De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

cilbir met zelfgemaakte pita 

Een broodje ei een beetje saai? Deze twist met gepocheerde eieren, pitabrood en Turkse yoghurt zorgt voor een nieuwe beleving. Met als extraatje een heerlijke granaatappel-limonade!

30 min (voor)bereidingstijd
pita

Een recept van

Karsu

KARSU522.jpg

"Deze Turkse variant van gepocheerde eieren zijn ontzettend lekker en perfect voor een zondagse brunch of uitgebreide lunch. Dit populaire gerecht moet je geproefd hebben."

Bereidingswijze

Cilbir

  1. Smelt de boter in een steelpan en voeg de 'Pul biber' (chilivlokken) toe. Roer goed door en zet het vuur uit. 

  2. Pel en rasp de knoflook en meng dit met de yoghurt. Breng op smaak met een snufje zout. 

  3. Breng een pan water aan de kook en voeg de azijn en een snufje zout toe. Pocheer de eieren één voor één in het water met de azijn voor ongeveer 3-3,5 minuut. Herhaal tot alle eieren zijn gepocheerd. 

    Een handige tip om eieren te pocheren is door een ei te breken boven een zeef en het overtollige vocht uit te laten lekken. Op deze manier blijft het ei beter bij elkaar.  

Pita's

  1. Kneed in een kom de bloem samen met olijfolie, water en een snuf zout tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en rol hier 4 bolletjes van. Druk de bolletjes een beetje plat en bak de pitabroodjes in een droge koekenpan rondom goudbruin en gaar. 

Granaatappel-limonade

  1. Halveer de granaatappels en verwijder de pitjes door er met een pollepel op te slaan (of koop de pitjes al in een bakje). Blend de pitjes tot een granaatappelsap en zeef de velletjes/pitjes eruit. Meng het sap met de groene thee. Snijd de citroen door de helft en snijd en één helft in schijfjes en pers de andere helft uit boven de thee. Voeg de de tijm en honing toe en laat alle smaken goed intrekken. Zet in de koelkast om af te koelen. 

Opmaak

  1. Hak de dille en bladpeterselie. Verdeel de knoflookyoghurt over 4 diepe borden. Leg hier twee gepocheerde eieren op per bord. Besprenkel met het botermengsel en garneer met de verse kruiden. Serveer met de zelfgemaakte pita en de granaatappel-limonade. 

Muzikant Karsu Dönmez kreeg als dochter van een restauranteigenaar haar liefde voor eten met de paplepel ingegoten. Haar familie komt uit Hatay, een bijzondere regio in Turkije. Niet alleen daarom is deze regio zo bijzonder voor Karsu, maar ook omdat de allerlekkerste gerechten hiervandaan komen. Je leert er alles over in Karsu's Turkse Keuken.

 

Karsu turkse keuken

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker