Bloemkoolrijst maken

1. Met een keukenmachine/foodprocessor 
Haal de bladeren van de bloemkool, snijd eventueel de steel weg en snijd 'm in kleine roosjes. Stop de bloemkoolroosjes in een keukenmachine en laat draaien totdat de ze zo groot zijn als rijst of couscous.

2. Met een rasp
Geen foodprocessor? Geen probleem. Gebruik dan een grove rasp. Snijd de bloemkool in grote roosjes, om het raspen makkelijker te maken. Beide methodes worden stap voor stap uitgelegd in de onderstaande video. 

Garen

Ondanks dat bloemkoolrijst misschien wel lijkt op 'normale rijst', wordt het niet op dezelfde manier klaargemaakt. Als je de bloemkoolrijst kookt in water, wordt het sompig. Kies daarom één van de onderstaande methodes om bloemkoolrijst te garen:

1. Wokken
Verhit een wokpan met olie en voeg de bloemkoolrijst toe. Wok het geheel in 5 minuten gaar op hoog vuur. Tip: voeg je favoriete wokolie toe voor extra smaak.

2. Stomen
Gebruik een stoomoven, bamboe-stoommand (met bakpapier) of een inzetmandje voor een pan. De rijst binnen 5 à 8 minuten klaar als je het stoomt.

3. Roosteren
Spreid de bloemkoolrijst uit over een bakplaat en besprenkel met olie. Rooster de bloemkoolrijst 12 minuten op 200 graden Celsius. Roer het mengsel om de zoveel tijd om.

Bewaren

Normaal gesproken houdt bloemkool het zeker drie dagen uit in de koelkast. Zit het loof er nog aan? Dan loopt de houdbaarheidsdatum op tot een week. Bloemkoolrijst is daarentegen 'maar' twee dagen goed in de koelkast. 

In de vriezer is de koolhydraatarme rijst een stuk langer houdbaar. Stop de zojuist gemalen bloemkoolrijst in een diepvrieszak inclusief keukenpapier en zorg dat alle lucht eruit is voordat je het in de vriezer legt. Het keukenpapier absorbeert het vocht en doordat je het luchtdicht maakt droogt de rijst niet uit. Op deze manier bewaar je de bloemkoolrijst tot wel 2 maanden.

Recept

Aan de slag met deze recepten:

- Bloemkoolrijst goreng
- Bloemkoolpizza