Deze Turkse variant van gepocheerde eieren zijn ontzettend lekker en perfect voor een zondagse brunch of uitgebreide lunch. Dit populaire gerecht moet je geproefd hebben.

Karsu Dönmez

Ingredienten

4
Personen

Cilbir

  • 50 g roomboter
  • 1 tl Pul biber (chilivlokken)
  • 300 ml Turkse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 8 eieren
  • 200 ml azijn
  • 8 takjes dille
  • 1/2 bos bladpeterselie

Pita

  • 400 g bloem
  • 1 el olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water
  • 2 tl zout

Granaatappel-limonade

  • 2 Granaatappels (of 200 g granaatappelpitjes)
  • 1 l groene thee
  • 1 citroen
  • 4 takjes tijm
  • 2 el honing
  • ijsblokjes

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Cilbir 

Stap 1: 
Smelt de boter in een steelpan en voeg de pul biber toe. Roer goed door en zet het vuur uit. 

Stap 2: 
Pel en rasp de knoflook en meng dit met de yoghurt. Breng op smaak met een snufje zout. 
 
Stap 3: 
Breng een pan water aan de kook en voeg de azijn en een snufje zout toe. Pocheer de eieren één voor één in het water met de azijn voor ongeveer 3-3,5 minuut. Herhaal tot alle eieren zijn gepocheerd. 

Tip van Karsu: 
Een handige tip om eieren te pocheren is door een ei te breken boven een zeef en het overtollige vocht uit te laten lekken. Op deze manier blijft het ei beter bij elkaar.  
 
Pita’s  
Kneed in een kom de bloem samen met olijfolie, water en een snuf zout tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en rol hier 4 bolletjes van. Druk de bolletjes een beetje plat en bak de pitabroodjes in een droge koekenpan rondom goudbruin en gaar. 

Granaatappel-limonade 
Halveer de granaatappels en verwijder de pitjes door er met een pollepel op te slaan (of koop de pitjes al in een bakje). Blend de pitjes tot een granaatappelsap en zeef de velletjes/pitjes eruit. Meng het sap met de groene thee. Snijd de citroen door de helft en snijd en één helft in schijfjes en pers de andere helft uit boven de thee. Voeg de de tijm en honing toe en laat alle smaken goed intrekken. Zet in de koelkast om af te koelen. 

Opmaak 
Hak de dille en bladpeterselie. Verdeel de knoflookyoghurt over 4 diepe borden. Leg hier twee gepocheerde eieren op per bord. Besprenkel met het botermengsel en garneer met de verse kruiden. Serveer met de zelfgemaakte pita en de granaatappel-limonade. 

Bekijk hier alle recepten van Karsu's Turkse Keuken > 

Geef je waardering

193
pita
pita