De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

Gezond ontbijt

Gezond ontbijt

Gezond ontbijt

Eerst maar eens antwoord krijgen op die ene vraag: wat is een gezond ontbijtje eigenlijk? Wat versta je onder gezonde ontbijtjes? Want wat is gezond? Volgens het Voedingscentrum bevat een gezond ontbijt zo tussen de 300 en 400 kilocalorieën. Zij suggereren gezonde ontbijtjes met volkorenbrood, magere yoghurt, zuivel met ontbijtgranen of met fruit.

Wat een gezond ontbijt voor jou betekent heeft ook te maken met het doel wat jij voor ogen hebt om ‘gezond’ te ontbijten. Wil je afvallen? Dan zul je bij gezond vast eerder geneigd zijn te denken aan slank. Maar is slank ook altijd gezond? Niet als het je niet voedt. Wil je jezelf voeden, dan krijg je vast een ontbijtje voor ogen met veel voedingsstoffen. Kan gezond zijn, maar ook calorierijk. En hoe gezond is het dan nog? Je merkt het al: gezond, slank en voedzaam hoeven helemaal niet hetzelfde te zijn. Zoals altijd en overal is ook bij een gezond ontbijt balans de sleutel en is ‘te’ nooit goed.

Gezond ontbijt afvallen

Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt. Let er wel op dat het verzadigt, zodat je niet de rest van de dag trek hebt en jezelf moet bedwingen niet te gaan snacken.

Ga je voor voedzaam dan komt er vaak ook een handje havermout of quinoa bij kijken. Je ziet het goed, quinoa is een goede basis voor een gezond ontbijt. Vol met vezels, vitaminen en mineralen. 

Gezonde ontbijtjes

Vergeet niet: een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor het ontbijt. Wanneer je met een gezond ontbijt al een groot deel van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen naar binnen krijgt, hoef je daar de rest van de dag niet meer bij na te denken. Dan heb je de hele dag de ruimte om in gedachte alle maaltijden en snacks van de rest van de dag uit te stippelen, zonder te veel in bepaalde kaders te hoeven denken.

Gezonde ontbijt-recepten

Hollandser dan ontbijten met een boterham met pindakaas krijg je ‘m haast niet. Wanneer die boterham volkoren bevat en de pindakaas niet al te veel suiker en palmolie, is dit een prima basis voor een gezond ontbijt. Maar als die boterham met pindakaas als ontbijt je dagelijkse maatstaf is, kun je wellicht wat extra inspiratie gebruiken voor gezonde ontbijt-recepten waar meer vreugde te halen valt. ‘Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach’, komt helemaal goed wanneer je met het ontbijt al een feestje bouwt. Want je kunt er veel meer uithalen dan een bammetje. Maak van het begin van je dag een feestje met met de juiste gezonde ontbijt-recepten.

Het scala aan ontbijt-recepten reikt veel verder dan een gebakken eitje of boterham met pindakaas. Neem liever een gezond ontbijt in de vorm van een Miljuschka’s ontbijttaart om je dag echt feestelijk van start te laten gaan.

Gezond ontbijt