De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

parijse bol xxl

Waarom genoegen nemen met een kleine Parijse bol als je ook XXL kan gaan? Want wat is dit gebakje lekker.

120 min voorbereidingstijd
PARIJSE BOL

Een recept van

Miljuschka Witzenhausen

miljuschka witzenhausen aan de kust

Waarom genoegen nemen met een kleine Parijse bol als je ook XXL kan gaan? Want wat is dit gebakje lekker.

Bereidingswijze

Brooddeeg
1) Activeer eerst het gist door deze te mengen met de suiker en de lauwwarme melk. Let op: maak de melk zeker niet te heet, ongeveer 20 graden is ideaal.

2) Doe de bloem en het zout in de kom van een mixer. Giet het gistmengsel erbij. Voeg de eieren en de zachte boter toe en meng alles ongeveer 5 minuten met de deeghaak.

3) Kneed het vervolgens met de hand nog eens 5 minuten door, totdat er een soepel deeg ontstaat. Vorm tot een bal.

4) Wrijf een grote kom in met olie en leg de bal deeg hierin om te laten rijzen. Dek de kom af met een schone theedoek en laat (het liefst op een wat warmere plek in huis) rijzen. Dit duurt ongeveer 90 minuten: de deegbal moet twee keer zo groot worden.

5) Leg alvast een ronde broodvorm (of springvorm) klaar en vet deze goed in. Kneed het deeg nog een keer kort door en vorm dit tot een mooie bal. Doe het deeg in de vorm en laat onder een theedoek opnieuw een uur rijzen.

6) Verwarm ondertussen de oven voor op 175˚C, op boven en onderwarmte.

7) Bak het vervolgens goudbruin in de oven in ongeveer 20 minuten. Haal uit de vorm en laat volledig afkoelen.

Banketbakkersroom
1) Meng voor de banketbakkersroom de suiker met de vanillesuiker en eidooiers in een kom. Voeg hier de bloem aan toe en mix tot een mooi geheel.

2) Doe de melk in een steelpannetje en breng deze nét aan de kook. Zet het vuur direct uit zodra het bubbelt. Doe een klein beetje van de melk bij het eiermengsel en meng dit goed door. De rest van de melk voeg je nu langzaam, beetje bij beetje, toe. Giet het geheel vervolgens weer terug in de pan en breng het aan de kook. Kook tot het zo dik is als custard.

3) Giet het mengsel over in een platte schaal en dek goed af met plastic folie; zorg dat de folie tegen de room aan ligt, om velletjes te voorkomen. Laat het mengsel even buiten de koeling afkoelen en zet dan in de koelkast om vervolgens verder op te stijven en af te koelen.

4) Is de room afgekoeld? Doe deze dan alvast in een spuitzak met kartelmond, om de taart straks verder af te werken.

Glazuur
1) Voor de glazuur mix je alle ingrediënten – poedersuiker, water en kleurstof – samen. Is het glazuur te dun? Dan kun je deze met wat extra poedersuiker dikker maken. Is het glazuur te dik, dan kun je met wat meer water het glazuur weer wat dunner maken. Speel ook met de hoeveelheid kleurstof tot de ideale roze tint.

Opbouw
1) Voor de finishing touch snijd je het brood allereerst horizontaal door midden. Spuit de banketbakkersroom er tussen en leg de tweede helft van het brood er omgekeerd weer op. Maak af met de roze glazuur.

Miljuschka gaat opnieuw op reis en deze keer laat ze de wondere wereld zien van het bakken. En extra leuk: ze laat zien dat ook jij thuis heel simpel een heerlijk baksel uit de oven kan toveren.

 

Bak met Miljuschka

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker