De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

poffertjes van rudolph

Poffertjes maken? Rudolph legt in dit basisrecept stap voor stap uit hoe je zelf poffertjes bakt.

poffertjes

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

Zelf poffertjes bakken? 24Kitchen's Rudolph deelt zijn klassieke poffertjes-recept, waar de echte poffertjes-liefhebber geen genoeg van krijgt. Haal de poffertjespan maar uit de kast!

Bereidingswijze

Stap 1:

Maak van alle ingrediënten een glad beslag: meng eerst patentbloem, boekweitmeel, suiker, zout en bakpoeder goed door.

Stap 2:

Voeg de eieren en een deel melk toe en klop tot een glad beslag. Doe het restant melk erbij. Voeg de gesmolten boter of olie toe.

Gebruik je bakpoeder? Dan kun je de poffertjes direct bakken. Gebruik je (traditioneel) droge gist? Laat het poffertjesbeslag een uur rijzen. Roer het na het rijzen nog even door.

Stap 3:

Doe het beslag in een plastic knijpflesje of sausfles: vanuit een fles is het heel makkelijk doseren. (Met een lepeltje kan ook, maar dat wat lastiger.)

Stap 4:

Zet de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe wat beslag in de alle kuiltjes. Draai de poffertjes na een minuut of twee om als de bovenkant gestold is. Gebruik hiervoor een vork. Of - als je een poffertjespan met anti-aanbaklaag hebt - twee saté-prikkers. Let op: de lekkerste poffertjes zijn van binnen nét niet gaar. 

Stap 5:

Serveer met poedersuiker en een flinke klont boter.

 

Hartige poffertjes

Niet zo'n zoetekauw? Je kunt poffertjes ook heerlijk verwerken in hartige gerechten. Rudolphs bieten-poffertjes maak je zo:

  • Hou het basisrecept voor poffertjes aan en vervang de helft van de melk voor bietensap of een gepureerde rode biet.
  • Voeg géén extra lepel suiker toe.
  • Verkruimel er een klein beetje van een groentebouillontablet in.
  • Bak de hartige poffertjes verder volgens het recept.

Deze poffertjes doen het heerlijk bij zalm!

Rudolphs tips voor de lekkerste poffertjes

Zelf poffertjes maken is razend makkelijk en bovendien zo gepiept. Rudolph van Veen legt in dit basisrecept stap-voor-stap uit hoe jij in een handomdraai de lekkerste poffertjes ooit serveert. En deelt natuurlijk wat slimme tips en snelle trucs:

  • Poffertjes van 100% patentbloem ipv 50/50 met boekweitmeel. In het recept maakt Rudolph het poffertjesbeslag van 50% patentbloem en 50% boekweitmeel. "Boekweitmeel geeft een heerlijke nootachtige smaak: typisch voor poffertjes." Geen boekweitmeel in huis? Geen probleem. Je kunt de poffertjes volgens Rudolph ook prima van 100% patentbloem maken. 
  • Bakpoeder of gist? Je kunt zowel (droge) gist als bakpoeder gebruiken in het poffertjesdeeg. Welke van de twee geniet de voorkeur? Dat ligt aan wat je wilt. Rudolph: "Gist geeft die typische gistsmaak." En dat is dan weer extra lekker. "Het nadeel aan gist is dat het beslag een uurtje moet rijzen. Als je bakpoeder gebruikt, kun je direct aan de slag." Let wel: en beslag met bakpoeder kun je niet te lang laten staan. Meteen bakken dus, die poffertjes!
  • Poffertjes omdraaien. In een traditionele gietijzeren poffertjespan kun je de poffertjes makkelijk omdraaien met een vork. Heb je een teflon pan? Dan wil je de anti-aanbaklaag natuurlijk niet beschadigen. Rudolphs tip: gebruik twee saté-prikkers!

Poffertjes bakken zonder poffertjespan?

Het kan zeker, zegt Rudolph. "Alleen krijgen ze dan nooit die typische poffertjes-vorm." En dat is nou juist wat poffertjes, poffertjes maakt, nietwaar?

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker