Dit kerststerbrood ziet er prachtig uit en zal de show stelen op de ontbijttafel. De vulling met kaneel zal je ook helemaal in de winterse sferen brengen.

Job en Perry

Ingredienten

8
Personen

Deeg

  • 60 g roomboter
  • 200 ml volle melk
  • 30 g fijne kristalsuiker
  • 500 g bloem + extra voor uitrollen
  • 2 eieren
  • 7 g gedroogde gist (1 zakje)
  • 2 tl zout

Vulling

  • 140 g zachte boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 50 g schenkstroop
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 el koekkruiden
  • 2 el poedersuiker

Extra nodig

  • schone doek
  • rolstok of deegroller
  • bakpapier
  • bord doorsnede 25 cm
  • klein paletmesje met knik
  • glas doorsnede bovenkant 7½ cm
  • fijn zeefje voor bestuiven

Bereidingswijze

Totale tijd: 2 uur en 40 minuten
  1. Doe de boter, melk en suiker in een pannetje en verwarm tot de boter is gesmolten.
  2. Maak een berg met een kuil erin van het bloem op je werkblad, doe de eidooiers erbij en bewaar het wit apart. Meng het eigeel iets door het bloem.
  3. Schenk het melkmengsel in het midden, doe de gist erbij, meng goed door elkaar. Voeg het zout als laatste toe en kneed op het werkblad tot een soepel en elastisch deeg.
  4. Leg het deeg in kom, dek af met een vochtige doek en laat op een warme plaats (bv in de oven op 40˚C) 1 uur rijzen of tot de hoeveelheid deeg verdubbeld is.
  5. Meng voor de vulling de boter met de suiker, stroop, kaneel en koekkruiden.
  6. Verdeel het deeg in 4 stukken. Bestuif je werkvlak met bloem en rol een cirkel van een deegstuk (ca. 26 cm doorsnede). Leg het bord in het midden, druk iets aan en verwijder weer. Je hebt nu een cirkel in je deeg gedrukt staan.
  7. Leg op een stuk bakpapier. Bestrijk de binnenkant van die cirkel met eenderde van de vulling.
  8. Maak zo nog 2 cirkels. Leg steeds (met de boterkant naar boven) op elkaar.
  9. Rol het laatste stuk deeg op dezelfde manier uit en leg er bovenop (deze is dus niet besmeerd met boter).
  10. Leg nu het bord weer op het deeg en snijd de randen eraf, zodat je een mooie strakke ronde stapel overhoudt. Haal het bord weg.
  11. Plaats het glas in het midden van het deeg.
  12. Snijd het deeg tot het glas 16 keer helemaal door: Verdeel eerst in 4 stukken (op 12 uur, 6 uur, 3 uur en 9 uur), halveer ze, zodat je 8 delen krijgt en halveer deze ook weer.
  13. Pak 2 delen vast en draai ze in tegengestelde richting 2 keer. Leg neer en druk iets aan. Herhaal, zodat alle delen gedraaid zijn. 
  14. Draai en druk steeds 2 uiteinden tegen elkaar (zodat ze aan elkaar vast komen). De ster heeft nu 8 punten.
  15. Dek af met een vochtige doek en laat het brood nog circa 20 minuten rijzen.
  16. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  17. Bestrijk het deeg met losgeklopt eiwit en bak in circa 20 minuten gaar in de oven.
  18. Laat helemaal of tot lauwwarm afkoelen. Bestuif de punten van het kerststerbrood met poedersuiker.

Wil je álle Wat Eten We Vandaag?-recepten en video's bekijken? Ga dan snel naar Wat Eten We Vandaag?

Geef je waardering

44
Kerststerbrood met kaneel
Kerststerbrood met kaneel