Wie paella zegt, denkt meteen aan Spanje. Wie paella maakt als een Spanjaard, waant zich meteen onder de Spaanse zon. Wil jij punten scoren met een makkelijke Spaanse paella? Probeer dan zeker dit paella-recept van 24Kitchens chef Rudolph van Veen. Éxito garantizado!

Rudolph van Veen

Waar paella oorspronkelijk uit Valencia komt, is het anno nu hét nationale gerecht van Spanje. Terecht. Wanneer de rijstmaaltijd op de juiste manier wordt gemaakt, is het om de vingers bij af te likken zo lekker. Het mooiste van dit zonnige gerecht? Alles gaat in één pan. En daar houden we best van: makkelijk, niet teveel poespas en zéker niet teveel potten en pannen.

Paella maken: de basis

De basis van het typisch Spaanse gerecht is eigenlijk altijd hetzelfde. De inhoud varieert - zoals het de Mediterraanse keuken betaamt - per regio. Maar waar in Spanje je ook bent: in elke paella vind je rijst, zeevruchten, kip (of konijn, als je in Valencia bent), een basis van tomaten, bouillon, saffraan en snijbonen (of haricots verts).

Wat je er verder instopt (of uithaalt), dat mag je helemaal zelf bepalen. Belangrijk is vooral de volgorde waarin je de ingrediënten in de pan doet - en ieder onderdeel dus de juiste garing geeft. Garnalen wil je bijvoorbeeld niet te taai eten (dus niet te lang in de pan), rijst niet te papperig (dus niet teveel bouillon). 

Klinkt lastig? Is het niet. Wanneer je het paella-recept van Rudolph hieronder stap voor stap volgt, staat er in mum van tijd een overheerlijk Spaans rijstgerecht op tafel. En zoals hij zelf zegt: dit is de basis van een Spaanse paella. De olijven zijn optioneel (maar wel lekker), evenals de bieslook. Heb je bijvoorbeeld geen zin in kip? Probeer dan deze paella met alleen maar zeevruchten

Paella voor iedereen!

Wil je nou eens goed uitpakken tijdens een feestje? Of bijvoorbeeld wat anders doen dan een barbecue met vrienden? Bij de slager - of een lokaal verhuurbedrijf - kun je een grote paella-pannen huren. Zo'n traditionele gigantische platte pan.

Koop extra veel ingrediënten, doe alles tijdens het paella-fuifje in de paellapan en smullen maar met z'n allen. Succes gegarandeerd. Of, op z'n Spaans: éxito garantizado!

Ingredienten

4
Personen

Paella

  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 tomaten
  • 200 g kipfilet
  • 200 g haricots verts
  • zonnebloemolie
  • 400 g rijst
  • 1 g saffraandraadjes of kurkuma
  • 70 g tomatenpuree
  • 200 ml witte wijn
  • 200 g gekookte garnalen
  • 200 g doperwten
  • 100 g zwarte olijven
  • zout
  • versgemalen peper
  • 0.5 bosje bieslook

Bereidingswijze

Totale tijd: 30 minuten

Bouillon

Stap 1

Breng 1 liter water aan de kook.

Stap 2

Los hierin het bouillonblokje op en zet het vuur uit.

Paella maken - stap voor stap

Stap 1

Snijd de ingrediënten:
Pel en snipper de ui.
Pel en snijd de knoflook fijn.
Snijd de tomaten in blokjes.
Snijd de kipfilet in blokjes.
Verwijder de uiteindes van de haricots verts en halveer de haricots verts.

Stap 2

Verhit olie in een pan en fruit de ui, knoflook, rijst, saffraan / kurkuma en tomatenpuree circa 3 minuten.

Stap 3

Schenk de wijn in de pan. Voeg circa 400 ml bouillon, tomaten, kip en haricots verts toe.

Stap 4

Breng aan de kook en leg de deksel op de pan. Zet het vuur laag en gaar de rijst in circa 15 minuten.Voeg extra bouillon toe als de rijst droog gekookt is.

Stap 5:

Voeg circa 3 minuten voor het einde van de kooktijd de garnalen en doperwten toe.

Stap 6:

Breng de paella op smaak met zout en peper.

Stap 7:

Halveer de olijven en snijd de bieslook fijn. Schep de olijven en bieslook door de paella.

Geef je waardering

1192
Paella