Waarom genoegen nemen met een kleine Parijse bol als je ook XXL kan gaan? Want wat is dit gebakje lekker.

Miljuschka Witzenhausen

Ingredienten

10
Personen

Brooddeeg

  • 150 g volle melk + om te bestrijken
  • 2 el suiker
  • 3 g gedroogde gist
  • 1/2 tl zout
  • 300 g bloem extra voor bestuiven
  • 2 eieren
  • 20 g boter op kamertemperatuur
  • 2 el olie + om in te vetten

Banketbakkersroom

  • 130 g fijne kristalsuiker
  • 32 g vanillesuiker
  • 6 eierdooiers
  • 70 g bloem
  • 700 g melk

Glazuur

  • 190 g poedersuiker
  • 25 ml water
  • Roze kleurstof

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur

Brooddeeg 

Stap 1: 
Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg de suiker en het gist toe en roer door. Mix de bloem en zout in de mengkom van de keukenmachine. Giet het melkmengsel erbij en daarna de eieren en zachte boter. Mix voor ongeveer 5 minuten goed door elkaar. Haal het deeg uit de kom en kneed dan nog voor 5 minuten. 

Stap 2: 
Vet een kom in met olie. Vorm een bal van het deeg en leg in de kom. Dek af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat ongeveer anderhalf uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.  

Stap 3: 
Kneed het deeg kort door en vorm er een bal van. Vet een vorm in en zet op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg het deeg in de vorm en laat nog een uur rijzen. Bak het brood in de bakvorm voor 20 minuten goudbruin op 175 °C (boven- en onderwarmte). Haal uit de vorm en laat afkoelen. 

Banketbakkersroom 

Stap 1: 
Meng de suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot deze helemaal is opgenomen. 

Stap 2: 
Verwarm melk in een pannetje en draai het vuur uit zodra het begint te koken. Voeg een klein beetje van de melk toe aan het eimengsel en meng goed door. Giet dan de rest van de melk in delen toe. Giet het mengsel weer terug in de pan en breng weer aan de kook tot het ongeveer de dikte heeft van vla. 

Stap 3: 
Giet het mengsel in een schone schaal en dek af met folie. Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om nog iets op te stijven. Doe de banketbakkersroom in een spuitzak met kartelmondje wanneer het helemaal is afgekoeld. 

Glazuur 
Mix alle ingrediënten met elkaar. Liever een wat dikker glazuur? Voeg dan een klein beetje extra poedersuiker toe. 

Opbouw 
Snijd het brood door de helft. Vul het brood met de banketbakkersroom en leg de bovenkant erbovenop. Decoreer met het glazuur. 

Geef je waardering

82
PARIJSE BOL
PARIJSE BOL