Tiramisu stroomt niet alleen door het bloed van de Italianen. Als het aan veel Nederlanders ligt doen ze zich vaak tegoed aan dit heerlijke dessert uit de Italiaanse koker. Vele varianten, zijn er al bedacht op dit fantastische toetje met mascarpone en lange vingers. Toch komen we dikwijls weer uit bij het traditionele tiramisu recept, waarvan de cravings gekmakend kunnen zijn. 

Geschiedenis van tiramisu

Voor wie het weten wil: er bestaat zelfs een accademia del tiramisu, oftewel: een tiramisu academie. (Jawel, een culturele, voedsel- en wijnorganisatie, geïnspireerd op de principes van historische, culturele en gastronomische informatie.) Want zoals je weet zijn de Italianen nogal van de tradities en zeker als het om authentieke recepten gaat. Vele traditionele recepten worden zelfs door de overheid achter slot en grendel bewaard en sommige recepten zijn inmiddels zelfs Unesco wereld erfgoed. Om maar aan te duiden hoe belangrijk eten voor de Italiaanse cultuur is.  

Als je het woord tiramisu (toen nog Tireme su) letterlijk vertaalt krijg je de Nederlandse woorden ‘haal me op’. De geschiedenis van tiramisu begon in 1800 ​​in Treviso. Tireme su is dan ook Treviso-dialect. Volgens de verhalen is het, inmiddels beroemdste dessert ter wereld, een vinding van een meisje van plezier uit het centrum van Treviso. Een dessert met afrodesiac dat aan klanten werd gevoerd. Lang verhaal kort: zie het als 19e eeuwse viagra. Helemaal op natuurlijke basis en wel.

Rudolph van Veen

Ingredienten

6
Personen

Lange vingers

  • 3 eieren
  • 90 g fijne kristalsuiker + extra om te bestrooien
  • 10 g custardpoeder
  • 80 g bloem

Tiramisu

  • 3 eiwitten
  • 150 g suiker
  • 3 eidooiers
  • 400 g mascarpone
  • 200 g lange vingers
  • 50 ml amandellikeur
  • 175 ml koude koffie
  • 200 g pure chocolade
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Totale tijd: 40 minuten

Bereiding van de lange vingers

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Splits de eieren en klop het eiwit met de helft van de suiker tot stijve pieken.

Stap 2

Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig. Meng de custard met de bloem. Spatel het eiwit door de eidooiers en zeef de custardbloem erboven.

Stap 3

Roer goed door en schep het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje. Spuit lange vingers op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 4

Bestrooi de lange vingers met suiker en bak ze circa 15 minuten in de oven. Laat ze afkoelen.

Bereidingswijze van de tiramisu

Stap 1

Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken. Klop de eidooiers met de resterende suiker schuimig.

Stap 2

Roer de mascarpone los en meng de eidooiers erdoor. Spatel het eiwit erdoor.

Stap 3

Meng de likeur met de koffie. Bedek de bodem van een ovenschaal met lange vingers en kwast ze in met het koffiemengsel.

Stap 4

Verdeel de helft van het mascarponemengsel erover en rasp er chocolade op.

Stap 5

Leg er nog een laag lange vingers op, rasp er chocolade over en lepel de rest van het mascarponemengsel erover. Strijk de bovenkant en laat de tiramisu opstijven in de koelkast.

Tiramisu serveren

Bestuif voor het serveren met cacaopoeder.

Variaties

Zoals alle klassiekers, kent ook de tiramisu verschillende variaties. Welke je zeker eens moet proberen als tiramisu-liefhebber, vind je hieronder. 

>> Millefoglie met karamel, tiramisucrème & karamelsaus
>> Tiramisu met mango en passievruchtenkaramelsaus
>> Luchtige limoncello-tiramisu
>> Snelle-tiramisu
>> Millefoglie van filodeeg chocolade tiramisucreme en framboos
>> Sinaasappel tiramisu uit een glas

Geef je waardering

1781
Tiramisu