterd

 

1 zakje geraspte oude kaas

1,5 kg vastkokende aardappelen

Maïzena

 

500 ml halfvolle melk

1 zakje gemengde salade

Bouillonblokje (vlees)

 

2 eieren

1 bosuitje

Ketjap manis

 

 

50 g cherrytomaatjes

Tomatenketchup

 

 

2 citroenen

Amandelen

 

 

 

Bloem

 

 

Gedroogd gist

 

 

Tomatenpassata

 

 

Blikje ansjovisfilets

 

 

Potje zongedroogde tomaten

Voorbereidingslijst voor het weekend

Pizzadeeg maken
Meng voor pizzabodem de bloem met de gedroogde gist. Maak een kuil op de werkbank waarbij je vanuit het midden steeds wat lauwwarm water aan het deeg toevoegt. Voeg ook een eetlepel olijfolie toe. Kneed tot een deegbal ontstaat, strooi er dan pas het zout doorheen.
(Het deeg kan ook prima gemaakt worden met een keukenmachine met deeghaak)

Het deeg moet minimaal 8 à 10 minuten gekneed worden. Maak daarna een bal.

Leg de deegbal in een mengkom en laat deze op de werkbank rijzen voor ongeveer 1 uur onder een stuk ingevet huishoudfolie. Bewaar het deeg in de vriezer als je het later in de week gaat eten. Zorg dat het deeg een dag van tevoren in de koelkast wordt gezet. Op de dag van het pizzabakken wordt het deeg door gekneed en uitgerold.

•  Haricots verts blancheren (maandag & woensdagrecept ingrediënt verdubbelen)
Maak de haricots verts schoon. Breng een ruime pan water aan de kook. Blancheer de boontjes in 5 minuten. Schep ze daarna in een mengkom met ijskoud water om af te koelen. Giet af en bewaar in een afsluitbaar bakje in de koelkast.

• Alle bloemkoolroosjes maken (maandag & vrijdag).

Gebruik 3/4e voor de bloemkoolrijst.

Snijd roosjes van de bloemkool. Blancheer de bloemkool 5 minuten in het kokende water en koel terug in ijskoud water. Laat uitlekken, bewaar gekoeld in een afsluitbaar bakje.

  • Bloemkoolrijst raspen.
    Rasp de bloemkool met een grove rasp of in een keukenmachine om bloemkoolrijst te maken. Leg in een afsluitbare afruimbak wat stevig keukenpapier, schep hierop de bloemkoolrijst.
    Bewaar in de koelkast.

Tagliatelle koken
Kook de tagliatelle volgens aanwijzing op de verpakking in het water waarin de groenten geblancheerd zijn. Giet de tagliatelle af als het gaar is en koel terug in koud water, laat goed uitlekken. Meng er een scheutje zonnebloemolie doorheen. Bewaar gekoeld in een afsluitbare bak.

Aardappelen koken (woensdag & vrijdagrecept ingrediënt verdubbelen)
Schil en halveer ondertussen de aardappelen. Was de aardappelen. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen. Gebruik de ene helft voor de ovenschotel. Snijd de andere helft in kleine stukjes en bewaar gekoeld in een afsluitbare bak.

Amandelen roosteren.
Hak de amandelen, besprenkel met zonnebloemolie en rooster ze in de oven op 200 ° tot ze goudbruin zijn. Dat duurt ongeveer 10 à 12 minuten. Bewaar de amandelen wanneer ze afgekoeld zijn in een afsluitbaar bakje.

Tomatensaus maken
Fruit voor de tomatensaus de gesnipperde ui en chilivlokken in olijfolie, tot de ui glazig is. Voeg dan de gedroogde oregano toe. Als gefruit is voeg je de tomatenpassata en zout naar smaak. Laat de saus afkoelen. Voeg daarna wat fijngesneden basilicumblaadjes toe en bewaar de saus in een afgesloten bakje in de koelkast.

Kaassaus maken
Snipper de ui. Smelt voor de kaassaus in een kleine steelpan de roomboter, fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de bloem toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee, op matig vuur. Voeg beetje voor beetje de koude melk toe, roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Kook de saus kort door. Breng de saus op smaak met oude kaas, peper en zout en nootmuskaatpoeder.

Ovenschaal bloemkool-aardappelschotel afmaken
Verdeel de afgekoelde bloemkoolroosjes en gekookte aardappelen over een ingevette ovenschaal. Verdeel de kaassaus over de bloemkool en aardappelen. Dek de ovenschaal af en plaats in de koelkast.

Gehaktballen maken
Snipper een ui. Meng dan voor de gehaktballen het gehakt met het ei, maïzena, gesnipperde ui, mosterd, kerriepoeder, nootmuskaatpoeder en peper en zout naar smaak. Kneed het gehakt goed door en vorm er 4 ballen van. Rol de ballen daarna door wat maïzena.

Gehaktballen in saus maken
Snijd voor de saus de uien in halve ringen. Bak de gehaktballen in een braadpan met de roomboter en een beetje zonnebloemolie rondom bruin. Voeg dan de uienringen toe. Als de ui wat zachter wordt voeg je het bouillonblokje, de ketjap manis, de tomatenketchup en het water toe. Roer voorzichtig door en laat dit op laag vuur, met deksel, zo’n 25 minuten sudderen. Laat de gehaktballen in de saus afkoelen. Bewaar de gehaktballen met de saus gekoeld in een bak die geschikt is voor de magnetron.

Slavinken maken
Meng voor de slavinken het gehakt met mosterd en peper en zout. Vorm 4 korte gehaktstaven. Omwikkel de gehaktstaven met 3 plakken ontbijtspek per gehaktstaaf. Dip de uiteinden in gedroogde peterselie. Bewaar de slavinken in een afgesloten bak in de vriezer. Haal ze de dag voordat je ze gaat maken uit de vriezer. Plaats in de koelkast om te ontdooien.

Gamba’s marineren
Rasp 1 teen knoflook en ris de tijm. Marineer de gamba’s met de knoflook, tijm en 1 eetlepel olijfolie. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >