Ingredienten

4
Personen

  • 1 kleine bloemkool
  • 4 el olijfolie

Voor de hummus

  • 3 middelgrote uien
  • 300 g wortels
  • 125 ml olijfolie + 4 el
  • 0,5 granaatappel
  • 2 blikken kikkererwten à 400 g
  • 8 muntblaadjes
  • 150 g groene olijven zonder pit

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Verhit de oven tot 200 °C.

Pel de uien en snijd ze grof. Hak de wortels grof. Verdeel de ui en wortel in een braadslee met de 4 eetlepels olijfolie, voeg zout en peper toe en rooster ze veertig tot vijftig minuten in de oven tot de wortels gaar en de uien goudbruin zijn. Snijd de granaatappel doormidden en haal de pitten eruit. Laat de kikkererwten uitlekken. Breek de bloemkool in roosjes, verdeel ze niet te ver uit elkaar in een enkele laag in een andere braadslee en giet er 4 eetlepels olijfolie over. Voeg als de wortels en uien dertig minuten in de oven staan de kikker - erwten toe (houd een eetlepel hele kikkererwten achter om te garneren) en zet de braadslee weer in de oven.

Zet ook de braadslee met bloemkoolroosjes in de oven en rooster ze vijfentwintig minuten. Controleer met een metalen spies of ze gaar zijn. Haal de wortels en uien als die klaar zijn uit de oven en pureer ze in een keukenmachine of blender, voeg al mixend 125 ml olijfolie toe tot het een gladde puree is. Scheur de muntblaadjes fijn en hak de olijven grof. Schep de wortelhummus op een schaal en voeg de geroosterde bloemkool toe. Bestrooi alles met granaatappelpitten, munt, olijven en de achtergehouden hele kikkererwten.

Dit gerecht komt uit het boek Culinair winterdagboek van Nigel Slater.

Geef je waardering

46
veganistische recepten: geroosterde bloemkool
Culinair Winterdagboek