Schuimige knolselderijsoep met zuurkool

0
Gemiddeld

Bereidingswijze

30 minuten totale tijd

’s Middags voorbereiden

Ansjoviskoekjes
Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 190 °C. Hak de ansjovis fijn tot puree. Bestrijk een plak bladerdeeg met ansjovispuree en dek af met een tweede plak bladerdeeg. Rol de plak strak op tot een rolletje. Wikkel in plasticfolie, draai de uiteindes strak dicht en laat minstens 10 minuten opstijven in de koelkast. Snijd de rol in plakken van een halve centimeter dik. Rol ze met een deegroller, op een bebloemd aanrecht goed plat. Leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en krokant.

Knolselderijsoep
Pel en snijd de ui in halve ringen. Pel en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig en zacht. Snijd met een kartelmes de schil van de knolselderij. Snijd de knolselderij in stukken van 1 centimeter en voeg toe aan de ui. Scheur de laurier in. Voeg bouillon, melk, slagroom, de helft van de zuurkool en laurier toe. Breng alles aan de kook en laat 12-15 minuten zachtjes koken tot de knolselderij gaar is. Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met de staafmixer, schenk door een fijne zeef in een schone pan en breng op smaak met een beetje zeezout.

Kerrieroom
Meng in een kleine (steel)pan kerriepoeder met olijfolie en verwarm circa 20 seconden op laag vuur zodat alle aroma’s uit de kerrie loskomen.
Klop de slagroom tot yoghurt dikte. Meng met de zure room en kerrie-olie.

’s Avonds afmaken

Opmaak bord
Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwarm ruime diepe borden voor in de oven. Breng de soep aan de kook. Zet een ringvorm op bord en verdeel er een laagje zuurkool in. Verdeel garnaaltjes over de zuurkool en schep er kerrieroom op. Snijd de bieslook fijn en strooi over de kerrieroom. Schuim de soep op met een staafmixer. Houd voor veel schuim de staafmixer aan de oppervlakte van de soep. Verwijder de ringvorm en schep de soep rondom de zuurkool. Serveer de ansjoviskoekjes apart.

Een droge witte Riesling

Zuurkool en Riesling, ze zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. En dat is niet zo vreemd, want het rijke, soms wat rinzige en zilte, karakter van de Riesling combineert heerlijk bij zuurkool. In Nederland eten we heel wat zuurkool, vooral in de stamppot natuurlijk, maar zoals Angelique laat zien heeft zuurkool nog veel meer mogelijkheden.

Ik heb gekozen voor een Riesling uit ons eigen Brabant dit keer. We zijn een zeer bescheiden en klein wijnland. Als je het over de Nieuwe Wijnwereld hebt past dat eigenlijk beter bij Nederland dan bijvoorbeeld bij Chili of Amerika. En hoewel misschien nog lang niet alles helemaal naar onze smaak is, maken we grote kwaliteitslagen. Daar is deze Riesling een voorbeeld van. Lukt het je niet om een Nederlandse versie te bemachtigen, neem dan een gerust een Riesling uit de Elzas. Kies wel voor een droge wijn want daar voelen de Hollandse garnaaltjes zich ook helemaal goed bij.

Ingredienten

4
Personen

Ansjoviskoekjes

  • 2 plakjes diepvries bladerdeeg
  • 8 gezouten ansjovisfilets
  • 1 el bloem

Knolselderijsoep

  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el olijfolie
  • 1 grote knolselderij
  • 2 blaadjes verse laurier
  • 1 l krachtige kippenbouillon
  • 100 ml volle melk
  • 150 ml slagroom
  • 100 g wijnzuurkool

Kerrieroom

  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml slagroom
  • 2 el zure room

Opmaak bord

  • 200 g Hollandse garnalen
  • 10 stengels bieslook
Geef je waardering
0