Dit recept van slavinken met een aardappel-bloemkoolschotel is typisch Nederlands recept. Maar desondanks maakt Danny er een heerlijke variant van.

Danny Jansen

Ingredienten

4
Personen

Ovenschotel

  • 1 bloemkool
  • 600 g vastkokende aardappelen

Kaassaus

  • 1 kleine ui
  • 50 g roomboter
  • 50 g bloem
  • 500 ml (half)volle melk
  • 60 g geraspte oude kaas
  • peper en zout
  • 1/4 el nootmuskaatpoeder

Slavinken

  • 400 g half-om-halfgehakt
  • 1 tl mosterd
  • peper en zout
  • 2 el gedroogde peterselie
  • 12 plakjes ontbijtspek

Bereidingswijze

Totale tijd: 1 uur en 15 minuten

Voorbereiden:  
Stap 1: 
Maak roosjes van de bloemkool. Breng een ruime pan water aan de kook en blancheer de roosjes 6 minuten. Schep ze daarna in een mengkom met ijskoud water om af te koelen. Laat de bloemkool goed afkoelen en daarna uitlekken. 

Stap 2: 
Schil en halveer ondertussen de aardappelen. Was de aardappelen. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen. 

Stap 3: 
Snipper de ui. Smelt voor de kaassaus in een kleine steelpan de roomboter, fruit de ui tot deze glazig is. Voeg de bloem toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee, op matig vuur. Voeg beetje voor beetje de koude melk toe, roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Kook de saus kort door. Breng de saus op smaak met oude kaas, peper en zout en nootmuskaatpoeder.  

Stap 4: 
Verdeel de afgekoelde bloemkoolroosjes en gekookte aardappelen over een ingevette ovenschaal. Verdeel de kaassaus over de bloemkool en aardappelen. Dek de ovenschaal af en plaats in de koelkast. 

Stap 5: 
Meng voor de slavinken het gehakt met mosterd en peper en zout. Vorm 4 korte gehaktstaven. Omwikkel de gehaktstaven met 3 plakken ontbijtspek per gehaktstaaf. Dip de uiteinden in gedroogde peterselie. Bewaar de slavinken in een afgesloten bak in de vriezer. Haal ze de dag voordat je ze gaat maken uit de vriezer. Plaats in de koelkast om te ontdooien. 

Vrijdag afmaken: 
Stap 1: 
Ontdooi de slavinken 

Stap 2: 
Verwarm de oven op 210 °C met bovenwarmtegrill. Verwarm de ovenschaal eerst in de magnetron voor 5 minuten op 700 watt. Daarna plaats je de ovenschaal in de oven om verder op te warmen en de kaassaus te gratineren. Dat duurt nog ongeveer 15 minuten. 

 (Mocht je geen magnetron hebben, dan moet de schaal langer in de oven;  35 minuten op 200 graden en daarna nog 5 minuten bovenwarmtegrill erbij.) 

Stap 3: 
Laat ondertussen in een kleine braadpan de roomboter smelten en bak daarin op matig vuur de slavinken rondom bruin en gaar. Dat duurt ongeveer 12 minuten. 

Stap 4: 
Schep de slavinken op de borden en serveer de ovenschotel in de schaal op tafel.  

Wil je de rest van de recepten en de andere weekmenu’s van Koken voor een Week bekijken? Check snel dit handige overzicht >

Geef je waardering

118
Slavink
Slavink