Deze Turkse variant van een omelet is ontzettend lekker en perfect voor een zondagse brunch of uitgebreide lunch. Bovendien móet je de kruimelkaas (in het Turks cökelek) geproefd hebben: je wilt nóóit meer anders! Karsu deelt het zalige recept.

Karsu Dönmez

Ingredienten

4
Personen

Turkse kruimelkaas

  • 3 liter magere yoghurt
  • 1 liter halfvolle melk
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel nigellazaad
  • 1 eetlepel bonenkruid
  • 4 eetlepels olijfolie

Sucuklu yumurta

  • 75 g sucuk worstje
  • 1 eetlepel boter
  • 4 eieren
  • peper en zout naar smaak

Extra nodig

  • kaasdoek/ theedoek
  • grote pan
  • grote zeef

Bereidingswijze

8 uur en 45 minuten

Turkse kruimelkaas 

Stap 1: 
Spoel een grote pan met water. Giet de yoghurt en de melk in de pan en breng aan de kook. Roer af en toe in de pan zodat de melk en yoghurt niet aanbrandt. Als het vocht een gelige kleur krijgt (wei) en zich af begint te scheiden van de vaste bestanddelen (wrongel) kan het vuur uit. Laat dan circa 30 minuten afkoelen en rusten. 

Stap 2: 
Leg de kaasdoek/theedoek in een grote zeef en leeg hier de inhoud van de pan in. Knijp al het vocht uit de wrongel. Zet dan het mengsel ingepakt in de kaasdoek een nacht buiten de koeling om te rijpen. 

Stap 3: 
Doe de gerijpte kaas in een kom en voeg het zout, nigellazaad en gedroogde bonenkruid toe en meng goed door. Voeg toe aan een kom en verdeel dan de olijfolie over de kaas. 

Sucuklu yumurta 

Stap 1: 
Snijd de sucuk in plakken.  

Stap 2: 
Verhit de boter in een koekenpan en bak de sucuk in circa 2 minuten. Voeg de eieren toe en bak totdat ze gaar zijn. 

Tip van Karsu: 

De cökelek en sucuklu yumurta zijn ontzettend lekker met Turks brood. 

Geef je waardering

Turkse omelet sucuk
Turkse omelet sucuk