De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

the taste of cooking: peterseliewortel

Peterseliewortel salade met gemarineerde en gegrild peterseliewortel met tomaat-steak 'tartaar' en krokante aardappel

60 min (voor)bereidingstijd
The Taste of Cooking: Peterseliewortel

Een recept van

Angélique Schmeinck

Miniatuurvoorbeeld

Bereidingswijze

Peterseliewortel salade met gemarineerde en gegrild peterseliewortel met tomaat-steak 'tartaar' en krokante aardappel

Peterseliewortel

  • Schil en snijd de helft van de peterseliewortels over de lengte in smalle parten.
  • Blancheer ze circa 3 minuten in kokend water met zout.
  • Schep ze in ijswater en dep ze droog met keukenpapier.
  • Leg de parten in notenolie.
  • Schil en snijd de resterende peterseliewortels in papierdunne plakken.
  • Glaceer ze beetgaar in kippenbouillon en blus af met sherryazijn.
  • Marineer de plakjes circa 10 minuten in het glaceervocht.

Kruidenpuree

  • Verwarm de bladpeterselie, basilicum en dragon in de olijfolie tot 45 ºC.
  • Pureer in de keukenmachine. Rasp de schil van de mandarijn erboven en roer goed door.

Tomaat-steak ‘tartaar’

  • Verpak de rode paprika’s in aluminiumfolie en pof ze circa 45 minuten op 165 ºC. Laat ze in de folie afkoelen.
  • Verwijder de schil de zaadlijsten.
  • Schil de tomaten met een scherp mes, snijd ze in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Vul timbaaltjes om en om met laagjes tomaat, een lepel kruidenpureeen gepofte paprika.
  • Bestrooi met koriander, zeezout en peper uit de molen.
  • Druk elke laag stevig aan met een lepel en laat circa 15 minuten gekoeld marineren.

Rundvlees

  • Pureer het rundvlees en meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot een smeuïg mengsel en bewaar gekoeld.

Aardappelchips

  • Schil en snijd de aardappels op de snijmachine of met de mandoline over de platte kant in papierdunne plakken.
  • Steek de plakken rond uit met een doorsnede van circa 4 centimeter
  • Leg 5 plakken aardappel, op een met bakpapier beklede bakplaat, dakpansgewijs in de lengte op elkaar. 
  • Bestrijk de aardappels met olijfolie.
  • Dek de plakjes af met weer een vel bakpapier.
  • Bestrijk de bodem van een bakpan licht in met olie.
  • Leg het bakpapier met de aardappelplakjes erin.
  • Zet er een kleine pan op en bak de aardappel in circa 5 minuten op laag vuur krokant.

Eindbereiding

  • Gril de parten peterseliewortel in de grillpan.
  • Verdeel de gemarineerde plakjes peterseliewortel over de lengte van het bord.
  • Vul het tomatentimbaaltje in de ringvorm met een halve centimeter steak tartaar.
  • Zet het timbaaltje in het midden van het bord.
  • Maak twee quenelles van de steak tartaar en leg naast het timbaaltje.
  • Zet de gegrilde peterseliewortel tegen de tomaat aan. 
  • Leg er een aardappelwafel op.
  • Druppel de resterende kruidenpuree eromheen.

Crème van knolkervel en een schuimsoep van peterseliewortel

Peterseliewortel schuimsoep

  • Pel en snipper de sjalot en pel en snijd de knoflook in plakjes.
  • Fruit de sjalot en knoflook op laag vuur glazig en zacht.
  • Schil en snijd de peterseliewortels in plakken.
  • Snijd de venkel in plakken.
  • Voeg de venkel, bouillon, laurier en melk toe aan de ui en knoflook.
  • Breng aan de kook en laat circa 15 minuten zacht koken tot de peterseliewortel gaar is.
  • Voeg de room toe en rasp er mierikswortel naar smaak in.
  • Pureer de soep met de staafmixer, roer door een bolzeef en breng op smaak met zeezout.

Knolkervelcrème

  • Schil en snijd de knolvenkel in stukjes.
  • Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • Kook de knolkervel gaar in kippenbouillon.
  • Pureer fijn in de keukenmachine met de olijfolie.
  • Pers en rasp de schil van een halve limoen boven de crème.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schaaf de radijs in flinterdunne plakken.

Presentatie

  • Schuim de soep op met een staafmixer en schenk in een diep bord.
  • Maak met behulp van twee lepels twee quenelles en leg ze midden in de soep.
  • Leg de radijs op de knolkervel crème.
  • Strooi als laatst wat Persinette Cress over de soep.

In The Taste of Cooking neemt Meesterkok Angélique Schmeinck je mee op smaakavontuur.  Zij laat je zien dat ingrediënten hun eigen favoriete smaakvrienden hebben, hoe je smaken creëert en hoe je unieke gerechten samen stelt. The Taste of Cooking gunt je een blik in het brein van een echte Meesterkok. Het is inspirerend, en fascinerend, hoe Angélique steeds nieuwe combinaties en bereidingen weet te bedenken. In The Taste of Cooking heeft ze alle ruimte haar ideëen over te brengen aan jou, zodat je met nieuwe visie op ontdekkingreis kunt in de keuken.

Miniatuurvoorbeeld

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker