Couscous is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen graan, maar grofgemalen durumtarwe. Dit wordt net als pasta gedroogd. Het eindproduct is een kleine, gele korrel. Couscous wordt vooral veel in Noord-Afrika gegeten. Daar is het de basis van verschillende hoofdgerechten waar zowel zoete als hartige elementen aan toegevoegd worden. Denk hierbij aan abrikozen, rozijnen, vis of vlees.

Niet wellen

Hoewel we de couscous in Nederland massaal wellen is dat niet hoe het hoort. Door het wellen wordt de couscous erg compact en dat is juist niet wat je wilt. Door de couscous niet te wellen maar te stomen, is het eindresultaat luchtig en los. Precies zoals we 'm gewend zijn bij een restaurant. 

Stappenplan

Voeg naar smaak olijfolie, zout, peper, verse kruiden en een scheutje koude bouillon of koud water toe. Hussel dit goed door en laat dit 5 minuten staan. Hier wordt de couscous zachter en malser van, vertel oma Habiba in deze video aan Danny. Probeer hierbij de couscous niet fijn te drukken. Zet ondertussen een pan met water op het vuur. Stop de couscous in een vergiet of stoompan en hang boven het kokende water. Stoom de couscous nu in 15 à 20 minuten gaar. 

24Kitchen_PLUS_Bijvangst_Gerookte schelvisfilet.jpg

Couscous met verse spinazie, schelvis en granaatappelpitten

Op zoek naar inspiratie? Wat dacht je van een frisse couscous met spinazie, witlof en bieslook. En als toevoeging gerookte schelvis.