Stoofvlees behoort tot onze populairste recepten. Daarom mocht het ook niet ontbreken in BBQStreet. Het allerlekkerst met een zelfgemaakt brood.

Ingredienten

4
Personen

Stoofvlees

  • 1,5 kg kalfssukade
  • 2 uien
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 el tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon
  • 7 el rodewijnazijn
  • 300 ml herfstbockbier
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 tak rozemarijn
  • 5 takken tijm
  • 2 tomaten
  • 1 plak ontbijtkoek
  • 250 g kastanjechampignons
  • zout en peper

Brood

  • 4 g gedroogde gist
  • 320 ml water
  • 7 g kristalsuiker
  • 4 g zout
  • 500 g volkorenbloem
  • 2 el boter
  • 4 el bloem

Pesto

  • 25 g pijnboompitten
  • 25 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl zout
  • 1 teen knoflook
  • 1 bos basilicum
  • 200 ml olijfolie extra vierge

Extra nodig

  • Napoleon BBQ Gas (of houtskool)
  • Dutch oven

Bereidingswijze

Totale tijd: 3 uur en 30 minuten

Stap 1: Stoofvlees
Bereid je BBQ voor met een direct en indirect deel.

Maak de kalfssukade goed schoon en snijd eventuele overtollige stukjes van het vlees.

Snijd de sukade in dikke plakken, besmeer met olijfolie en grill boven heet vuur om en om bruin.Haal het vlees van het vuur en snijd in kleine blokjes van ongeveer 4 centimeter.

 Verhit een scheutje olijfolie in de Dutch Oven op de BBQ. Snijd de uien, wortel en prei grof en bak stevig aan in de Dutch Oven totdat ze goudbruin zijn gebakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee met de groentes. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg dan het gesneden vlees, 5 el rodewijnazijn en het bockbier toe.Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Voeg de laurier, kruidnagels, koekkruiden, rozemarijn en tijm toe. Zet de deksel op de Dutch Oven en laat een 1 uur rustig stoven op de BBQ.

Snijd de tomaten in grote blokjes en voeg toe. Zet de deksel weer op de pan en laat weer 1 uur stoven.

Breek het plakje ontbijtkoek door de stoof om het geheel in te dikken. Halveer de grootste champignons en laat de kleintjes heel. Voeg ze toe aan de stoof en laat 15 minuten meewarmen zonder deksel op de pan. Voeg vlak voor het serveren nog 2 eetlepels rodewijnazijn toe.

Stap 2: Brood
Meng voor het brood de gist met het water en de suiker. Meng in een andere kom het zout door het volkoren bloem. Meng het gistmengsel door de bloem en kneed goed door tot er een stevig brooddeeg ontstaat. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur. Kneed het deeg nogmaals goed door en laat weer 20 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen een Dutch Oven indirect voor op een BBQ van 230°C.  Smeer de pan goed in met de boter. Plaats het deeg in de Dutch Oven. Strooi er een beetje bloem overheen en snijd met een vlijmscherp mesje het brood licht in. Laat het brood een uur bakken met de deksel op de pan.

Snijd de top van het brood en hol uit. Serveer de stoof in het brood.

Stap 3: pesto
Rooster voor de pesto de pijnboompitten in een droge koekenpan. Pureer de pijnboompitten, Parmezaanse kaas, zout, knoflook en basilicum met de olie tot pesto. Serveer de pesto naast het brood.

Nog geen barbecue in de tuin? Bekijk hier alle barbecues van Napoleon > 

Geef je waardering

220
Stoofpot van de Barbecue
Stoofpot van de barbecue