De voordelen van een 24K account

  • Recepten bewaren
  • Exclusieve content en aanbiedingen
  • Gratis e-books

linzenvlaai

De vlaai... Een typisch Limburgse lekkernij. Patissier Erik deelt zijn recept voor een heerlijke linzenvlaai en, hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, bakt hij deze niet met peulvruchten, maar met heerlijke kersen!

45 min voorbereidingstijd
110 min kooktijd
Linzenvlaai

Een recept van

Rudolph van Veen

rudolph portret

De vlaai... Een typisch Limburgse lekkernij. Patissier Erik deelt zijn recept voor een heerlijke linzenvlaai en, hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, bakt hij deze niet met peulvruchten, maar met heerlijke kersen!

Bereidingswijze

Linzendeeg

Stap 1:
Zeef het meel, zout, basterdsuiker en de vanillesuiker boven de kom van de keukenmixer.

Stap 2:
Snijd de boter in blokjes en voeg samen met de melk toe aan de kom. Laat de mixer draaien tot een soepel deeg is ontstaan.

Stap 3:
Kneed nog even met de hand na en verdeel het deeg in twee gelijke bollen. Laat het deeg minimaal 1 uur in de koelkast rusten.

Kersenvulling

Stap 1:
Laat de kersen uitlekken en vang het sap op. Maak een papje van het aardappelzetmeel met een beetje van het kersenvocht.

Stap 2:
Verwarm in een pannetje het uitlekvocht met het aangemaakte aardappelzetmeel en voeg de suiker toe. Verwarm het geheel totdat het dikker begint te worden. Draai het vuur uit en voeg de kersen toe. Roer goed door en laat de vulling volledig afkoelen.

Linzenvlaai maken

Stap 1:
Verwarm de oven voor op 150°C. Beboter de vlaaivorm en bestuif het aanrecht met bloem.

Stap 2:
Rol één deegbol uit tot een ronde lap, groter dan de vlaaivorm, en bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm ermee. Rol de rest van het deeg uit en snijd het in repen van 1 cm.

Stap 3:
Verdeel de kersenvulling over de bodem en leg de deegrepen in een ruitjespatroon op de vulling. Bestrooi met amandelschaafsel.

Stap 4:
Bak de vlaai in de oven in circa 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de vlaai tot handwarm afkoelen in de vorm. Haal de vlaai daarna uit de vorm.

Ontdek hier alle andere recepten uit Rudolph's Bakery: De Bakfiets

In Rudolph's Bakery: De Bakfiets reist de 24Kitchen-chef door heel Nederland om de geheimen van van streekproducten te ontdekken. Bakkers uit de meest pittoreske plaatsjes uit ons land vertellen over de bijzondere achtergronden van de koeken, taarten en broden. En Rudolph trakteert hen op een eigen gerecht. 

Van nog draaiende molens tot kloosters en van havens tot boomgaarden. Rudolph fietst overal langs met zijn letterlijke bakfiets. Je leest het goed: de bakfiets is uitgerust met alles wat een bakker nodig heeft. Ideaal om in het zomerzonnetje bolussen, worstenbroodjes, luilakbollen, suikerbroden en nog veel meer streeklekkernijen te bakken. 

Kijk elke werkdag om 15:00 én 17:00 naar Rudolph's Bakery: de Bakfiets op 24Kitchen

24K_RB_BAKFIETS_KEYART_Horizontaal.jpg

Laat weten wat je van dit recept vindt

Reacties op het recept

0 reacties

Ook lekker