De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books
24K op TV

Paddenstoelenrisotto met ricotta en zoutzure bietjes

Een klassieke Italiaanse risotto met paddenstoelen. De paddenstoelen geven een aardse smaak, terwijl de Parmezaanse kaas het gerecht net wat extra's geeft.

50 min. voorbereidingstijd
40 min. oventijd
Direct naar recept
Paddenstoelenrisotto met ricotta

Een recept van

Ramon Brugman

Ramon Brugman buitenkeuken

"Als je kruiden met grote bladeren snijdt, stapel ze dan op elkaar, rol ze op als een sigaar en snijd ze vervolgens in fijne sliertjes. Dat ziet er prachtig uit in een gerecht!"

Bereidingswijze

Paddenstoelenrisotto

  1. Snijd de sjalot en knoflook fijn. Hak vervolgens ook de dragon en peterselie fijn. Rasp daarna de Parmezaanse kaas. 

  2. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in grove stukken.

  3. Smelt de helft van de boter en bak de paddenstoelen goudbruin. Haal ze uit de pan en zet ze apart. 

  4. Smelt de laatste helft van de boter in dezelfde pan. Fruit hierin de sjalot en knoflook.  

  5. Voeg de risotto toe en bak 1 minuut. Blus vervolgens af met witte wijn. Laat dit even koken zodat de alcohol verdampt.  

  6. Voeg een kwart van de groentebouillon toe en roer de risotto goed door.  

    Door de risotto goed te roeren komt het zetmeel vrij. Hierdoor wordt de risotto extra romig.

  7. Voeg wanneer de bouillon is opgenomen opnieuw een kwart toe. Herhaal dit process totdat de bouillon op is. Dit duurt zo’n 20-30 minuten.  

  8. Voeg de laatste 5 minuten 2/3 van de paddenstoelen toe aan de risotto.  

  9. Haal de pan van het vuur wanneer de risotto al dente is, roer vervolgens de Parmezaanse kaas erdoorheen met de peterselie en dragon.  

  10. Serveer de risotto in een grote schaal, garneer met de overgebleven paddenstoelen en wat extra kruiden. 

Ricotta

  1. Verwarm de melk tot ongeveer 85°C. Haal de pan van het vuur en voeg de citroensap toe. Roer zachtjes door en laat het 10 minuten staan om de melk te laten stollen. 

  2. Schep de wrongel (het gestolde gedeelte) uit de wei (het vocht) in een zeef met een kaasdoek. Laat het 5-10 minuten uitlekken.  

    Hoe korter je de ricotta laat uitlekken, hoe zachter de ricotta. Laat je het langer uitlekken dan zal de ricotta wat vaster worden. 

  3. Schep de ricotta in een bakje en roer het zout erdoorheen. Bewaar het vervolgens in de koelkast.

    In de koelkast kan je verse ricotta tot 2 dagen bewaren!

Zoetzure bietjes

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Was de bieten en snijd het lof eraf.  

  3. Meng de bieten met olijfolie en zout en peper. Doe de bieten in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.  

  4. Zet de ovenschaal 30-40 minuten in de oven op 180 °C. Laat ze daarna afkoelen.  

  5. Rasp de sinaasappel en pers het sap eruit. Snijd daarna de dragon fijn. 

  6. Meng de sinaasappelrasp en -sap met azijn, honing en dragon. Breng het op smaak met zout en peper. 

  7. Snijd de gepofte bieten door de helft en voeg toe aan het zoetzuur. Laat dit minimaal 15 minuten trekken. 

  8. Serveer eventueel op de ricotta. 

knoflookbroodjes (bijgerecht)

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. 

  2. Snijd de broodjes door de helft en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. 

  3. Hak de knoflook en de kruiden fijn. Meng het met de olijfolie.  

  4. Besmeer de ciabatta’s met het kruidenmengsel en breng op smaak met zout en peper. 

  5. Bak de ciabatta's in 5-8 minuten in de oven tot ze een krokante en goudbruine korst hebben.  

Maak je klaar voor Ramon's Buitenkeuken, een nieuw culiniar feelgood-programma met nieuw 24Kitchen-gezicht Ramon Brugman.

Ramon's Buitenkeuken

Wat vond jij ervan?

Heb jij dit recept gemaakt? Of wil je graag iets vragen over dit recept? Laat het weten!

0 reacties

Ook lekker

Nieuwsbrief

Elke week nieuwe kook- en eetinspiratie in je mailbox?

Ontvang het heerlijke weekmenu, handige kooktips en populair nieuws over de laatste foodtrends.

Show/hide
Als je je inschrijft, ga je akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en erken je dat je ons Privacybeleid, ons Cookiebeleid en onze VK- en EU-privacyrechten hebt gelezen.