Stap 1:
Maak van alle ingrediënten een glad beslag: meng eerst patentbloem, boekweitmeel, suiker, zout en bakpoeder goed door.
Stap 2:
Voeg de eieren en een deel melk toe en klop tot een glad beslag. Doe het restant melk erbij. Voeg de gesmolten boter of olie toe.
Gebruik je bakpoeder? Dan kun je de poffertjes direct bakken. Gebruik je (traditioneel) droge gist? Laat het poffertjesbeslag een uur rijzen. Roer het na het rijzen nog even door.
Stap 3:
Doe het beslag in een plastic knijpflesje of sausfles: vanuit een fles is het heel makkelijk doseren. (Met een lepeltje kan ook, maar dat wat lastiger.)
Stap 4:
Zet de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe wat beslag in de alle kuiltjes. Draai de poffertjes na een minuut of twee om als de bovenkant gestold is. Gebruik hiervoor een vork. Of - als je een poffertjespan met anti-aanbaklaag hebt - twee saté-prikkers. Let op: de lekkerste poffertjes zijn van binnen nét niet gaar.
Stap 5:
Serveer met poedersuiker en een flinke klont boter.
Hartige poffertjes
Niet zo'n zoetekauw? Je kunt poffertjes ook heerlijk verwerken in hartige gerechten. Rudolphs bieten-poffertjes maak je zo:
- Hou het basisrecept voor poffertjes aan en vervang de helft van de melk voor bietensap of een gepureerde rode biet.
- Voeg géén extra lepel suiker toe.
- Verkruimel er een klein beetje van een groentebouillontablet in.
- Bak de hartige poffertjes verder volgens het recept.
Deze poffertjes doen het heerlijk bij zalm!
0 reacties