Dit artikel is eerder verschenen op AD Koken & Eten. Meer culinair nieuws? Kijk dan hier.
Misschien het wel begonnen met kok Eyal Shani. Die werd in 2016 in één klap bekend doordat hij een hele bloemkool roosterde in de oven, nadat hij de groente eerst kort had gestoomd. Een openbaring, vonden veel andere chefs, die het voorbeeld van de kok volgden.
Lees ook: Geroosterde bloemkool met wortelhummus >
Franse boeren kwamen vorige week met Chou’time (bloemkool-tijd), een game die bloemkool weer hip moet maken voor jongere mensen. De groente past goed bij een dieet dat glutenvrij, vegan en vegetarisch is. In het spel leren de spelers over het telen van bloemkool en het bereiden van de traditionele ‘bloemkoolgratin’.
Yotam Ottolenghi
Een enorme bol op tafel is aantrekkelijk. Bovendien is bloemkool op die manier ook erg lekker, onvergelijkbaar met de stukgekookte bloemkool met een sausje waar veel mensen van gruwen. Groentegoeroe Yotam Ottolenghi maakte goede sier met zijn geroosterde bloemkool in zijn laatste kookboek Simpel dat in het najaar van 2018 verscheen. En online zijn er talloze recepten te vinden: van gemarineerd met kruiden als kurkuma en komijn zodat het perfect past bij een Indiase maaltijd tot très Français met gesmolten kaas.
Foodtrendwatcher Esther Haanschoten snapt de toegenomen populariteit wel. Een maaltijd met groente in de hoofdrol past bij deze tijd. "We zien dat steeds meer mensen bewust of onbewust een dag of meerdere dagen in de week geen vlees eten. Dit komt door bewustwording, maar ook door het toenemende aanbod in vleesvervangers."
Pizzabodem
Vanwege die neutrale smaak kan bloemkool zelfs als pizzabodem dienen. Haanschoten: "Dit speelt uiteraard weer in op de trend dat we meer groenten willen eten en soms moeite hebben om aan de 250 gram per dag te komen. En doordat bloemkool zo neutraal van smaak is kan je hem ook gebruiken als alternatief voor bijvoorbeeld rijst, de zogenoemde bloemkoolrijst."