"Veel mensen gaan er ten onrechte vanuit dat smoothiebowls gezond zijn'', zo steekt diëtist en voedingsdeskundige Ilana Muhlstein van wal. "Ze laten zich misleiden door allerlei fancy termen en ingewikkelde ingrediënten met exotisch klinkende namen als maca, spirulina of reishi. Vaak hebben ze geen flauw idee van de voedingswaarde, maar denken ze dat die ingrediënten heilzaam zijn."
Fructose
In werkelijkheid bevatten die bowls vaak evenveel suiker en calorieën als een smakelijke donut met glazuur, beweert Muhlstein. En oké, het gaat dan wel over natuurlijke suikers uit fruit, ook dat is niet altijd even gezond. Dat blijkt ook uit een studie die gepubliceerd is in het vakblad The American Journal of Clinical Nutrition. Daarin staat dat té veel fructose insulineresistentie en zelfs diabetes kan veroorzaken.
Het klopt natuurlijk wel dat de bowls gevuld worden met superfoods als açai en chiazaden, maar ook dat zijn geen ingrediënten met magische toverkrachten. "Zulke superfoods zijn wel degelijk goed voor je gezondheid, maar er zit vaak te weinig in een kommetje om een grote impact te hebben", vertelt Muhlstein nog. "De suikers en calorieën hebben een veel grotere invloed."
Kauwen versus mixen
Nog een nadeel: als je fruit mixt, worden de vezels gebroken. De suiker komt daardoor meteen in de maag terecht, vanwaar het via de darmen ineens wordt opgenomen in het bloed. Daar bouwt suiker zich op, waardoor je gaat verdikken en vet zich gaat opstapelen.
En hoe meer je kauwt, des te minder je eet. Dat heeft een studie uit het The Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vier jaar geleden aangetoond. Alle proefpersonen moesten pizza eten (de bofkonten). Wie de opdracht kreeg om dubbel zo veel te kauwen als normaal, consumeerde 15 procent minder calorieën.
Niet alles is kommer en kwel
Heb je zin in een smoothiebowl? Dan eet je er toch gewoon lekker eentje op. Weet gewoon dat het niet de meest gezonde optie is. En voor wie het toch een tikje gezonder wil aanpakken, bestaan er verschillende, simpele oplossingen. Bestrooi je kom bijvoorbeeld met suikervrije toppings. Denk aan kokosschilfers, hennepzaad of chiazaad, in plaats van granola, honing of gedroogd fruit.
Lees ook: De lekkerste smoothies voor een frisse start >
Heb je graag een romige textuur? Meng er dan wat plantaardige melk of vette, ongezoete yoghurt doorheen. Of kleine stukjes bloemkool, want volgens Cording zorgt deze groente voor een dikke textuur en op deze manier krijg je nog wat extra vezels binnen. Win-win dus. Voor wat extra eiwitten kan je er altijd proteïnepoeder aan toevoegen. Smakelijk!