De basis van koken

Wat zijn tortilla's precies?

Het woord tortilla kan verschillende betekenissen hebben. Tortilla betekent in het Spaans zoiets als ‘kleine taart of koek’. Een andere vertaling van tortilla is ‘maïskoek’. Beide vertalingen worden gebruikt in zowel de Spaanse als Mexicaanse keuken. Met een Spaanse tortilla wordt een aardappelomelet bedoeld terwijl Mexicaanse tortilla’s platte ongerezen ‘broden’ zijn in de vorm van een pannenkoek.

Mexicanen gebruiken verwarmde tortilla’s als bijgerecht, om bijvoorbeeld in de salsa te dopen, maar er zijn nog veel meer Mexicaanse (en Spaanse) toepassingen. Enchilada’s, taco’s, fajita’s, burrito’s, chimichanga’s, nacho’s en quesedilla’s: wij leggen uit wat deze gerechten met tortilla in de hoofdrol precies zijn.

Taco
Bij taco’s denk je misschien als harde halvemaanvormige schelpen, echter is dit een Amerikaanse uitvinding. De Mexicaanse taco is een kleine, zachte gevouwen maïstortilla gevuld met bijvoorbeeld warme groente, guacamole, room en kaas.

Fajita
Een fajita is oorspronkelijk een gerecht van tortilla’s geserveerd met gegrild vlees. Tegenwoordig zijn het maïstortilla’s die worden gevuld met allerlei gegrilde ingrediënten, zoals ui, paprika, kip, garnalen, tomaten en pepers.

Burrito
Dit gerecht komt uit Noord-Mexico. Een burrito is een licht gebakken bloemtortilla, gevuld met ingrediënten naar keuze en (chili)saus of (warme) tomatensalsa. De burrito is vergelijkbaar met de manier waarop we in Nederland wraps eten: licht gebakken tortilla’s met allerlei toppings naar keuze. Soms worden burrito’s gevuld met gekruide rijst, die in bouillon gekookt is.

Chimichanga
De chimichanga is een minder bekend tortillagerecht uit Noord-Mexico. Het is een gefrituurde bloemtortilla die van tevoren is gevuld met kip of gehakt en dichtgevouwen is. Vaak wordt de chimichanga doorgesneden geserveerd, zodat de vulling goed zichtbaar is. Rode saus of salsa, kaas en salade horen ook bij een chimichanga.

Nacho
Door tortilla’s in driehoekjes te snijden en in de oven krokant te bakken met wat olie en kruiden naar keuze, krijg je chips. Je kunt ze ook frituren, maar dan wordt het een minder gezond tussendoortje. Een van de meest bekende gerechten is nachochips: gebakken gekruide tortillachips met pepers en kaas geserveerd met room.

Quesadilla
Niet de Mexicanen, maar de Spanjaarden hebben de quesadilla bedacht. Eigenlijk zijn het tortilla’s belegd met kaas (in het Spaans: queso) en een keer opgevouwen, zodat het een halve maan vormt. De quesadilla wordt in de pan gebakken. Nu is de quesadilla vooral een benaming voor een ‘tortillataart’, al dan niet gebakken in de oven en belegd met kaas, pepers en groente.

Enchilada
Een enchilada is echt comfort food: een grote gebakken maïstortilla die in een (chili)saus wordt gedompeld, dan wordt gevuld met bijvoorbeeld bonen, maïs, pepers en vlees, opgerold en bestrooid met gesmolten kaas en dan in de oven wordt gebakken. Vaak wordt een ovenschaal gevuld met meerdere tortilla’s, zodat je meerdere enchilada’s hebt.