De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

poffertjes

Zelf poffertjes bakken? Dit is het klassieke poffertjesrecept, waar de echte poffertjes-liefhebber geen genoeg van krijgt. Haal de poffertjespan maar uit de kast!

30 min voorbereidingstijd
poffertjes

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

"Op zoek naar het beste poffertjes recept? Met dit recept bak je authentieke poffertjes en ik geef je wat verschillende smaakopties."

Bereidingswijze

Poffertjes

  1. Maak van alle ingrediënten een glad beslag: meng eerst patentbloem, boekweitmeel, suiker, zout en bakpoeder goed door.

  2. Voeg de eieren en een deel melk toe en klop tot een glad beslag. Doe het restant melk erbij. Voeg de gesmolten boter of olie toe.

    Gebruik je bakpoeder? Dan kun je de poffertjes direct bakken. Gebruik je (traditioneel) droge gist? Laat het poffertjesbeslag een uur rijzen. Roer het na het rijzen nog even door.

  3. Doe het beslag in een plastic knijpflesje of sausfles: vanuit een fles is het heel makkelijk doseren. (Met een lepeltje kan ook, maar dat wat lastiger).

  4. Zet de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe wat beslag in de alle kuiltjes. Draai de poffertjes na een minuut of twee om als de bovenkant gestold is. Gebruik hiervoor een vork. Of - als je een poffertjespan met anti-aanbaklaag hebt - twee saté-prikkers. Let op: de lekkerste poffertjes zijn van binnen nét niet gaar.

  5. Serveer met poedersuiker en een flinke klont boter.

Hoe maak je de lekkerste poffertjes?

Het lekkerste poffertjesbeslag maak je met 50% bloem en 50% boekweitmeel. Boekweitmeel geeft een heerlijke nootachtige smaak: typisch voor poffertjes. Geen boekweitmeel in huis? Geen probleem. Je kunt de poffertjes ook prima van 100% bloem maken.

meel

Wat is het verschil tussen poffertjes en pannenkoekenbeslag?

In poffertjes beslag zit een rijsmiddel dat de poffertjes luchtig maakt. Je kunt hiervoor zowel (droge) gist als bakpoeder gebruiken. Gist geeft die typische gistsmaak, dat is extra lekker. Het nadeel aan gist is dat het beslag een uurtje moet rijzen. Als je bakpoeder gebruikt, kun je direct aan de slag.

verse gist instantgist droge gist

Wat heb je nodig om poffertjes te maken?

Voor poffertjes heb je naast het beslag een poffertjespan nodig. Zonder poffertjespan kan ook: maar dan krijgen ze niet die typische poffertjes-vorm.

poffertjes

Hartige poffertjes

Niet zo'n zoetekauw? Je kunt poffertjes ook verwerken in hartige gerechten. Hou het basisrecept voor poffertjes aan. Voeg géén extra lepel suiker toe en verkruimel er een klein beetje van een groentebouillontablet in. Bak de hartige poffertjes verder volgens het recept. Deze poffertjes doen het heerlijk bij zalm!

Eveline's Asian Favourites Takoyaki

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker